ataktesfones@gmail.com

Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Πρόστιμο μαμούθ σε φαρμακευτική 3 δισ


Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline θα πληρώσει πρόστιμο ρεκόρ ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να θέσει τέλος στη δίωξή από τις αμερικανικές δικαστικές αρχές για απάτη, που περιλαμβάνει παράνομη προώθηση φαρμάκων και ψευδείς δηλώσεις.
Ο γίγαντας της φαρμακοβιομηχανίας κατηγορήθηκε για "παράνομη προώθηση ορισμένων φαρμάκων, για μη αποκάλυψη ορισμένων δεδομένων που συνδέονται με την ασφάλεια των φαρμάκων και για ψευδείς δηλώσεις ως προς την τιμή τους".
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο συμβιβασμό για απάτη στον τομέα της υγείας στην ιστορία των ΗΠA...
και για την καταβολή του υψηλότερου προστίμου από έναν φαρμακευτικό όμιλο.
Η GlaxoSmithKline παραδέχθηκε την ενοχή της για την παράνομη προώθηση ορισμένων σκευασμάτων, για τη δημοσίευση ψευδών στοιχείων για τις τιμές τους και την αποτελεσματικότητά τους και την παράλειψη δημοσίευσης στοιχείων που δείχνουν την αναποτελεσματικότητά τους.
Η απάτη αφορά το Paxil, το οποίο η GlaxoSmithKline προώθησε ως αντικαταθλιπτικό για παιδιά και εφήβους, τη στιγμή που δεν είχε λάβει έγκριση παρά ως φάρμακο κατάλληλο για ενήλικες, το αντιδιαβητικό Avandia το οποίο ετέθη προς πώληση χωρίς προειδοποίηση για ορισμένες παρενέργειες και το Wellbutrin, το οποίο προορίζεται για περιπτώσεις βαριάς κατάθλιψης, αλλά που η εταιρεία προώθησε με το σλόγκαν "για να γίνετε πιο λεπτοί, για να έχετε περισσότερες σεξουαλικές σχέσεις.
Στο πλαίσιο του ιστορικού συμβιβασμού, η GlaxoSmithKline παραδέχθηκε επίσης ότι χρηματοδότησε εκστρατείες προώθησης προϊόντων, παρακινώντας γιατρούς να συνταγογραφούν τα φάρμακά της δωροδοκώντας τους "με διακοπές στη Χαβάη, οργάνωση κυνηγιών φασιανού στην Ευρώπη ή συναυλίες".
"Ο συμβιβασμός αυτός είναι το αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων που οδήγησαν σε συμφωνία αρχών τον Νοέμβριο του 2011. Η GlaxoSmithKline θα καταβάλει πρόστιμα συνολικού ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ...που θα καλυφθούν από τα υπάρχοντα αποθεματικά", αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας.
Η συμφωνία συνομολογήθηκε με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και με πολλές πολιτείες των ΗΠΑ και την περιφέρεια της Κολούμπια (Ουάσινγκτον). Στο πλαίσιο του συμβιβασμού, η εταιρεία δέχθηκε να τελεί υπό παρακολούθηση από την αμερικανική κυβέρνηση επί πέντε χρόνια.
"Θέτει τέλος σε όλες τις δικαστικές διώξεις (ποινικές και αστικές) που συνδέονται με την έρευνα που ξεκίνησε η εισαγγελία του Κολοράντο το 2004 και συνέχισε η εισαγγελία της Μασαχουσέτης σχετικά με τις εμπορικές πρακτικές του ομίλου ως προς εννέα προϊόντα", σύμφωνα με την ανακοίνωση της GlaxoSmithKline.
Η συμφωνία αφορά επίσης έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για ψευδείς δηλώσεις για τιμές φαρμάκων που συνδέονται με το πρόγραμμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ηλικιωμένων και των χαμηλών εισοδηματικών τάξεων (Medicaid)", σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Από τον Μάιο 2009 και τη σύσταση ομάδας κατά της απάτης στον τομέα της υγείας, που αποτέλεσε μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης Ομπάμα, η Ουάσινγκτον έχει συγκεντρώσει 10,2 δισεκατομμύρια δολάρια από την επιβολή προστίμων και από δικαστικούς συμβιβασμούς, ενώ δικαστικές διώξεις ασκήθηκαν κατά 800 ανθρώπων για υποθέσεις αισχροκέρδειας στον τομέα της υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου