ataktesfones@gmail.com

Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟ Ντρέπομαι αλλά δεν πίστευα σε βοήθεια της Ελλάδας!


17/08/13 - 21:49
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος σε συνέντευξή του με αφορμή τα 39 χρόνια από την εισβολή, ανέφερε: "Ντρέπομαι, αλλά ποτέ δεν ανέμενα να μας βοηθήσει η τότε ελληνική κυβέρνηση".
"Πυρά" κατά... πάντων εξαπέλυσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος σε συνέντευξή του στην μεγάλη εφημερίδα της ομογένειας, τον "Εθνικό Κήρυκα", τονίζοντας ότι τον καιρό της εισβολές δεν περίμενε βοήθεια από την ελληνική κυβέρνηση, γιατί πίστευε ότι δεν θα πολεμούσαν για την Κύπρο, ενώ τονίζει ότι τα εδάφη που κατέλαβαν οι Τούρκοι ήταν προσυμφωνημένα.
Επιπλέον, ο Αρχιεπίσκοπος δηλώνει ξεκάθαρα ότι θα αποτύχουν οι επερχόμενες συνομιλίες, γιατί ο στόχος των Τούρκων είναι η κατάληψη ολόκληρης της Κύπρου, ενώ παράλληλα σχολιάζει ότι δεν υπήρξαν χαμένες ευκαιρίες λύσης του Κυπριακού, γιατί πολύ απλά οι Τούρκοι ποτέ δεν επεδίωξαν κάποια λύση.

Όσον αφορά το θέμα της οικονομίας, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος μετέφερε τα όσα του είπε ο Βλάντιμιρ Πούτιν στη συνάντηση τους, για στήριξη της Ρωσίας στην Κύπρο με επενδύσεις σε όλα τα επίπεδα.
Αναλυτικά τα σημαντικότερα αποσπάσματα της συνέντευξης στον "Εθνικό Κήρυκα":
«Εθνικός Κήρυκας»: Συμπληρώθηκαν αυτές τις ημέρες 39 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Πού σας βρήκε, Μακαριώτατε, η ημέρα της τουρκικής εισβολής;
Χρυσόστομος: Η ημέρα της εισβολής με βρήκε στο Καθολικό της μονής στον Αγιο Νεόφυτο. Είχαμε τη λειτουργία του Προφήτου Ηλιού. Μετά τη θεία λειτουργία, ενώ κατέβαινα τα σκαλοπάτια της εκκλησίας, ένας εκ των διακόνων με ενημέρωσε ότι άρχισε η εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Το είχε ακούσει από το ραδιόφωνο. Θα ήταν γύρω στις 7:30 με 8:00 το πρωί. Η λειτουργία είχε αρχίσει στις 5.00.
«Ε.Κ.»: Ποια ήταν η πρώτη σας αντίδραση;
Χρυσόστομος: Η αντίδρασή μου ήταν άμεση: Γιατί δεν λένε στον κόσμο να φύγουν από τη συμφωνημένη γραμμή, να κατεβεί κάτω από τη συμφωνημένη γραμμή και θέλουν να τον κατακρεουργήσουν;
«Ε.Κ.»: Μιλάτε για «συμφωνημένη γραμμή». Εννοείτε ότι όλα ήταν συμφωνημένα, η εισβολή, τα εδάφη που θα καταλάμβαναν οι Τούρκοι;
Χρυσόστομος: Βέβαια. Οταν την Τρίτη το απόγευμα, μια μέρα μετά το πραξικόπημα, έφυγε ο Μακάριος από την Κύπρο, ήμουν σίγουρος ότι η εισβολή ήταν δεδομένη.
«Ε.Κ.»: Οταν έγινε η τουρκική εισβολή πιστέψατε ότι οι Τούρκοι θα καταλάμβαναν ολόκληρη την Κύπρο;
Χρυσόστομος: Ηξερα για το Σχέδιο Ατσεσον. Και γνώριζα ότι η διαχωριστική γραμμή θα ξεκινούσε από την Κερύνεια, θα έφθανε στην τουρκική συνοικία της Λευκωσίας και θα κατέληγε στο Μπογάζι της Αμμοχώστου. Αλλά, τρώγοντας έρχεται η όρεξη... Κατέλαβαν μεγαλύτερες εκτάσεις. Γι’ αυτό, όταν ενημερώθηκα για την τουρκική εισβολή, είπα: Ας τους πουν να κατέβουν από τη γραμμή και κάτω. Γιατί θέλουν να κατακρεουργήσουν αυτόν τον κόσμο.
«Ε.Κ.»: Πιστέψατε ότι θα είχαμε βοήθεια από την Ελλάδα, για την απόκρουση της τουρκικής εισβολής;
Χρυσόστομος: Ντρέπομαι να πω ότι ποτέ δεν πίστεψα ότι θα είχαμε βοήθεια από την Ελλάδα. Πίστευα πάντοτε ότι για τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς, οι Ελληνες μπορούσαν να πολεμήσουν αλλά για την Κύπρο όχι. Λέγοντας Ελληνες δεν εννοώ τον απλό κόσμο. Οι Ελληνες είναι καλοί. Η κυβέρνηση δεν ήθελε κάτι τέτοιο. Οι Ελλαδίτες που ήσαν εδώ, οι ΕΛΔΥΚάριοι, πολέμησαν γενναία. Είχαν φοβερές απώλειες οι Τούρκοι, ως αποτέλεσμα της αντίστασης των ΕΛΔΥΚάριων που πολέμησαν μέχρι τέλους...
Διαβάστε την υπόλοιπη συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου στο 24h.com.cy
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου