ataktesfones@gmail.com

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Φάρμακα της φύσης(«παρεξηγημένα» φυτά)

Στη φύση συναντούμε ορισμένα φυτά, τα οποία δυστυχώς για διάφορους λόγους η παρουσία τους περισσότερο μας δυσανασχετεί παρά μας ευχαριστεί. Ωστόσο, τίποτα δεν υπάρχει τυχαία στη φύση και καθετί έχει το λόγο ύπαρξής του. Εν προκειμένω, θα γίνει λόγος για αυτή την κατηγορία των φυτών και ιδιαίτερα για τις ωφέλιμες ιδιότητές τους στον ανθρώπινο οργανισμό.
ΓΑΪΔΟΥΡΑΓΚΑΘΟ
Το γαϊδουράγκαθο ή η λευκάκανθα κατά τον Θεόφραστο έχει χολαγωγικές και χολαιρετικές ιδιότητες και γι’ αυτό συνιστάται κυρίως για ασθένειες στο ήπαρ και στη χολή. Αποτελεί δε ασπίδα προστασίας του συκωτιού κατά δηλητηριάσεων από χημικά και τοξίνες, δηλητηριώδη μανιτάρια-χρησιμοποιείται ως αντίδοτο κατά του θανατηφόρου μανιταριού Amanita phalloides- καθώς και κατά της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.
Επίσης, σταματά την αιμορραγία της μύτης και της «βαριάς» εμμήνου ρύσης και επουλώνει τις πληγές.


ΑΓΡΙΑΔΑ        Οι ιδιότητές της αγριάδας ή αλλιώς σκυλόχορτου
είναι διουρητικές καθώς και μαλακτικές.  Συγκεκριμένα, καθαρίζει τα νεφρά από τυχόν πέτρες και άμμο. Επίσης, βοηθά στην καταπολέμηση των ουρικών λοιμώξεων (π.χ. κυστίτιδα, ουρηθρίτιδα κ.λ.π.)
Επιπλέον, οι μαλακτικές της ιδιότητες ανακουφίζουν τον πόνο από τον......

ερεθισμό του ουρικού συστήματος σε περίπτωση μόλυνσης όπως επίσης και τον πόνο που προκαλούν οι πέτρες στα νεφρά. 


ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ
Οι ωφέλειές της είναι πολλές και ποικίλες. Αναλυτικότερα, η τσουκνίδα βοηθάει κατά των ρευματισμών και των αρθριτικών.
Επίσης, συνιστάται σε όσους έχουν πρόβλημα τριχόπτωσης. Συγκεκριμένα, πλένουμε τακτικά τα μαλλιά μας κάνοντας ελαφρό μασάζ με αφέψημα ή έγχυμα από ρίζα τσουκνίδας.
Καταπολεμά τη νεφρίτιδα και την κυστίτιδα.
Διαλύει το ουρικό οξύ και τις πέτρες στη χολή.
Περαιτέρω, σταματά τις ρινορραγίες και τις αιμορραγίες.
Τέλος, επισημαίνεται ότι η επαφή με την τσουκνίδα προκαλεί κνησμό. Σε αυτή την περίπτωση τρίψτε την εν λόγω περιοχή με φύλλα μολόχας και αμέσως θα ανακουφισθείτε από το ενοχλητικό αίσθημα της φαγούρας.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου