ataktesfones@gmail.com

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Υπό πλήρη κηδεμονία από αύριο η χώρα


Υπό πλήρη κηδεμονία και αυστηρή εποπτεία μπαίνει πλέον η Ελλάδα, καθώς τόσο η επιτήρηση των κρατικών ταμείων όσο και ο έλεγχος του πλούτου της χώρας παραχωρούνται σε...
εμπειρογνώμονες-Κέρβερους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών-μελών της Ενωσης.

Πιο απλά η Ομάδα δράσης της Task Force ενεργοποιείται πλήρως και πρόθεση των εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής είναι να μείνουν στην Ελλάδα για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Μετά το σημερινό Eurogroup, ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομίας, Ολι Ρεν, θα ανακοινώσει την ενίσχυση της παρουσίας της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν στην Αθήνα και πλέον τα έσοδα, οι δαπάνες και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα μπουν στο μικροσκόπιο των «κομισαρίων».

Σύμφωνα με το σχέδιο, απόλυτη έμφαση θα δίνεται στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τη βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, την πρόοδο στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και την ενίσχυση της απορροφητικότητας των πόρων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Συνοχής.

Ολιγομελείς ομάδες ή ομάδες «contact point», όπως τις ονομάζει κομψά το μνημόνιο, αποτελούμενες από 5-6 ξένους τεχνοκράτες, θα πάρουν θέση πλάι στους Έλληνες υπουργούς.

Όπως έγραφε χθες το «Έθνος της Κυριακής», επικεφαλής κάθε ομάδας θα είναι Ελληνας τεχνοκράτης, συνεπικουρούμενος από Ευρωπαίο σύμβουλο. Τα μέλη αυτών των ομάδων είναι αποσπασμένοι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής και των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι εργάζονται από τον περασμένο Νοέμβριο πάνω σε αυτό το «project», δηλαδή του αυστηρού ελέγχου των προϋπολογισμών των υπουργείων, και των τρόπων που αυτοί κατανέμονται.

Τα θέματα εργασίας αναμένεται να τα ορίζουν οι ελληνικές αρχές, σε συνεννόηση με την κορυφή της Επιτροπής Ράιχενμπαχ. Οι εμπειρογνώμονες θα υποβάλλουν ανά μήνα εκθέσεις προόδου στις ελληνικές αρχές και στην Επιτροπή.

Την υψηλή εποπτεία του όλου ελέγχου, ως γνωστόν, έχει ένα υπερεθνικό όργανο στις Βρυξέλλες, πλαισιωμένο από 120 τεχνοκράτες (επιπλέον 80 της Task Force, εργάζονται ήδη στην Αθήνα).
 
kostasxan.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου