ataktesfones@gmail.com

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Θέλει το όπλο μου στρώσιμο;

Το όπλο έτοιμο για συντήρηση
  • Πολλές φορές έχουμε ακούσει, ιδιαίτερα για καραμπίνες, ότι όλα τα όπλα θέλουν στρώσιμο 50 – 100 -200 φυσιγγίων κτλ. Άλλοι λένε να ρίχνουμε αρχικά μόνο Magnum, άλλοι απλά φυσίγγια. Παίρνει από το μυαλό του ο καθένας και λέει ένα πράγμα…
  • Τα περισσότερα από τα παραπάνω είναι μύθοι, ή δικαιολογίες των εταιρειών για κακές μεθόδους κατασκευής, προβληματικό σχεδιασμό, κακή συναρμολόγηση ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο!
  • Τα σύγχρονα όπλα που είναι κατασκευασμένα με μοντέρνες τεχνικές και ποιοτικά υλικά πρακτικά δεν χρειάζονται στρώσιμο. Επίσης δεν θα έπρεπε να χρειάζονται λεπτομερή καθαρισμό πριν τη χρήση.
  • Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα σε παλιά (ή παλιάς φιλοσοφίας) όπλα που έρχονται πακτωμένα στο ειδικό γράσο / κερί (αγγλιστί cosmoline), το οποίο είναι πιο πηκτό και από την ίδια την πήξη (και δημιουργεί ένα σωρό προβλήματα), και τα καινούρια όπλα που ψεκάζονται με ένα λεπτό στρώμα λαδιού. Τα Baikal π.χ. είναι γνωστά για το γρασάρισμα τους και θέλουν πάντα καλό καθάρισμα και στη συνέχεια λίπανση.
  • Πολλοί κατασκευαστές παίρνουν πλέον μέτρα για να μην καθαρίζεται όλος ο μηχανισμός του όπλου, βάζοντας ισχυρή κόλλα πάσου σε επιλεγμένα σημεία (σύνηθες π.χ. σε Benelli).
  • Η αλήθεια είναι πως λόγω τριβής πάντα υπάρχει μια σχετική λείανση ανάμεσα στα κινούμενα μέρη του όπλου. Αυτή όμως δεν πρέπει να υπάρχει σε μεγάλο βαθμό, αλλιώς απλά έρχεται να καλύψει ατέλειες σε εξαρτήματα του μηχανισμού, είτε γιατί αυτά είναι κακοσχεδιασμένα, είτε γιατί δεν έχουν το σωστό φινίρισμα, είτε γιατί απλά έγιναν από κακό και φτηνό προμηθευτή 30000 χιλιόμετρα μακριά από τον επίσημο κατασκευαστή του όπλου…
  • Άγριες επιφάνειες, βαθιά αυλάκια από εργαλεία κοπής, μεταλλικά ρινίσματα, άμμος χύτευσης (!), παρατημένα «νύχια» από έλλειψη φινιρίσματος… Όλοι αυτοί είναι παράγοντες για να δουλεύει περίεργα και άγρια ένας μηχανισμός, ή και κάποιες φορές να μη δουλεύει καθόλου. Οι παράγοντες αυτοί είναι πρώτα ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ κακής κατασκευής, και μετά ενδείξεις ότι το όπλο χρειάζεται στρώσιμο. Ό,τι πληρώνουμε παίρνουμε!
  • Κανένα πυροβόλο δεν σχεδιάζεται για ανθρώπους που ασχολούνται με την ιδιογόμωση ερασιτεχνικά (το ερασιτεχνικά με την κακή έννοια, για να μην πω πρόχειρα ή τσαπατσούλικα). Τα  άτσαλα κατασκευασμένα φυσίγγια έχουν συχνά ατέλειες και διαφορές μεταξύ τους, σε βαθμό που να επηρεάζουν τη λειτουργία του όπλου. Δεν φταίει πάντα το κακό στρώσιμο…
  • Έχουμε διαβάσει χιλιάδες συμβουλές  για το τι να κάνουμε με ένα μικρό δράπανο στο όπλο μας για να δουλέψει καλύτερα: Λειάνσεις, μεγαλύτερες τρύπες εκτόνωσης αερίων κλπ. κλπ. Τις περισσότερες φορές τέτοιες συμβουλές είναι λάθος και χειροτερεύουν τη λειτουργία ή μειώνουν τη διάρκεια ζωής του όπλου.
  • Σίγουρα, αρκετοί μηχανισμοί δουλεύουν πιο ομαλά μετά από κάποια χρήση. Αυτό απλά είναι σημάδι κακής ποιότητας κατασκευής, όπως προαναφέρθηκε.
Συμπέρασμα
Το «έτσι κάνουν αυτά» και το «ρίξε 200 φυσίγγια και θα στρώσει» είναι δικαιολογίες της κακιάς συμφοράς, και έρχονται να καλύψουν ένα και μόνο πράγμα: Την κακή ποιότητα κατασκευής… Αν το όπλο σας καθαρίστηκε – λαδώθηκε σωστά και ο μηχανισμός του δεν επιδέχεται ρυθμίσεις, μη δεχθείτε δικαιολογίες από κανένα αν παρουσιάζει εμπλοκές ή κάποια άλλη δυσλειτουργία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου