ataktesfones@gmail.com

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Η εφημερίδα Financial Times προτρέπει, εμμέσως, αλλά σαφώς, την Ελλάδα να παράσχει ναυτικές διευκολύνσεις στη Ρωσία


Η εφημερίδα Financial Times προτρέπει, εμμέσως, αλλά σαφώς, την Ελλάδα να παράσχει ναυτικές διευκολύνσεις στη Ρωσία
«Η Ελλάδα θα μπορούσε να αντικαταστήσει τη Συρία και να γίνει ο φίλος της Ρωσίας στη Μεσόγειο», αναφέρεται σε άρθρο που δημοσιεύεται στους Financial Times.

«Η Ρωσία προστατεύει τον Bashar al-Assad γιατί η Μόσχα χρειάζεται την κυβέρνησή του ακριβώς εκεί που βρίσκεται. Η Συρία είναι ο πιο αξιόπιστος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή. Για την ακρίβεια, ο κ. Asssad, όπως και ο πατέρας του πριν από αυτόν, αγοράζει τον περισσότερο από τον αμυντικό εξοπλισμό της χώρας του από τη Μόσχα», εξηγεί ο αρθρογράφος Ian Bremmer.
«Με την πάροδο των χρόνων, πατέρας και γιος συσσώρευσαν σημαντικά χρέη. Η Ρωσία διέγραψε περίπου το 75% από αυτές τις υποχρεώσεις το 2006, ως αντάλλαγμα για τη χρήση των ναυτικών βάσεων της Συρίας στη Μεσόγειο. Για τη Ρωσία, η πρόσβαση στα λιμάνια της Μεσογείου έχει μεγάλη στρατηγική αξία», τονίζεται.
Για αυτό και ο Bremmer προτείνει να παίξει η Ελλάδα το ρόλο της Συρίας απέναντι στη Ρωσία. «Οι αξιωματούχοι στη Γερμανία και στις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού πυρήνα πρέπει να δείξουν προσοχή», λέει.
«Μια 30ετής ή 50ετής συμφωνία που θα δίνει στο ναυτικό της Ρωσίας δικαιώματα βάσεων στον Πειραιά, ίσως να είναι λογική μια μέρα και για τις δύο πλευρές. Με τον καιρό, η συμφωνία θα μπορούσε να φέρει στην ελληνική κυβέρνηση, που έχει ανάγκη από ρευστό, έως και 200 δισ. δολάρια», προσθέτει.
Μάλιστα, το άρθρο εξηγεί ότι ο Λουκάς Παπαδήμος δεν μπορεί να κλείσει μια τέτοια συμφωνία, γιατί οι σύμμαχοι της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ θα είχαν διαφορετική άποψη. Όμως, με μια μελλοντική κυβέρνηση υπό τη Νέα Δημοκρατία, τίποτα δεν αποκλείεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου