ataktesfones@gmail.com

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Παραλύει η οικονομία των ΗΠΑ

Παραλύει η οικονομία των ΗΠΑ


Τριγμούς στην οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει προκαλέσει το αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκε το Κογκρέσο, κατά την ψηφοφορία των μέτρων για συνέχιση χρηματοδότησης του προϋπολογισμού. «Αγκάθι» το σχέδιο υγειονομικής περίθαλψης, γνωστό και ως Obamacare, το οποίο αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους συντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους. Και ενώ πολλές ιστοσελίδες της κυβέρνησης υπολειτουργούν ή έχουν παύσει τη λειτουργία τους, η healthcare.gov λειτουργεί κανονικά...
Στον «αέρα» χιλιάδες ομοσπονδιακοί υπάλληλοι, τέθηκαν σε υποχρεωτική αργία άνευ αποδοχών. Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, αφού στα μέσα του Οκτώβρη το Κογκρέσο θα πρέπει να αποφασίσει την αύξηση του ορίου δανεισμού της αμερικανικής κυβέρνησης. Σε αντίθετη περίπτωση, οι ΗΠΑ θα κηρύξουν στάση πληρωμών στα χρέη τους.
«Δριμύ κατηγορώ» του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών προς τους Ρεπουμπλικάνους. Μιλώντας από τον Λευκό Οίκο – η ιστοσελίδα του οποίου υπολειτουργεί – ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι είναι στο χέρι τους να δώσουν ένα τέλος το λουκέτο της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι «κανείς δεν θα πληγώσει την οικονομία των ΗΠΑ για έναν νόμο που δεν του αρέσει».
«Κλείσανε την κυβέρνηση στο πλαίσιο μιας ιδεολογικής σταυροφορίας για την στέρηση μιας προσιτής οικονομικά υγειονομικής περίθαλψης από εκατομμύρια Αμερικανούς», δήλωσε ο πρόεδρος Ομπάμα από τον κήπο του Λευκού Οίκου. «Πολλά μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων κατέστησαν σαφές ότι αν τους είχε επιτραπεί από τον πρόεδρο Τζον Μπένερ να ψηφίσουν απλώς με ένα ναι ή ένα όχι στο να παραμείνει σε λειτουργία η κυβέρνηση χωρίς όρους, αρκετές ψήφοι και από τα δύο κόμματα θα είχαν κρατήσει την κυβέρνηση του αμερικανικού λαού ανοιχτή και σε λειτουργία», πρόσθεσε.
Ενδεικτικό της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ότι παραμένει κλειστό και το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη, το οποίο έπεσε και αυτό θύμα του κλεισίματος ομοσπονδιακών υπηρεσιών.
Στον «αέρα» 800.000 υπάλληλοι
Οι υπάλληλοι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης βγαίνουν σε αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών. Ακόμη περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι που υπάγονται στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να εργάζονται αμισθί. Μόνη εξαίρεση είναι οι ένστολοι, για τους οποίους το Κογκρέσο πήρε την τελευταία στιγμή ειδικά μέτρα για διασφάλιση της μισθοδοσίας τους - κίνηση που είχε αποδείξει πως όλες οι πλευρές θεωρούσαν σίγουρη την αδιέξοδη έκβαση.
Ενδεικτικά, τα περισσότερα ομοσπονδιακά γραφεία θα μείνουν κλειστά, όπως και τα εθνικά πάρκα, τα μουσεία και τα μνημεία, μη έχοντας προσωπικό. Επόπτες εναέριας κυκλοφορίας, φρουροί στις φυλακές και συνοριοφύλακες θα κληθούν να εργαστούν αμισθί.
Σε υποχρεωτική αργία και οι υπηρεσίες πληροφοριών
Αναλυτές αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν αλληλοκατηγορίες για το ποιος ευθύνεται που οδηγήθηκε η κατάσταση σε αυτό το σημείο. Τονίζουν ωστόσο ότι «αγκάθι» στο να βρεθεί μία λύση είναι ότι το θέμα είναι ιδεολογικό, ενώ προσθέτουν ότι το πρόβλημα δεν είναι η διαφωνία των Δημοκρατικών με τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο, αλλά για πόσο χρονικό διάστημα θα συνεχίσουν οι μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνοι να συμβαδίζουν με τους πιο ακραίους, οι οποίοι συνεχίζουν να επιθυμούν την καθυστέρηση του νομοσχεδίου για την υγεία.
Πηγή: Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου