ataktesfones@gmail.com

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Κάθε συζήτηση για εξοπλιστικά «εκτός πραγματικότητας»


«Μακάρι να υπήρχε οι δυνατότητα, θα ήμασταν όλοι πολύ πιο χαρούμενοι αφού θα επιλύαμε σειρά υφισταμένων προβλημάτων» ήταν η απάντηση κύκλων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε ερώτημα που υποβλήθηκε αναφορικά με δημοσιεύματα που αναφέρονταν στον σχεδιασμό εξοπλιστικού προγράμματος που ξεπερνά τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας ήταν στην ουσία «wish list», λίστα με όσα θα θέλαμε να έχουμε, αν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα, μια «άσκηση επί χάρτου» κατά κάποιον τρόπο την εποχή που στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων βρισκόταν ο στρατηγός Γράψας. Όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο, καλό είναι να είναι καταγεγραμμένες οι ανάγκες, ωστόσο, η σημερινή πραγματικότητα έχει αλλάξει εντελώς τους σχεδιασμούς.
Πλέον, η σημερινή κατάσταση δεν επιτρέπει ούτε καν «ασκήσεις επί χάρτου» και το πρώτο υπουργείο που προσαρμόστηκε απολύτως με μετρήσιμα αποτελέσματα ήταν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Τα Επιτελεία ήδη βρίσκονται στη διαδικασία κατάρτισης προγράμματος το οποίο θα παραδοθεί – προταθεί σε όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές.
Χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι η σχεδόν παντελής απουσία προμήθειας καινούργιων οπλικών συστημάτων. Σύμφωνα με τις ρητές οδηγίες που έχουν δοθεί, πλέον, απόλυτη προτεραιότητα δίδεται στα υπάρχοντα συστήματα και τη συντήρησή τους, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία τους με όσο το δυνατόν υψηλότερη διαθεσιμότητα, όταν και εάν αυτό απαιτηθεί.
«Οι Ένοπλες Δυνάμεις πάντα ήταν και θα παραμείνουν ο πυλώνας ισχύος της ελληνικής κοινωνίας που προσηλωμένες στην αποστολή τους θα κάνουν το καθήκον τους στο ακέραιο με όσα μέσα μπορεί να τους διαθέτει η πατρίδα. Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη εφαρμόζονται κατά γράμμα οι γενικές κατευθύνσεις και οδηγίες που έχουν δοθεί από την πολιτική ηγεσία και θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι οι Έλληνες γίνονται εξαιρετικά δημιουργικοί και εφευρετικοί όταν βρεθούν υπό πίεση. Άρα, θα πράξει τεράστιο σφάλμα όποιος πιστέψει ότι η κρίση θα δημιουργήσει ευκαιρία τυχοδιωκτισμών στους οποίους η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποκρούσει», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια στρατιωτικών πηγών οι οποίες επιβεβαίωσαν το ρεπορτάζ του «defence-point.gr».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου