ataktesfones@gmail.com

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

ΕΡΧΕΤΑΙ "ΞΕΣΑΛΩΜΑ" ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ MIT ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΑ > Ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΡΙΒΙΕΡΑ




Φερίτ Σαχένκ: Θέλουμε να κάνουμε τον «Αστέρα» τον
κορυφαίο τουριστικό προορισμό για την Ελλάδα αλλά και όλη την Ευρώπη - «Θα κάνει την Αθήνα το νούμερο 1» γράφει η Hurriyet
Δύο ξενοδοχεία 7 αστέρων και 20-25 βίλες είναι το σχέδιο για τον νέο «Αστέρα» στη Βουλιαγμένη από τους νέους ιδιοκτήτες του. Ο κ. Φερίτ Σαχένκ, ο Τούρκος δισεκατομμυριούχος που πρόσφερε μαζί με τους Αραβες συνεταίρους του 400 εκατ. ευρώ για να αποκτήσουν τον «Αστέρα», έχει φιλόδοξα σχέδια να μεταμορφώσει το μικρό Καβούρι στον κορυφαίο τουριστικό προορισμό όχι μόνον της Ελλάδας αλλά όλης της Ευρώπης.

Και φαίνεται πειστικός, καθώς είναι ένας lifestyle δισεκατομμυριούχος και ανάμεσα στις 200 εταιρείες που ελέγχει περιλαμβάνονται η τουρκική «Vogue», αλλά και το μοναδικό ξενοδοχείο 7 αστέρων στη γειτονική χώρα, το «D-Hotel Maris». Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σαχένκ δεν είναι ένας συνηθισμένος πλούσιος. Νούμερο 464 στην παγκόσμια λίστα των δισεκατομμυριούχων του «Forbes» το 2012, ανέβηκε στην 395η θέση φέτος, ενώ το αμερικανικό περιοδικό υποστηρίζει ότι είναι ο πλουσιότερος Τούρκος. Ακόμη όμως κι αν δεν εντυπωσιάζουν αυτά τα νούμερα, ο κ. Σαχένκ δεν φαίνεται να έχει ανάγκη από τίτλους και συστάσεις καθώς:
■ Πληρώνει το 2% των φορολογικών εσόδων της Τουρκίας
■ Είναι ο 3ος μεγαλύτερος αντιπρόσωπος της Volkswagen στον κόσμο
■ Το 2012 οι εταιρείες του έκαναν επενδύσεις 1,1 δισ. δολαρίων
■ Τα media του ομίλου απορροφούν το 10% της διαφημιστικής δαπάνης στην Τουρκία
Η Hurriyet σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα και με τίτλο «Θα κάνει την Αθήνα το Νο 1», γράφει ότι ο CEO του ομίλου Dogus, Χουσνού Ακχάν, είπε ότι θα μετατρέψουν τον «Αστέρα» της Βουλιαγμένης, τη νέα εγκατάσταση που πήραν στην Αθήνα σε υπ' αριθμ. 1 «Διεύθυνση Τουρισμού της Ευρώπης» κάνοντας αναφορά σε όσα δήλωσε στο «Πρώτο Θέμα»
Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Dogus, το δεξί χέρι του κ. Σαχένκ, κ. Χουσνού Ακάν, περιγράφει μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» τον όμιλο, λέγοντας ότι «διαχειρίζεται περισσότερες από 200 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Απασχολούμε διεθνώς 35.000 εργαζομένους και δραστηριοποιούμαστε σε οκτώ διαφορετικούς τομείς: τράπεζες, ενέργεια, ψυχαγωγία, αυτοκίνητα, κατασκευές, media, τουρισμός-υπηρεσίες και real estate. Ειδικά στους τομείς των τραπεζών, των κατασκευών και του τουρισμού, ο όμιλος Dogus έχει παρουσία σε 21 διαφορετικές χώρες στον κόσμο, με διαφορετικούς τοπικούς συνεταίρους σε κάθε χώρα. Στην Ελλάδα, στον τομέα των μαρινών, έχουμε συνεργασία με τη Lamda Development και την Κυριακούλης». Μεταξύ άλλων, στον κ. Σαχένκ ανήκει η Garanti Bank, η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Τουρκίας, αλλά και αρκετές επιχειρήσεις με άρωμα lifestyle, καθώς εκτός από την τουρκική «Vogue» εκδίδει και το «GQ», ελέγχει έξι κανάλια, έχει τα ξενοδοχεία «Hyatt» της Κωνσταντινούπολης, τις αντιπροσωπίες των Lamborghini, Porsche, Bugatti και Bentley, αλυσίδα πολυτελών εστιατορίων, ενώ ο κατάλογος των εταιρειών που φέρνουν κάθε χρόνο στον όμιλο έσοδα που υπερβαίνουν τα 6 δισ. δολάρια δεν φαίνεται να έχει τέλος.
Η... Α’ εθνική των Εμιράτων
Ο πλούτος αυτός επιτρέπει στον κ. Σαχένκ να συναλλάσσεται εύκολα με τα ισχυρότερα χρηματοοικονομικά κέντρα. Δεν είναι τυχαίο ότι στο επενδυτικό σχήμα που πλειοδότησε με 400 εκατ. ευρώ για τον «Αστέρα» κατέβασε την... Α' Εθνική των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Συγκεκριμένα, συμμετέχουν όλοι οι Αραβες που μέχρι τώρα κρατούσαν αποστάσεις, αν δεν τους τρόμαζαν οι επενδύσεις στην Ελλάδα, δηλαδή μέλη της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ, όπως και τα κρατικά επενδυτικά οχήματα του Αμπού Ντάμπι και του Κουβέιτ. «Ο όμιλος Dogus», όπως λέει ο κ. Ακάν, «ελέγχει το 30% του κονσόρτσιουμ που πλειοδότησε για τον “Αστέρα”».
Ο «Αστέρας», όμως, δεν είναι το πρώτο project της Dogus στην Ελλάδα. Ο όμιλος έχει μια εταιρεία που διαχειρίζεται μαρίνες στην Κροατία, στην Τουρκία αλλά και στην Ελλάδα, καθώς απέκτησε σημαντικά ποσοστά στις μαρίνες του Φλοίσβου, της Ζέας, των Γουβιών και της Λευκάδας. Το management, βέβαια, συνεχίζουν να ασκούν η Κυριακούλης και η Lamda. Ο κ. Σαχένκ γοητεύτηκε από την ιδέα να αποκτήσει τον «Αστέρα» και να τον μετατρέψει σε ένα πολυτελές παραθεριστικό θέρετρο. «Είναι γεγονός», λέει ο κ. Ακάν, «ότι αναζητήσαμε Ελληνα συνέταιρο για τον “Αστέρα”. Ωστόσο τα χρονικά περιθώρια που είχαμε για να κινηθούμε ήταν περιορισμένα και δεν στάθηκε δυνατόν. Δεν είναι της παρούσης, αλλά είναι ένα θέμα που, αν χρειαστεί, θα το συζητήσουμε στο μέλλον με τους συνεταίρους μας». Η επιχειρηματική φιλοδοξία του κ. Σαχένκ για τον «Αστέρα» είναι πολύ συγκεκριμένη. «Θέλουμε να τον κάνουμε τον Νο 1 τουριστικό προορισμό όχι μόνο για την Αθήνα και την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη», επισημαίνει ο κ. Ακάν και συνεχίζει: «Ο “Αστέρας” θα είναι ο πλέον πολυτελής και must τουριστικός προορισμός στην Ευρώπη. Στόχος μας δεν είναι τίποτε λιγότερο από το καλύτερο». Ο κ. Ακάν -το δεξί χέρι του Τούρκου δισεκατομμυριούχου- προσθέτει ότι θα γίνει διαγωνισμός μεταξύ των κορυφαίων αρχιτεκτονικών γραφείων διεθνώς, ενώ όσον αφορά στον operator που θα δουλεύει τα ξενοδοχεία δεν υπάρχουν αποφάσεις, αλλά ο όμιλος έχει σχέσεις με διεθνείς αλυσίδες στο πλαίσιο των έξι ξενοδοχείων 5 αστέρων που ελέγχει.
Με πληροφορίες από το protothema
greeknation.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου