ataktesfones@gmail.com

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

«Η Ελλάδα βιώνει την απόλυτη κατάθλιψη» Στίγκλιτζ:


«Η Ελλάδα βιώνει την απόλυτη κατάθλιψη»Η λιτότητα επιτείνει το πρόβλημα ωθώντας τη χώρα σε έναν επικίνδυνο φαύλο κύκλο
Αυστηρή προειδοποίηση προς πάσα κατεύθυνση, με βασικούς ωστόσο αποδέκτες τους υπέρμαχους της λιτότητας, στέλνει ο διεθνούς φήμης και βραβευμένος με νόμπελ οικονομολόγος, T. Στίγκλιτζ.
Όπως ο ίδιος διατείνεται, η Ελλάδα δεν βρίσκεται απλώς σε ύφεση, αλλά αντίθετα βιώνει την απόλυψη κατάθλιψη, εξαιτίας της συνεχιζόμενης αυστηρής λιτότητας που επιβάλλεται στη χώρα.


Το μήνυμα του Στίγκλιτζ είναι σαφές πως απευθύνεται στην τρόικα, με αφορμή τις... δίχως μέτρο αξιώσεις της για νέα μέτρα. Βασικός ωστόσο αποδέκτης είναι το Βερολίνο, καθώς οι γερμανικές απαιτήσεις για δημοσιομική πειθαρχία τείνουν πλέον να γίνουν εμμονή.
Η κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα έχει έναν και μόνο υπαίτιο, τη λιτότητα, υποστηρίζει ο Στίγκλιτζ.
«Eλλάδα και Ισπανία βιώνουν την απόλυτη κατάθλιψη, δεν βρίσκονται απλά σε ύφεση», τονίζει με τρόπο κατηγορηματικό.
Για την τραγική κατάσταση, συνεχίζει, της ελληνικής και ισπανικής οικονομίας ευθύνεται αποκλειστικά η λιτότητα.
Όπως εξηγεί, η λιτότητα έχει ωθήσει την Ελλάδα σε έναν φαύλο κύκλο μείωσης δαπανών και κατάρρευσης της ανάπτυξης...
«H λιτότητα οδηγεί την Ευρώπη στην κατάρρευση, περιορίζοντας κάθε πιθανότητα η κατάσταση να διορθωθεί», προειδοποιεί σε αυστηρούς τόνους ο διάσημος οικονομολόγος.
Yπενθυμίζεται πως η ανεργία στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει το 25% (25,1%), ενώ στη γειτονική Ισπανία τείνει να το φτάσει (24,6%).
Ο Στίγκλιτζ δεν διστάζει να στρέψει τα βέλη του και προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εκτιμήσεις του οργανισμού για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας - όπως διατυπώθηκαν στην τελευταία έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία - είναι υπερβολικά αισιόδοξες.
Να σημειωθεί πως το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση της Ευρωζώνης στο 0,4% το 2012 και ανάπτυξη 0,2% το 2013.
Κατά τον οικονομολόγο, οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ χαρακτηρίζονται υπερβολικά αισιόδοξες, αφού, όπως εξηγεί ο ίδιος, το ταμείο δεν έχει λάβει υπόψη του τον φαύλο κύκλο στον οποίο έχουν εισέλθει οι ευρωπαϊκές χώρες (περικοπές δαπανών και στάσιμη ανάπτυξη).
«Είμαι περισσότερο απαισιόδοξος στις προβλέψεις μου σε σχέση με εκείνες του ΔΝΤ. Ο κίνδυνος για διατήρηση της αβεβαιότητας και των αναταράξεων στην Ευρωζώνη είναι μεγάλος και θα πλήξει την ανάπτυξη», προειδοποιεί ο Στίγκλιτζ..newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου