ataktesfones@gmail.com

Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

ΡΕ ΚΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΦΟΒΕΡΑ ΘΕΛΕΙ... ΤΑ "ΜΑΖΕΨΑΝ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΠΟΥ...ΕΛΕΙΠΕ Η ΚΥΠΡΟΣ & ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΤΑΝ ΩΣ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"


Σε διορθωτική κίνηση προέβη ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, Αιδ. Guy Liagre, ύστερα από την έντονη αντίδραση των επικεφαλής των Αντιπροσωπειών της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου και της Εκκλησίας της Κύπρου, Επισκόπου Νεαπόλεως Πορφυρίου, για την παρουσίαση χάρτη της Ευρώπης από τον οποίο είχε εξαιρεθεί η Κύπρος ενώ η FYROM εμφανιζόταν με το όνομα «Μακεδονία».

«Λυπούμεθα βαθύτατα γιατί σε μια παρουσίαση που πραγματοποίησε ο γενικός γραμματέας, κατά τη διάρκεια της 14ης Συνέλευσης του CEC (Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών), λόγω ενός προβλήματος στη χαρτογράφηση, χρησιμοποιήθηκε λάθος γεωγραφικός χάρτης της Ευρώπης. Βέβαια, δεν υπήρχε καμία πρόθεση να θίξει οποιοδήποτε θρησκευτικές ή πολιτικές ευαισθησίες των χωρών και εκκλησιών-μελών του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών. Ζητούμε συγγνώμη για την όποια ταλαιπωρία ή κακό που προκλήθηκε από αυτή (σ.σ. την ενέργεια)», σημειώνει σε δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας του CEC, Aιδ. Γκι Λιάγκρ.

Άμεση αντίδραση από τον Μητροπολίτη Γαλλίας

Σύμφωνα με το amen.gr στο ζήτημα παρενέβη άμεσα και ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, ζητώντας την απόσυρση του επίμαχου χάρτη στην οποία δεν εμφανιζόταν η Κύπρος καθώς και την αποκατάσταση της αλήθειας, συμφώνως και με τα διεθνώς ισχύοντα, σε ότι αφορά την ονομασία του κράτους της FYROM.

Ακολουθεί το πρωτότυπο κείμενο της δήλωσης στην αγγλική γλώσσα:

Report of the General Secretary to the Assembly

We deeply regret that in a presentation given by the general secretary during the 14th CEC Assembly on July 4. Due to a mapping error, the wrong geographical map of Europe was used in a presentation. Certainly, there was no intention to hurt any religious or political feelings regarding countries and member churches of the Conference of European Churches. We apologise for any inconvenience or hurt caused by this. makeleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου