ataktesfones@gmail.com

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Βέλγοι αεροπόροι θα εκπαιδεύονται στην Ελλάδα


Α.Φ.Τελικά όλες οι αεροπορίες στην Ελλάδα θέλουν να εκπαιδεύονται...

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 
Και το Βέλγιο συζητά να πραγματοποιεί στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία και την Σχολή Ικάρων, μέρος της εκπαίδευσης αέρος των δικών του Ικάρων ή ακόμα και νέων αξιωματικών.


Το μοντέλο  για το οποίο έχουν γίνει οι σχετικές, κατ αρχήν,  βολιδοσκοπήσεις είναι αυτό που σε γενικές γραμμές εφαρμόζεται στο πλαίσιο της ελληνο-ιταλικής συμφωνίας στην παροχή αεροπορικής εκπαίδευσης.Συνεργασία σε ανάλογο επίπεδο υπάρχει και με την Γαλλία.Από ελληνικής πλευράς  βάση των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι η 120 ΠΕΑ, στην Καλαμάτα. Ωστόσο, πέραν των αρίστων μέσων και υποδομών εκεί, οι ξένες αεροπορίες σταθμίζουν στα θετικά και τον ελληνικό ουρανό ( από πλευράς διαύγειας),, την εναλλαγή ξηράς - θάλασσας,  το δίκτυο ραντάρ, τους σταθμούς SAR κλπ. Άλλωστε δεν είναι τυχαία και η πραγματοποίηση εκπαιδεύσεων στην Ελλάδα τελευταία του βρετανικού σμήνους επίδειξης RED ARROWS.

Επίσημες συζητήσεις δεν έχουν γίνει ακόμα, αλλά θεωρείται σίγουρο ότι κατά την επικείμενη επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ του Βελγίου στην Αθήνα, μετά από πρόσκληση του Ελληνα ομολόγου του  στρατηγού Κωσταράκου, το θέμα θα τεθεί.

Εμπειρία από τον Αραξο-Επιχειρήσεις κατά Λιβύης

Ειδικά οι Βέλγοι πιλότοι έχουν πολύ καλή , αν όχι άριστη, εικόνα για την ποιότητα της ελληνικής  υποστήριξης  και των υποδομών καθώς κατά την περίοδο των συμμαχικών επιχειρήσεων κατά του Καντάφι, βελγικά μαχητικά F-16A MLU, εξορμούσαν από την αεροπορική βάση στον  Άραξο και από εκεί βομβάρδιζαν με επιτυχία στόχους εδάφους στην Λιβύη.


 Ευρύτερο πρόγραμμμα


Ανεξαρτήτως της περίπτωσης του Βελγίου, από ελληνικής πλευράς έχει γίνει πλέον πάγια επιδίωξη στις διμερείς επαφές , τόσο οι Ακόλουθοι Αμυνας , όσο και τα Επιτελεία να θέτουν υπόψιν των συνομιλητών τους τις εκπαιδευτικές δυνατότητες που διαθέτουν οι ελληνικές Μονάδες ή οι Στρατιωτικές Σχολές, ώστε  με την βοήθεια εν συνεχεία του ΓΕΕΘΑ σε ανώτατο επίπεδο να επιτυγχάνονται συμφωνίες παροχής υπηρεσιών ή εγκαταστάσεων με παράλληλη  υποστήριξη - τεχνική ή και διοικητικής μερίμνης. 
Βασικός στόχος είναι η επαύξηση του επιπέδου συνεργασίας με φίλιες χώρες και ως εκ τούτου της αύξησης της καλώς εννοούμενη επιρροής σε ευρύτερα θέματα. Και όλα αυτά μέσα από ένα κοστολογημένο πρόγραμμα που θα είναι επ' ωφελεία και των δυο πλευρών. Το πρόγραμμμα αυτό του ΓΕΕΘΑ όπως έχουμε ήδη επισημάνει, έχει αρχίσει να αποδίδει. 

http://www.onalert.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου