ataktesfones@gmail.com

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Φυσιγγιοθήκη επιβίωσης

By Raxis
Εισαγωγή
Πρόσφατα έκανα το ερώτημα στους αναγνώστες, αλλά και στον εαυτό μου, τι θα έβαζα στη φυσιγγιοθήκη μου σε ένα υπερβολικά extreme σενάριο. Έλαβα αρκετά email με σύντομες (μονολεκτικές συνήθως) απαντήσεις, του τύπου «μονόβολα», «δράμια», «5άρια» κτλ. Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις. Ένας αναγνώστης όμως, ο κύριος Αριστείδης Τσιάπας, είχε τη διάθεση να γράψει ένα μικρό άρθρο για μάς, με αρκετά έξυπνο και κατανοητό τρόπο – οπότε τον ευχαριστώ ιδιαίτερα! Κράτησα τα βασικά σημεία του και σας το παρουσιάζω – ακολουθούν φυσικά οι απόψεις του amynastospiti.gr
  • «…Η επιλογή των πυρομαχικών και των εφοδίων που θα πρέπει κάποιος να έχει μαζί του σε περιόδους κρίσεων (συγνώμη για τον όρο αλλά αλλού αναφέρονται σαν zombie invasion και αλλού σαν “Αποκάλυψη”) εξαρτάται κυρίως από την γεωγραφική τοποθεσία που θα βρεθείς την συγκεκριμένη στιγμή και δευτερευόντως από το πόσα μέλη θα αποτελούν την ομάδα που θα σχηματισθεί.
  • Εννοείται ότι αν είμαι μόνος, τότε ο όγκος των εφοδίων που μπορώ να μεταφέρω με άνεση πάντα, είναι περιορισμένος. Σαν ομάδα μπορούμε να μεταφέρουμε περισσότερα εφόδια (πυρομαχικά) γιατί πολλά αντικείμενα στο κιτ επιβίωσης μπορούν να μεταφέρονται από ένα η δύο μέλη της ομάδας μόνο.
  • Ενδεικτικά θα αναφέρω την Αντλία αναρρόφησης δηλητηρίου (σ.σ. σχετικό άρθροΕΔΩ), Σπινθηριστή, Πυξίδα, Αγκίστρια και πετονιά, Βελόνα και κλωστή, Ελβετικό σουγιά, πριονάκι και άλλα πολλά (σ.σ. Για το κιτ επιβίωσης διαβάστε ΕΔΩ).
  • Τώρα στην δική μου φυσιγγιοθήκη θα έχω 5 Μονόβολα , 5 8βολα , και τα υπόλοιπα (όσα μπορώ να μεταφέρω) για ομοιογένεια Νο 4 λαγοφυσίγγια. Όλα Cal 12/70. Θα ήθελα να είχα τα πάντα. Όμως επιβάλλεται να γίνουν εκπτώσεις, πάντα με την λογική και ποτέ με την επιθυμία... Kαι εξηγώ:
  • Παραπάνω αναφέρω τον όρο Γεωγραφική τοποθεσία. Κάποιος που ζει στη κυρίως Ελλάδα θα χρειασθεί ίσως πολλά Μονόβολα και είναι λογικό με την έννοια ότι τα θηράματα είναι και Αρκούδες (λίγες) , Ελάφια / Ζαρκάδια, Αγριογούρουνα. Στα νησιά όμως (εκτός από τα Ελαφάκια της Ρόδου και τα Κρι – Κρι Κρήτης) το μεγαλύτερο αρπακτικό είναι ο Λαγός… Άρα πρέπει όλοι μας να λάβουμε σοβαρά υπόψη τη γεωγραφική περιοχή όσον αφορά τα πυρομαχικά.
  • Κάποιοι ίσως και δικαιολογημένα θα αντιτείνουν τον παράγοντα άμυνα ενάντια στον άνθρωπο. Θα έχουν δίκιο αλλά όπως προείπα παραπάνω δεν μπορώ να μεταφέρω ότι θα επιθυμούσα δηλ τα πάντα. Προτεραιότητα Νο 1 πρέπει να είναι η επιβίωση / διατροφή και όχι ο πόλεμος. Πιστεύω ότι 5 Μονόβολα και 5 8βολα είναι αρκετά για άμυνα.
  • Ιδανικά θα ήθελα να είχα ένα αεροβόλο για μικρό κυνήγι. Μπορείς να κουβαλάς μαζί σου 500 βολίδες άνετα…και την νύχτα είναι θαυματουργό…»
by Ed Siasoco (aka SC Fiasco)
Ποτέ δεν έχουμε αρκετά φυσίγγια…
Σημειώσεις amynastospiti.gr
Αρκετά ενδιαφέρουσες οι απόψεις του κύριου Τσιάπα. Διαφωνούμε σε ορισμένα σημεία, αλλά χαιρόμαστε και επικροτούμε το ότι ένας αναγνώστης χρησιμοποίησε πολλά και λογικά επιχειρήματα για να στηρίξει τις απόψεις του. Απολύτως σεβαστά όλα τα παραπάνω λοιπόν. Στο θέμα μας τώρα:
  1. Αν καταλυόταν τελείως ο κοινωνικός ιστός και μπορούσαμε να κυνηγήσουμε (σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πάντα) με όπλα με τα οποία δεν επιτρέπεται σήμερα,σίγουρα δεν θα παίρναμε αεροβόλο, αλλά ένα 22άρι τυφέκιο με διόπτρα και σιγαστήρα: Σκοτώνει μικρά ζώα όπως λαγό ή σκίουρο στα 140m και διαθέτει πολύ μικρά και ελαφριά πυρομαχικά, ενώ ένας δεινός σκοπευτής μπορεί ακόμα και να αμυνθεί με αυτό. Δεν θα το προτείναμε με τίποτα όμως: 2 ευμεγέθη πυροβόλα όπλα είναι πάρα πολλά για να τα κουβαλάει κάποιος μόνος του στην άγρια φύση:
  2. Παραμένουμε στο κλασσικό 12άρι λειόκαννο λοιπόν, με την τεράστια ισχύ πυρός και την προσαρμοστικότητα, λόγω πληθώρας διαφορετικών πυρομαχικών. Κατά προτίμηση καραμπίνα λόγω αποθήκης φυσιγγίων. Η ευκολία εύρεσης τέτοιων φυσιγγίων στην Ελλάδα είναι άλλο ένα ατού.
  3. Ο κύριος Τσιάπας ασχολείται σε μεγάλο βαθμό με τη γεωγραφική τοποθεσία και τα διαφορετικά φυσίγγια που αυτή επιβάλλει. Εδώ διαφωνούμε: Είτε στην Αλάσκα, είτε στις Μαλδίβες, είτε στην Ελλάδα ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι πάντα το γνωστό δίποδο… Και πώς θα ψάχνεις για τροφή όταν έχεις γίνει θήραμα;
  4. Επίσης, κάτι που ξεχνούν πολλοί σε τέτοιες extreme καταστάσεις, είναι πως η ιστορία μας διδάσκει τα χειρότερα: Όταν τελειώσουν τα σκυλιά, οι γάτες και τα ποντίκια, και ο άνθρωπος βρώσιμος είναι! Είναι ένα από τα προβλήματα του σύγχρονού ανθρώπου όταν αντιμετωπίζει την άγρια φύση: Δυσκολεύεται να αντιληφτεί ότι αποτελεί και ο ίδιος φαγητό… Και όχι μόνο για άλλα είδη ζώων!
  5. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, σε ένα τέτοιο σενάριο «Αποκάλυψης» θα έχω μία 12αρα καραμπίνα για μεγάλο πυροβόλο, για τους λόγους που προανέφερα. Το τσοκάρισμα θα είναι στο μισό (ή στο βελτιωμένο μισό), γιατί αυτό δουλεύει καλά στις περισσότερες αποστάσεις και περιπτώσεις. Για τα τσοκ μπορείτε να διαβάσετε λεπτομέρειες ΕΔΩ.
  6. Επίσης σε μια τέτοια εκτεταμένη καταστροφή λογικό είναι να είμαι μόνος, ή το πολύ με παρέα 2-3 ατόμων. Και ο καθένας από μας μπορεί να χρειαστεί να λειτουργήσει αυτόνομα, με δικά του πυρομαχικά. Τα εφόδια θα είναι στο σακίδιο πλάτης, και τα φυσίγγια στην φυσιγγιοθήκη γύρω από τη μέση μου…
  7. Μία συνηθισμένη φυσιγγιοθήκη φέρει περίπου 25 – 30 φυσίγγια και άλλα 5 παίρνει η καραμπίνα με αφαίρεση του μειωτήρα στην αποθήκη (+1 με ghost loading). Για extreme και ανδροκτόνο σενάριο μιλάμε, οπότε θεωρώ πως ο μειωτήρας θα είναι βγαλμένος για την ασφάλεια μας – μη σας μπαίνουν ιδέες όμως, οι 3 βολές τώρα μας είναι υπέρ – αρκετές! Δεν ζούμε και σε ζούγκλα (ακόμα)… *
  8. Η δική μου θήκη παίρνει 26 φυσίγγια. Με αυτά λοιπόν, έχουμε και λέμε:
    1. Θα ξεκινήσω από τα 5 της καραμπίνας: Το πρώτο (στη θαλάμη) θα είναι 7άριγύρω στα 33 γραμμάρια – ιδανικό για περιστεροειδή και λίγο μικρότερα θηράματα. Μπορεί όμως να καταβάλλει και λαγό σε μικρές ως μεσαίες αποστάσεις, αν και θα τον κάνει λίγο «σουρωτήρι».  Το δεύτερο θα είναι 5άρι γύρω στα 34 γραμμάρια, το οποίο καταβάλλει άνετα λαγούς και αγριοκούνελα σε μεσαίες αποστάσεις, αλλά και μικρά υδρόβια. Το τρίτο 3άρι μάγκνουμ για λαγό σε μεγάλες αποστάσεις και κανένα υδρόβιο… Το τέταρτο και το πέμπτο απλά δράμια 000 – σκοτώνουν ό,τι είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο (με εξαίρεση ίσως κάποιο μεγάλο ελέφαντα / κροκόδειλο / ιπποπόταμο…). Πάμε στη θήκη τώρα:
    2. Πέντε 10άρια γύρω στα 32 γραμμάρια – ιδανικά για πολύ μικρά θηράματα.
    3. Έξι 7άρια γύρω στα 33 γραμμάρια – φυσίγγι πολλαπλών χρήσεων, όπως προαναφέρθηκε.
    4. Πέντε 5άρια γύρω στα 34 γραμμάρια – έχει γίνει ήδη αναφορά σε αυτό, όπως και στα:
    5. Πέντε μάγκνουμ 3άρια
    6. Πέντε απλά δράμια μεγέθους 000. Κι αυτά προαναφέρθηκαν. Σύνολο 26 φυσίγγια στη θήκη.
  9. Μα καλά, ούτε ένα μονόβολο; Κάτι δεν πάει καλά εδώ, προκύπτει η εύλογη ερώτηση! Εξηγούμαι: Το μονόβολο είναι για ακρίβεια και μακρινές βολές, αλλά δεν δουλεύει σωστά με το τσοκ μισό / βελτιωμένο μισό που θα φοράει το όπλο, χάνοντας μεγάλο μέρος της ακρίβειας του. Επίσης, κάποια μονόβολα δεν δουλεύουν καθόλου με σφιχτό τσοκ και αντιπαθούν πολλές από τις σύγχρονες overbore κάννες! (Σχετικό άρθρο για τις κάννες ΕΔΩ) Η απάντηση μου λοιπόν είναι πως ΑΝ έχω τη δυνατότητα να μεταφέρω σε θήκη το τσοκ κύλινδρος, τότε μόνο θα αντικαθιστούσα 3 από τα δράμια με μονόβολα.
  10. Με τόσα λίγα πυρομαχικά η οικονομία είναι απαραίτητη – μπορούμε να τρώμε φυτά και φρούτα αντί για κυνήγι. Για την βρωσιμότητα των φυτών διαβάστε ΕΔΩ.
Τέτοιου είδους «εξυπνάδες» και παρανομίες (σαν την αφαίρεση μειωτήρα ή το ghost loading) είναι βούτυρο στο ψωμί όσων θέλουν να πολεμήσουν την οπλοκατοχή και το κυνήγι στην Ελλάδα – και είναι αρκετοί αυτοί, υπάρχουν συμφέροντα! Όταν θέλουμε να πιέζουμε για περισσότερα δικαιώματα, και ίσως, μια μέρα, οπλοφορία για όλους τους νομοταγείς, δεν πρέπει να προκαλούμε, αλλά να είμαστε 100% νόμιμοι και να δίνουμε πάντα το καλό παράδειγμα.http://www.amynastospiti.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου