Η πολιτική της εξοντωτικής λιτότητας και των μνημονίων που επέβαλε η Γερμανία καταστρέφει τον Ευρωπαικό Νότο. Τρία χρόνια μετά η Ελλάδα πηγαίνει απ’ το κακό στο χειρότερο και η τρόικα αρχίζει να «νίπτει τας χείρας της» για την αποτυχία, η Πορτογαλία οδεύει ολοταχώς για νέο πιο επώδυνο μνημόνιο με την κυβέρνηση έτοιμη να πέσει, η Ιταλία δέχεται τη μία υποβάθμιση μετά την άλλη και στην Ισπανία η ανεργία και η φτώχια καλπάζουν.
Σύμφωνα έκθεση του ΔΝΤ η ύφεση στην ευρωζώνη θα φτάσει το -0,6% το 2013 (μεγαλύτερη από ότι υπολόγιζε τον Απρίλιο) ενώ κατεβάζει και τον «πήχη» για την ανάπτυξη το 2014 στο 0,9% (από 1,1% τον Απρίλιο). Επισημαίνει τον κίνδυνο για δεύτερο «γύρο» στη χρηματοπιστωτική κρίση, εάν δεν ληφθούν γενναίες αποφάσεις για χρηματοδότηση της οικονομίας από την ΕΚΤ.
«Οι φυγόκεντρες δυνάμεις σε όλη τη ζώνη του ευρώ παραμένουν το επίκεντρο του προβλήματος και τραβούν προς τα κάτω την ανάπτυξη παντού», αναφέρει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας την αισθητή μείωση της εγχώριας ζήτησης και την επιβράδυνση της ανάπτυξης σε αρκετές βασικές αναδυόμενες οικονομίες, καθώς και στην παρατεταμένη ύφεση της Ευρωζώνης.
Ήδη, η ιταλική οικονομία δέχθηκε ένα ακόμη πλήγμα, καθώς ο οίκος αξιολόγησης Stantard & Poor’s την υποβάθμισε από ΒΒΒ+ σε ΒΒΒ. Η κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα ψάχνει να επιβάλει νέα μέτρα σε βάρος των πολιτών, με τον φόρο ιδιοκατοίκησης να προκαλεί μεγάλες κοινωνικές αναταραχές.
Η Πορτογαλία οδεύει ολοταχώς προς δεύτερο μνημόνιο. Μία χώρα που η τρόικα εγκωμίαζε για τις μεταρρυθμίσεις και τα σωστά μέτρα που έχει πάρει, αυτά εμφανίζονται να έχουν αποτύχει πλήρως με τους πολίτες να πεινάνε, την οικονομία να βυθίζεται όλο και σε μεγαλύτερη ύφεση (2% το 2013) και την ανεργία να φθάνει στο πρωτοφανές 18%.
Κατάσταση που λίγο έλειψε να οδηγήσει σε πτώση την κυβέρνηση Πέδρου Πάσους Κουέλιο μετά την παραίτηση του κυβερνητικού εταίρου Πάουλο Πόρτας και του υπουργού Οικονομικών Βίτορ Γκάσπαρ.
Όσον αφορά στα δικά μας στην έκθεση της η τρόικα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, διαπιστώνει αδυναμία της κυβέρνησης να εισπράξει φόρους και σημειώνει πώς η μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της Ελλάδας δεν είναι εξασφαλισμένη.
Επισημαίνει πώς η δημοσιονομική «τρύπα» ενδέχεται να ανέλθει στο 0,5% του ΑΕΠ της Ελλάδας, δηλαδή στα 2 δις ευρώ φέτος, αλλά και το 2014, ενώ από το 2015 κάνει πρόβλεψη για χρηματοδοτικό έλλειμμα που θα υπερβαίνει το 1,75% και το 2016 το 2%.
Καταρρίπτει δεν τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, αλλά και της Ε.Ε. ότι το 2014 η Ελλάδα θα ανακάμψει και θα έχει ανάπτυξη. Στην έκθεση του το ΔΝΤ προβλέπει πώς η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,6%, ενώ για φέτος εκτιμά πώς η ύφεση θα ξεπεράσει το 4,2%.
Είναι ξεκάθαρο πώς ΔΝΤ και Ε.Ε. επέβαλαν πολιτικές οι οποίες άφησαν πίσω τους καμένες χώρες και τώρα αρχίζουν σιγά σιγά να μεταθέτουν ο ένας στον άλλο τις κατηγορίες και τις ευθύνες για τη συνταγή. Προφανώς όμως γνώριζαν τις επιπτώσεις της πολιτικής τους που ενισχύουν τους ισχυρούς και πεθαίνουν τους αδύναμους.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου