ataktesfones@gmail.com

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

To χρέος έφτασε πάλι στο επίπεδο του ... 2010!


Ένας φαύλος κύκλος που εξελίσσεται σε θηλειά: Παρά το "κούρεμα" παρά τα δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρών που έχει πληρώσει το ελληνικό δημόσιο, παρά την εξαθλίωση των πολιτών, το χρέος έφτασε στο επίπεδο του ... χειμώνα του 2010, πριν την είσοδο στον Μηχανισμό Στήριξης! 

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδας στα 303 δισ. ευρώ εκτοξεύτηκε το Δημόσιο χρέος στις 30/6/2012. Συγκεκριμένα το χρέος του κράτους έφτασε τα 303,527 δισ. ευρώ έναντι 280,29 δισ. ευρώ τρεις μήνες νωρίτερα. Επιπρόσθετα τα ταμειακά διαθέσιμα μειώθηκαν την ίδια περίοδο στα 3,5 δις ευρω από 4,4 δις ευρω στα τέλη Μαρτίου.


Από το συνολικό χρέος το 30% έχει λήξεις μικρότερες του ενός έτους (σ.σ. πρόκειται για τα έντοκα γραμμάτια που εκδίδει η κυβέρνηση και λήξεις παλαιότερων ομολόγων) και το 69,6% θα πρέπει να αποπληρωθεί σε διάστημα μεγαλύτερων πέντε ετών. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα δάνεια του μηχανισμού στήριξης και τα νέα ομόλογα που εκδόθηκαν στο πλαίσιο του PSI.
Αναλυτικότερα το 76,7% των 303 δισ. ευρώ αφορά σε δάνεια του EFSF, το 3,4% χρηματοδότηση από το ΔΝΤ και το 19,9% εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Αυτό σημαίνει ότι ως ποσοστό επί του ΑΕΠ είναι πολύ μεγαλύτερο από του 2010, αφού το ΑΕΠ στο μεταξύ έχει καταρρεύσει!

Δηλαδή με εξαίρεση μια ελαφρά επιμήκυνση που επιτεύχθηκε (το 69,6% που θα πρέπει να αποπληρωθεί σε διάστημα μεγαλύτερων πέντε ετών ήταν αντίστροφο) όλα τα άλλα δείχνουν καταστροφή: Τα 90 δισ ευρώ θα πρέπει να πληρωθούν εφέτος. Νομοτελειακά, δηλαδή, ή πάμε για νέο "κούρεμα" ή πάε σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Η τρίτη περίπτωση να υπάρξει επιπλέον δανεισμός είναι μάλλον ανύπαρκτη, ειδικά όσο οδεύουμε σε εκλογές στην Γερμανία.
Τμήμσ ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου