ataktesfones@gmail.com

Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 11,5 ΔΙΣ




Περικοπές σε συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα, μισθούς στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ, καθώς και στο εφάπαξ, «κλείδωσαν» στη χθεσινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας. Η συμφωνία-πλαίσιο των δύο πλευρών προβλέπει ακόμα νέο «μαχαίρι» στην υγεία με την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στην ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.

Απομένουν να κλείσουν ισοδύναμα μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ για φέτος προκειμένου να αποφευχθούν οι γενικευμένες περικοπές στα ειδικά μισθολόγια και να περάσει από την τρόικα η ρύθμιση για την τμηματική καταβολή του φόρου, ενώ αναζητούνται άλλα περίπου 2 δισ. ευρώ για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ της περιόδου 2013-2014.

«Υπήρξε σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις», δήλωσε απερχόμενος ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν.

Η τρόικα φεύγει και θα επιστρέψει στις αρχές Σεπτεμβρίου για την εξειδίκευση των μέτρων και τη σύνταξη της έκθεσης αξιολόγησης που θα αποτελέσει το διαβατήριο για τη δόση των 31 δισ. ευρώ. Με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές μας, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να τρέξει για να προλάβει τις προθεσμίες και μέσα στην εβδομάδα να έχει καταλήξει και να αποστείλει στην τρόικα ένα αξιόπιστο πακέτο για τα ισοδύναμα μέτρα του 2012, με περικοπές στις δαπάνες που αντιστοιχούν στο 0,8% του ΑΕΠ και ταυτόχρονα ένα ακριβές περίγραμμα των ρυθμίσεων για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και του υπουργού Εργασίας με τους επικεφαλής της τρόικας υπήρξε συμφωνία για περικοπές 10% στις συντάξεις από το πρώτο ευρώ πάνω από ένα ορισμένο ύψος, με τον πήχη προς το παρόν να βρίσκεται στα 1.400 ευρώ, ανατροπές στο Ασφαλιστικό με αύξηση κατά ένα έτος των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 66 από τα 65 έτη, ψαλίδισμα μέχρι 50%, ακόμα και πλήρη κατάργηση των οικογενειακών και των επιδομάτων ανεργίας μέσω της καθιέρωσης εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων και μείωση μέχρι και 40% στο εφάπαξ, μέτρα που περιλαμβάνονται στη λίστα που αποκαλύψε το «Εθνος της Κυριακής».

Πηγή του οικονομικού επιτελείου έλεγε ότι τώρα αρχίζει ένας άλλος αγώνας δρόμου για την εξειδίκευση των μέτρων που αφορούν κυρίως τα καυτά μέτρα των 6 δισ. ευρώ του υπουργείου Εργασίας, τα 2,2 δισ. ευρώ του υπουργείου Υγείας, καθώς και τα 2,7 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από τις πρόσθετες περικοπές στις μισθολογικές και λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ (κατάργηση επιδομάτων, υπερωριών και προαγωγών στον στενό δημόσιο τομέα, κλείσιμο φορέων και οργανισμών, αναδρομική μείωση μέχρι 35% στις αμοιβές του προσωπικού, αύξηση των τιμολογίων κ.ά.).

Από το πακέτο έχουν βγει προς το παρόν η κατάργηση των επιδομάτων που απέμειναν από τα δώρα στο Δημόσιο και η μείωση κατά 30 ευρώ των κατώτατων αγροτικών συντάξεων, αλλά η διάσωσή τους σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα θα εξαρτηθεί από την αποδοτικότητα του υπόλοιπου μείγματος των μέτρων.

Το πακέτο έχει σημαντικά χρηματοδοτικά κενά και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποστείλει εντός εικοσιτετραώρων για να λάβει την έγκριση της τρόικας το πακέτο με τις περικοπές δαπανών 0,5%?0,8% για να κλείσει η «τρύπα» του 2012 και μέχρι το τέλος της εβδομάδας τη λίστα με τα μέτρα που λείπουν από το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, καθώς και τα σενάρια για τις νέες ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, μέχρι στιγμής έχει συμφωνηθεί ένα σημαντικό μέρος των 11,5 δισ. ευρώ και εντός της εβδομάδας θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με κάποια μεσαία στελέχη που θα παραμείνουν στην Αθήνα με στόχο να «κλειδώσουν» το 2012 και οι εκκρεμότητες για την επόμενη διετία. Το ίδιο στέλεχος τόνιζε ότι μέσα στην εβδομάδα θα κλείσει το θέμα του προϋπολογισμού του 2012 και θα αποκρυσταλλωθούν τα ισοδύναμα μέτρα που θα επιτρέψουν να μην υπάρξουν περικοπές στα ειδικά μισθολόγια και να αποπληρωθούν σταδιακά οι φόροι που προκύπτουν στα νέα εκκαθαριστικά.










imerisia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου