ataktesfones@gmail.com

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Πρόβα τζενεράλε τα επεισόδια στο ΟΑΚΑ;


Πρόβα τζενεράλε τα επεισόδια στο ΟΑΚΑ;

Τα σοβαρά επεισόδια που έγιναν στο ΟΑΚΑ ήταν το χρονικό μιας προαναγγελθείσας εικόνας διάλυσης και καταστροφής. Μόνο αφελείς θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι ξαφνιάστηκαν από τη διάλυση του Ολυμπιακού Σταδίου, τους δεκάδες τραυματίες και τις ανυπολόγιστες ζημιές στο γήπεδο – κόσμημα για τη χώρα.
Σε ζωντανή μετάδοση ζήσαμε κάτι που εδώ και ημέρες ορισμένοι ψιθύριζαν. Ντέρμπι υψηλού κινδύνου το χαρακτήριζαν, έκαναν συσκέψεις για αυστηρά μέτρα ασφαλείας, υποτίθεται ότι οι έλεγχοι ήταν πολλοί και δε θα περνούσε τίποτε στο γήπεδο.
Φανταστείτε, σε έναν αγώνα που δεν υπήρχε κόκκινη φανέλα παρά μόνο αυτών που έπαιζαν στο γήπεδο, συνέβησαν τόσο σοβαρά επεισόδια.
Θεωρούμε δεδομένο ότι δεν έκαναν τα επεισόδια θερμοί υποστηρικτές του Βενιζέλου που πήγαν να πανηγυρίσουν το 98% του… δικτάτορα του ΠΑΣΟΚ.
Ούτε ήταν Ολυμπιακοί που ντύθηκαν με πράσινες φανέλες και είπαν να τα κάνουν γης μαδιάμ για να τιμωρηθεί ο αντίπαλος.
Σίγουρα οι μερικές εκατοντάδες μπαχαλάκηδες που έκαναν γυαλιά καρφιά το Μαρούσι δεν έχουν και τόσο άμεση σχέση με τον Παναθηναϊκό και την κατάντια του, οικονομική και διοικητική.
Μπορεί να υπάρχει απογοήτευση για τη μεγάλη πράσινη ΠΑΕ, αλλά αυτό πάει πολύ. Δύσκολα κάποιοι Παναθηναϊκάρες θα διέλυαν τα πάντα ώστε να τιμωρηθεί η ομάδα με -3 βαθμούς φέτος, -2 βαθμούς του χρόνου, τιμωρία της έδρας και απίστευτη οικονομική αιμορραγία σε μια ομάδα που έχει ανάγκη και το τελευταίο ευρώ.
Ούτε βεβαίως και οι 55.000 που πήγαν στο ΟΑΚΑ έβαλαν φωτιές. Το ερώτημα είναι λοιπόν, ποιοι είναι εκείνοι που δημιούργησαν επεισόδια τα οποία είχαν προαναγγελθεί και κανείς δεν έκανε τίποτε για να τα αποτρέψει παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις.
Όλο αυτό το σκηνικό που στήθηκε θυμίζει τους μπαχαλάκηδες του κέντρου της Αθήνας, που διαλύουν στο διάβα τους ό,τι βρουν. Και το κάνουν με σχέδιο και με στόχο. Οι μπαχαλάκηδες λοιπόν, περιφερόμενοι όπου τους χρειάζεται το σύστημα που υπηρετούν, πήγαν και μια βόλτα από το ΟΑΚΑ.
Διότι αυτά που συνέβησαν την Κυριακή το βράδυ δεν είναι μόνο αθλητικό φαινόμενο. Δεν είναι απλά κάποιοι χούλιγκανς που έκαναν απλά τη δουλειά που ξέρουν καλά. Μοιάζει πολύ περίεργο π.χ. πώς πέρασαν τόσες δεκάδες φωτοβολίδες, καπνογόνα και άλλα εμπρηστικά αντικείμενα μέσα στο γήπεδο σε έναν αγώνα υψηλής επικινδυνότητας.
Φαίνεται, λοιπόν πολύ «επαγγελματική» δουλειά που δεν είναι στόχο μόνο τον Παναθηναϊκό. Έχει πολιτικά και κοινωνικά στοιχεία η «εξέγερση» στο ΟΑΚΑ και είναι ίσως πρόβα τζενεράλε για την 25η Μαρτίου και… αργότερα. Δυστυχώς, ίσως κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν εκ νέου ένα σκηνικό ακυβερνησίας. Ίσως κάποιοι θέλουν να επιβάλουν τα δικά τους μοντέλα διακυβέρνησης της χώρας που περιλαμβάνουν ακόμη και περίεργες προτάσεις ανωμαλίας. Και θέλουν να αποτρέψουν από μια ομαλή διαδικασία εκλογής μιας ισχυρής κυβέρνησης.
Από την άλλη, δε μπορούμε παρά να πούμε ότι μεγάλο μέρος από τα επεισόδια οφείλονται σε μια συσσωρευμένη αγανάκτηση του κόσμου. Δε θέλει και πολύ για να πάρει φωτιά μια κατάσταση. Πετάει ένας προβοκάτορας μια μολότοφ και ακολουθούν οι αγανακτισμένοι αυτής της χώρας.
Ίσως, η Κυριακή αυτή να μην είναι μοναδική και να ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες εικόνες. Κάποιοι θα το ήθελαν πολύ, ίσως και να το επιδιώξουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου