ataktesfones@gmail.com

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Θα είναι ξαφνικό...



Πόσο χρόνο έχει η Ελλάδα για να κάνει την «ηρωϊκή» έξοδο…

Μια περίεργη είδηση έβγαλε πριν από λίγο το δίκτυο Bloomberg. Έβαλε οικονομολόγους να κάνουν μια έρευνα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αν θέλει η Ελλάδα να βγει από το ευρώ μπορεί να το κάνει μέσα σε μόλις... 46 ώρες.

Δηλαδή, το «παράθυρο» ξεκινά από το κλείσιμο της Wall Street στην Αμερική μια Παρασκευή βράδυ… και τελειώνει με τον άνοιγμα της Ν. Ζηλανδίας τα ξημερώματα της Δευτέρας, ως το πρώτο εβδομαδιαίο άνοιγμα των χρηματιστηριακών αγορών. Συνεπώς το σενάριο των 21 οικονομολόγων εκτιμούν ότι αν θέλει η Ελλάδα από το ευρώ θα πρέπει να το κάνει Σαββατοκύριακο, όταν θα είναι κλειστές οι αγορές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μέσα σε αυτές τις 46 ώρες, η κυβέρνηση που θα αποφασίσει αυτή την κίνηση θα πρέπει να καθησυχάσει το κοινό ενώ θα διαχειρίζεται την ενδεχόμενη στάση πληρωμών, το νέο νόμισμα, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τον περιορισμό των εκροών καταθέσεων αναζητώντας παράλληλα τρόπους για την πληρωμή των υποχρεώσεων της χώρας λόγω της διακοπής της διεθνούς χρηματοδότησης.

Η απάντηση ήρθε από ένα πρώην μέλος της ΕΚΤ, τον Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, ο οποίος είπε ότι μια έξοδος χώρας από την Ευρωζώνη δεν είναι ούτε εύκολη ούτε και απλή υπόθεση.


Η ελληνική έξοδος, «οι τρομοκράτες» και οι… ψύχραιμοι!

Επιμένουν οι δηλώσεις κοινοτικών αξιωματούχων στα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ενώ ακούγονται και πιο… ψύχραιμες φωνές.

Δύο αξιωματούχοι της ΕΕ είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, πως τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης έχουν συμφωνήσει ότι, πρέπει να προετοιμαστούν για την πιθανότητα η Ελλάδα να εγκαταλείψει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Η συμφωνία, όπως αναφέρει το Reuters, επιτεύχθηκε τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης της ομάδας εργασίας του Eurogroup (EWG).

Το πρακτορείο ειδήσεων, μάλιστα επικαλούμενο τους δύο κοινοτικούς αξιωματούχους, κάνει λόγο και για υπόμνημα στο οποίο απαριθμούνται τα στοιχεία για την αποχώρηση της χώρας μας από το ευρώ. 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το EWG συμφώνησε ότι κάθε χώρα της ζώνης του ευρώ πρέπει να προετοιμάσει ένα σενάριο, χωριστά, για τις πιθανές συνέπειες μιας ελληνικής εξόδου.

«Τίποτα δεν προετοιμάστηκε μέχρι τώρα, από φόβο για τις διαρροές,» δήλωσε σχετικά ο ένας εκ των δύο αξιωματούχων.

Το υπόμνημα περιλαμβάνει λεπτομέρειες με τα πιθανά κόστη για κάθε κράτος -μέλος ξεχωριστά από μία ελληνική έξοδο, εάν αυτή έλθει ως «φιλικό διαζύγιο».

Μάλιστα προστίθεται, πως στην περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα εγκαταλείψει το κλαμπ των 17, θα μπορούσε να λάβει χρηματοδότηση από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Οι ψύχραιμοι!

Στον αντίποδα, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε τη δέσμευσή του να κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν προετοιμάζεται σενάριο εξόδου της χώρας από το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα .

Εξάλλου ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Ανχελ Γκουρία, προειδοποιεί για τους κινδύνους, που εγκυμονεί μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.

Στη διάρκεια φόρουμ του Οργανισμού στο Παρίσι, κάλεσε τους πολιτικούς και οικονομικούς αξιωματούχους να μην αναφέρονται στα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα, αλλά αντίθετα να μιλούν για τα μέσα εξόδου από την κρίση.

Ο κ. Γκουρία υπογράμμισε, πως μια έξοδος από την ευρωζώνη θα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια όλων αυτών, που επενδύθηκαν για να στηριχθεί η χώρα.

Σημείωσε δε ότι, μια αποδέσμευση της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, « είναι κατά κάποιον τρόπο η λύση της ευκολίας, αλλά από μια άλλη πλευρά είναι η πιο επικίνδυνη και η λιγότερο γνωστή».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου