ataktesfones@gmail.com

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Περί Σαρακοστής

Η σαρακοστή είναι  περίοδος άσκησης  40 ημερών για τους Χριστιανούς ,  πριν από τον εορτασμό του  Πάσχα. Συγκεκριμένα ξεκινάει από την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει την Κυριακή των Βαΐων.

Στην πραγματικότητα η Σαρακοστή ξεκινάει απο τον εσπερινό της Τυρινής, ο οποίος ονομάζεται εσπερινός της Αγάπης, όπου οι πιστοί μέσα στον ναο συγχωρούν ο ένας τον άλλο.
 Είναι μια περίοδος νηστείας , κατάνυξης και μετάνοιας για τους Χριστιανούς, μια προετοιμασία και μια συμπόρευση με τον Ιησού για το Πάσχα, με  κύριο γνώρισμα τη νηστεία.
Θεωρείται πένθιμη περίοδος γι’αυτό αυτό το διάστημα δεν τελείται η Θεία Λειτουργία τις καθημερινές ημέρες, από Δευτέρα έως Παρασκευή, ενώ επίσης......δεν τελούνται τα μυστήρια της βάπτισης και του γάμου.
Προκειμένου να καλύψει αυτό το κενό , η Εκκλησία μας φρόντισε να τελείται η ακολουθία της Θείας Λειτουργίας των Προηγιασμένων, δύο φορές την κάθε εβδομάδα  αυτήν την περιόδο, για να μπορούν οι πιστοί να μεταλαμβάνουν συνεχώς και να μη στερούνται της Θείας Κοινωνίας, ενώ κάθε Παρασκευή βράδυ τελούνται σε όλες τους ναούς  της Ελλάδος οι χαιρετισμοί στην Παναγία μας. Την σαρακοστή τελείται επίσης κάθε απογεύμα  το μεγάλο απόδειπνο, με την ευχή του αγίου Εφραίμ του Σύρου-Κύριε και Δέσποτα της ζωής μου, πνεύμα αργίας...
Η νηστεία αυτή την περίοδο σταματάει δύο μέρες. Την ημέρα του Ευαγγελισμού της Παναγίας στις 25 Μαρτίου ,όπου καταλύεται ψάρι, όπως επίσης και την τελευταία ημέρα, την Κυριακή των Βαίων. Έτσι oi ημέρες των 6 εβδομάδων, από 42 γίνονται 40 και από εκεί βγαίνει το όνομα Τεσσαρακοστή.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου