ataktesfones@gmail.com

Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

4 F-16 BLOCK 50 THΣ 341Μ. Πρόβα τζενεράλε του ΝΑΤΟ για επίθεση στην Συρία με συμμετοχή ελληνικών F-16


Τέσσερα μαχητικά F-16 Block 50 της 341 Μοίρας της 111 Πτέρυγας Μάχης της Νέας Αγχιάλου θα συμμετάσχουν στη ΝΟΑΤΟϊκή έκθεση «Brilliant Arrow 2013» σε μία πρόβα τζενεράλε του ΝΑΤΟ για ανάπτυξη δυνάμεων στην περιοχή της Συρίας.
Θα εξορμούν από την αεροπορική βάση Orland στην κεντρική Νορβηγία, κατά το διάστημα 23 Αυγούστου μέχρι 6 Σεπτεμβρίου 2013 για να "διδάσκουν" στους λοιπούς συναδέλφους τους του ΝΑΤΟ τι σημαίνει σύγχρονη αερομαχία
Και δεν υπερβάλουμε καθόλου με τον όρο "διδάσκουν" αφού σε όλες τις περιπτώσεις που έχουν δοκιμαστεί σε κοινές ασκήσεις με τους συναδέλφους τους του ΝΑΤΟ, ειδικά των ευρωπαϊκών χωρών, η διαφορά επιπέδου των λοιπών χειριστών μαχητικών αεροσκαφών σε σχέση με των Ελλήνων κυμαίνεται από "σημαντική" μέχρι "χαοτική".
Ειδικά στις αποστολές αέρος-αέρος οι Έλληνες πιλότοι "δεν παίζονται" καθώς η εμπειρία τους από το Αιγαίο και η γνωστή ελληνική ευστροφία, αλλά και η καλύτερη λειτουργία των Ελλήνων σε συνθήκες ατομικότητας, τους κάνει να "σαρώνουν" σε όλες τις ασκήσεις.
Η διοίκηση της ασκησης θα γίνεται από το Headquarters Allied Air Command (HQ AIRCOM) στην αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία.
Σκοπός της άσκησης ο έλεγχος των δυνάμεων του ΝΑΤΟ  να αναπτύσουν έγκαιρα και άμεσα την δύναμη ταχείας αντίδρασης (NATO Response Force).
Οι ασκήσεις«Brilliant Arrow» είναι σχεδιασμένες ώστε να παρέχουν δυνατότητες απαιτητικής και υψηλού ρεαλισμού εκπαίδευσης στις συμμετέχουσες δυνάμεις στη βάση ενός σεναρίου που αφορά τη διεξαγωγή επιχειρήσεων αντιμετώπισης κρίσεων (Crisis Response Operations), όπως αυτή της Συρίας.
Κάτι που δεν είναι ίσως γνωστό είναι ότι σε περίπτωση επιχειρήσεων στην Συρία ελληνικά μαχητικά ορμώμενα από βάσεις στην Τουρκία θα επιχειρούν σε όλες τις αποστολές που θα καθορίσει το ΝΑΤΟ.
Από ελληνικής πλευράς αν υπάρξει ανάπτυξη της δύναμης ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ στην Συρία θα συμμετάσχει και τουλάχιστον ένα ΑΣΕΠΕ EMB-145 Erieye, το οποίο έχει αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις στους ΝΑΤΟϊκούς από την εμπλοκή του στις επιχειρήσεις στην Λιβύη.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου