Τον πιο καλό τον μαθητή ετοιμάζεται να κάνει στην τρόικα ο Στουρνάρας… Γι’ αυτό και αποφάσισε από μόνος του να αυξήσει τα προς βεβαίωση έσοδα σε 4-4,5 δισ. ευρώ – ανάλογα με το σενάριο που τελικώς θα επιλεγεί – αντί για 2,9 δισ. που επιδιώκεται πρακτικά να εισπραχθούν.
Ειδικότερα για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων έχει ετοιμάσει μεσοσταθμικό φόρο 30%-50%, με-σοσταθμικά μεγαλύτερο μάλιστα από όσο αρχικά σχεδιαζόταν.
Το σχέδιο Στουρνάρα προβλέπει ελάχιστο φόρο από 2,3 ευρώ ανά τετραγωνικό στα κτίσματα, αντί 2 ευρώ που σχεδιαζόταν αρχικά, αλλά και λιγότερα κλιμάκια (20 αντί 33), ώστε να εντάσσονται περισσότεροι σε αυξημένο κλιμάκιο φόρου. Έτσι ο φόρος στα κτίσματα αυξάνεται κατά 15%-30% στις περισσότερες περιπτώσεις.
Σοκ όμως περιμένει τους ιδιοκτήτες εκτός σχεδίου γης – τα αγροτεμάχια –, καθώς προβλέπεται να φορολογούνται με ελάχιστο φόρο 70-80 ευρώ ανά στρέμμα, εφόσον είναι δασικά ή αγροτικά, ή με αστρονομικά ποσά (έως 20.000 ευρώ το στρέμμα) αν έχει αξία οικοπέδου με κτίσμα!
Πληρώνουν όλοι
Επιπλέον, τα τζιμάνια του επιτελείου του φρόντισαν να μην εξαιρείται σχεδόν κανείς από τον νέο φόρο! Οι ξένοι ελεγκτές δέχονται μεν να απαλλάσσονται τα νοικοκυριά με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας (7.000 ευρώ ετησίως), αλλά αυτό θα κρίνεται κάθε χρόνο βάσει της φορολογικής τους δήλωσης και εφόσον δεν χρωστούν στην εφορία – κάτι που περιορίζει δραστικά τον αριθμό όσων μπορούν να μείνουν αφορολόγητοι.
Το πιο ακραίο σενάριο που ετοιμάστηκε για να δοθεί προς εξέταση στην τρόικα προβλέπει ότι ο φόρος στα αγροτεμάχια θα υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας τα τετραγωνικά μέτρα της επιφάνειάς τους με ειδικούς συντελεστές, όπως τον βασικό συντελεστή φορολογίας, τον συντελεστή θέσης, τον συντελεστή χρήσης, τον συντελεστή απόστασης από τη θάλασσα, τον συντελεστή απομείωσης επιφανείας, τον συντελεστή πρόσοψης και τον συντελεστή κατοικίας:
Ξεκινώντας από 0,1 ευρώ ανά τετραγωνικό κατ’ ελάχιστον, με συντελεστή θέσης από 1 ώς 5, ανάλογα με την περιοχή της χώρας όπου βρίσκεται (Αρχική Βασική Αξία Γης), με συντελεστή 1 για εκτάσεις έως 130 στρέμματα (μειώνεται έως 0,4 για πολύ μεγαλύτερες), με συντελεστή 1-3 ανάλογα με το πόσο μακριά ή κοντά βρίσκεται στη θάλασσα και με συντελεστές μείωσης 0,7 για δασικές εκτάσεις ή 0,8 για αγροτικές χρήσεις (αυξάνονται όμως σε 1-2,5 για μεταλλεία, ελιές και καρποφόρα δέντρα), προκύπτει μια τεράστια επιβάρυνση αφού ο ελάχιστος φόρος θα ξεκινά από 70 ή 80 ευρώ το στρέμμα, αντί για μόλις 10 που αρχικά σχεδιαζόταν, και φτάνει στα 200 για ελιές και 250 για καρποφόρα.
Για εκτάσεις έως 130 στρέμματα σε ακριβές περιοχές ή κοντά στη θάλασσα, ο φόρος θα μπορεί να κυμαίνεται στα 700 έως 1.000 ευρώ το στρέμμα για πολλές περιπτώσεις ή και 4.000 ευρώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις!
Πηγή: http://www.logiosermis.net/2013/09/by-sturnaras.html#ixzz2fMluxIyQ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου