ataktesfones@gmail.com

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Βουλή: Πυρετός διαβουλεύσεων για θεσμικό χειρισμό της Χρυσής Αυγής

Πυρετός διαβουλεύσεων επικρατεί στην Βουλή όσον αφορά τις
θεσμικά ζητήματα που εγείρονται μετά και τις συλλήψεις του αρχηγού και βουλευτών της Χρυσής Αυγής. 
Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκης έχει συνεχείς επαφές με κοινοβουλευτικούς παράγοντες αρμοδίους για συνταγματικά και νομικά θέματα, προκειμένου να μελετηθούν και να δοθούν απαντήσεις στα θεσμικά ερωτήματα που εγείρονται μετά τις ραγδαίες εξελίξεις. 



Μεταξύ αυτών είναι το θέμα της διακοπής της βουλευτικής αποζημίωσης των συλληφθέντων βουλευτών, οι ατέλειες, η παροχή συνεργατών και όλα τα προνόμια που απολαμβάνουν. Σημειώνεται ότι μια ημέρα πριν τις συλλήψεις ο κ. Ν. Μιχαλολιάκος είχε στείλει επιστολή στο λογιστήριο της Βουλής με την οποία ζητούσε να σταματήσει η παρακράτηση του 20% επί των αποζημιώσεων των χρυσαυγιτών βουλευτών που πήγαιναν στην Χ.Α.

Ο κ. Μεϊμαράκης έχει παράλληλα και επαφές και με τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων προκειμένου να ενημερωθούν και να επεξεργαστούν από την πλευρά τους τα ζητήματα αυτά, ώστε να τοποθετηθούν στα αρμόδια όργανα της Βουλής τα οποία θα συνέλθουν για να συζητήσουν τα πρωτόγνωρα αυτά θέματα. Σε κάθε περίπτωση τις όποιες αποφάσεις -και εφόσον έχουν προφυλακιστεί οι συλληφθέντες- θα πάρει η Διάσκεψη των Προέδρων, η οποία συνεδριάζει κάθε Πέμπτη, ενώ μια ημέρα πριν θα συνέλθει και η Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής.

«Αυτή τη στιγμή εκείνο που χρειάζεται είναι ψυχραιμία και συναίνεση απέναντι σε ένα πρωτόγνωρο για τα κοινοβουλευτικά χρονικά ζήτημα ώστε να δοθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και πάντα σύμφωνα με τους νόμους και το Σύνταγμα, λύσεις και απαντήσεις σε πολλά προβλήματα και ερωτήματα που έχουν προκύψει», δήλωναν κύκλοι του Προέδρου της Βουλής.

Σχετικά με την διατήρηση ή μη της βουλευτικής ιδιότητας των συλληφθέντων, συνεργάτες του Προέδρου έλεγαν ότι παραμένουν βουλευτές έως ότου υπάρξει αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση εις βάρος τους και στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι ακόμη και αν οι συλληφθέντες βουλευτές κριθούν προφυλακιστέοι, διατηρούν το δικαίωμα ως βουλευτές να ζητήσουν από άδεια από τις εισαγγελικές αρχές για να παραστούν σε συνεδριάσεις της Βουλής.

Τέλος, κύκλοι του Προέδρου της Βουλής επιβεβαίωναν ότι την ημέρα των συλλήψεων υπήρξε παρουσία κλιμακίου της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίες στα γραφεία της Χ.Α. στο κοινοβούλιο. Σημειώνεται ότι η Βουλή λειτουργούσε με αυξημένα μέτρα ασφαλείας ενώ δεν επιτρεπόταν ούτε η πρόσβαση βουλευτών του νεοναζιστικού μορφώματος στα γραφεία τους στον πρώτο όροφο του κτηρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής φέρονται να προέβησαν σε ελέγχους στα γραφεία της Χ.Α. και να κατέσχεσαν κάποια υλικά μεταξύ των οποίων και usb.

Ν. Βούτσης: «Η τήρηση του Συντάγματος είναι το ΄΄γήπεδο΄΄ της Δημοκρατίας»

Την ίδια στιγμή, την άμεση λειτουργία όλων των θεσμικών οργάνων του Κοινοβουλίου ζητεί η αξιωματική αντιπολίτευση. Όπως εξήγησε ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Βούτσης, είναι πρόωρο πριν την δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης να υπάρξει οποιαδήποτε απόφαση για ζητήματα που αφορούν το πλαίσιο λειτουργίας των βουλευτών της Χ.Α. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί να λειτουργήσει η Ολομέλεια της Βουλής, η Διάσκεψη των Προέδρων και το Επιστημονικό Συμβούλιο, όπως και όλοι οι θεσμοί του Κοινοβουλίου ώστε να υπάρξει τοποθέτησή τους επί των πρωτόγνωρων ζητημάτων που εγείρει η σύλληψη των χρυσαυγιτών πάντα στο πλαίσιο του Συντάγματος.

«Η τήρηση του Συντάγματος είναι το ΄΄γήπεδο΄΄ της Δημοκρατίας εντός του οποίου πρέπει να εξεταστούν όλα τα θέματα που προκύπτουν», έλεγε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης, ο οποίος δεν παρέλειψε να δηλώσει ικανοποιημένος από την επιθετική αντιμετώπιση που επιφύλαξε η κυβέρνηση στην Χ.Α. Σε ότι αφορά πάντως νομοθετικές ρυθμίσεις που πρόκειται να κατατεθούν σχετικά με την Χρυσή Αυγή και παρεμπίπτοντα θέματα, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «οτιδήποτε έρθει ως έκτακτο, ξαφνικό ή κατά παρέκκλιση του Συντάγματος, θα μας βρει αντίθετους». Όσον αφορά την γενική πολιτική θέση του κόμματος μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, ο κ. Βούτσης επανέλαβε το αίτημα για γενικές εκλογές.


ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου