ataktesfones@gmail.com

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΖΟΥΝ ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ... ΕΚΟΨΑΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...


Πρωτόγνωρες καταστάσεις ζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις Έκοψαν και τις ασκήσεις για οικονομία!

Oι Ένοπλες Δυνάμεις, στη στενωπό της κρίσης, βιώνουν καταστάσεις πρωτόγνωρες. Έγκυρες πηγές έλεγαν στη στήλη ότι οι προγραμματισμοί των ασκήσεων και των επιχειρησιακών εκπαιδεύσεων των Κλάδων έχουν ουσιαστικά παγώσει και μόνον οι απολύτως απαραίτητες επιχειρησιακές δραστηριότητες εκτελούνται. Τρανό παράδειγμα -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- αποτελεί η εκπαιδευτική δραστηριότητα στο Πολεμικό Ναυτικό, η οποία είναι η πλέον συρρικνωμένη των τελευταίων -κρατηθείτε!- σαράντα χρόνων. Ούτε μια άσκηση τύπου «Καταιγίς» ή «Λαίλαψ», ή ακόμη και η μικρότερης κλίμακας «Αστραπή», δεν έχει γίνει το τελευταίο εξάμηνο και δεν προβλέπεται να γίνει τίποτε μέχρι το τέλος του χρόνου.


Μόνη αιτιολογία ο περιορισμός των λειτουργικών δαπανών και η εξοικονόμηση πόρων. «Τα καράβια», όπως λένε ειρωνικά έμπειροι αξιωματικοί, «έχουν καταντήσει προέκταση του ντόκου», δηλαδή, με άλλα λόγια, από την ακινησία είναι πια μέρος της προβλήτας. 

Όμως, το θέμα είναι εξόχως σοβαρό. Οι ασκήσεις του ελληνικού στόλου στο Αιγαίο είναι απαραίτητες και για την επίδειξη Σημαίας, δηλαδή την παρουσία των πλοίων στα ακριτικά νησιά -υπάρχουν νησιά του Αν. Αιγαίου που έχουν να δουν ελληνική φρεγάτα ενάμιση χρόνο- αλλά και επί της ουσίας, που είναι η δοκιμή των επιχειρησιακών σχεδίων, η συνεργασία των πλοίων υπό «πολεμικές συνθήκες» και η εξοικείωση του προσωπικού με το ιδιαίτερο επιχειρησιακό περιβάλλον του Αιγαίου. 

Η απουσία των επιχειρησιακών ασκήσεων μεσαίας ή μεγάλης κλίμακας δημιουργεί αυταπόδεικτα μεγάλο κενό και επηρεάζει αρνητικά την επιχειρησιακή ικανότητα και άρα την αποτρεπτική δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Να σημειωθεί ότι πριν από λίγα χρόνια, μόνο η Διοίκηση Φρεγατών πραγματοποιούσε πάνω από έξι μεγάλης κλίμακας ασκήσεις, με σενάρια τα οποία τότε φάνταζαν απίθανα, αλλά τώρα, με τη γεωπολιτική αστάθεια που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή μας και με τις απαιτήσεις της Άγκυρας για την ΑΟΖ, το Καστελλόριζο κ.λπ., τα «δυσμενή» σενάρια δεν μπορεί να αποκλειστούν. Παράδειγμα το πρόσφατο συμβάν στο Αγαθονήσι με τον εμβολισμό του ελληνικού σκάφους του ΛΣ από την τουρκική ακταιωρό ή οι «βόλτες» την περασμένη Δευτέρα τουρκικής κορβέτας από την Εύβοια στις Κυκλάδες, που δείχνουν ότι «όλα είναι πιθανά από τη μία στιγμή στην άλλη».

Γι' αυτό και πρέπει οι Ε.Δ. να είναι σε ετοιμότητα, σωστά εκπαιδευμένες και προετοιμασμένες - άρα δεν φτάνει μόνον να εκπαιδεύονται οι ολιγάριθμες δυνάμεις αμέσου αντιδράσεως του ΓΕΕΘΑ.

Επιχειρησιακοί αξιωματικοί δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους, λέγοντας ότι «το 2012 καλώς-κακώς πέρασε, το 2013 όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το βιολί, γιατί οι επιπτώσεις θα είναι σημαντικές». Συνεπώς η κυβέρνηση θα πρέπει να προσέξει. 

Όλοι συμφωνούν ασφαλώς στον εξορθολογισμό των δαπανών και στην οικονομία, αλλά όχι εις βάρος της επιχειρησιακής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, γιατί το «ρίσκο» είναι μεγάλο και το διακύβευμα τεράστιο…


http://www.paron.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου