ataktesfones@gmail.com

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Η ψυχολογία της επιβίωσης

by music2work2
Εισαγωγή
Τα εφόδια και τις γνώσεις που χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε σε μια δύσκολη κατάσταση τα έχω αναφέρει ήδη και θα συνεχίσω να τα αναφέρω όλο και πιο αναλυτικά στα άρθρα μου. Αυτή τη φορά θα ασχοληθώ με το πιο σημαντικό εφόδιο για επιβίωση: Τη σωστή ψυχολογία.
Ο πιο καλά προετοιμασμένος άνθρωπος καταλήγει πιθανότατα νεκρός αν βρεθεί στα δύσκολα με το λάθος χαρακτήρα ή τη λάθος διάθεση. Ας «αποδομήσουμε» λοιπόν το σύνολο των χαρακτηριστικών που χρειαζόμαστε:


  1. Απόλυτη ανοσία στον πανικό. Ο φόβος, το άγχος και όλα τα έντονα συναισθήματα είναι πολύ κακοί σύμβουλοι στο να πάρουμε σωστές, γρήγορες και αποτελεσματικές αποφάσεις. Η ηρεμία και πιο συγκεκριμένα η ψυχραιμία είναι ο Νο1 φίλος μας και μπορεί να σώσει τη ζωή μας.
  2. Η επιβίωση είναι μια παλιά ιστορία – εύκολα μπορούμε να βρούμε βιβλία, περιοδικά ή και site σαν το συγκεκριμένο με χρήσιμες πληροφορίες. Τίποτα από αυτά δεν θα μας βοηθήσει αν τρέμουμε από το φόβο την πιο κρίσιμη στιγμή…
  3. Πρέπει να βρούμε ένα αντικείμενο που μας ηρεμεί όταν τα πράγματα παίρνουν άσχημη τροπή, για να μην μας καταλάβει ο πανικός – όπως τα παιδιά κοιμούνται με το αρκουδάκι τους τα βράδια. Tip: Οι περισσότεροι σκοπευτές ηρεμούν πιάνοντας το γεμάτο όπλο τους…
  4. Η έλλειψη εκπαίδευσης στην αυτοάμυνα και την επιβίωση κάνει τα πράγματα εξαιρετικά δύσκολα, πολλαπλασιάζοντας γεωμετρικά τον πανικό μας: Εκείνη την ώρα το υποσυνείδητο μας «μας τα ψέλνει» για την απερισκεψία μας, και αυτό μεταφράζεται σεκαθαρό πανικό:
    1. ταχυπαλμία
    2. εφίδρωση
    3. σπασμωδικές κινήσεις
    4. έλλειψη προσανατολισμού
    5. ανικανότητα επίλυσης προβλημάτων, απλών ή σύνθετων
    6. μερική αμνησία
  5. Η σωστή ψυχολογία μας επιτρέπει να εκμεταλλευόμαστε ό,τι βρίσκεται στο κοντινό μας περιβάλλον, μετατρέποντας το σε πιθανό εφόδιο. Ο αυτοσχεδιασμός είναι ουσιώδης: προσαρμογή και υπερπήδηση εμποδίων, ξανά και ξανά.
  6. Ο καλά προετοιμασμένος χαρακτήρας μας οδηγεί στο να βρούμε άμεσα τρόπο να σκοτώσουμε ή να παγιδέψουμε το φαγητό μας, ή να εξουδετερώσουμε μια απειλή. Πολλοί αναφέρουν ότι ο άνθρωπος ζει εβδομάδες χωρίς φαγητό όποτε η τροφή δεν είναι πρώτη προτεραιότητα σε μια κατάσταση επιβίωσης. ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΥΘΟΣ! Χωρίς τροφή η σωματική δύναμη μας ελαττώνεται, το στομάχι μας διαμαρτύρεται, αισθανόμαστε ζάλη ή πονοκέφαλο και η πολύτιμη ψυχολογία μας τραυματίζεται. Φυσικά και το νερό είναι πρώτη προτεραιότητα για τους ίδιους ακριβώς λόγους.
  7. Τις δύσκολες στιγμές πρέπει πολλές φορές να καταφεύγουμε στα βασικά – στον πρωτόγονο μας εαυτό δηλαδή, και πρέπει ο χαρακτήρας μας να επιτρέπει κάτι τέτοιο.
  8. Η καχυποψία είναι εξαιρετικό γνώρισμα για κάποιον που θέλει να επιβιώσει – ένας αντίπαλος που δεν μας γεμίζει το μάτι μπορεί να είναι και ο τελευταίος μας…

Τι διατηρεί μια σωστή ψυχολογία για επιβίωση
  • Η σωστή προετοιμασία για τα δύσκολα, με εφόδια και αντικείμενα που μας ηρεμούν.
  • Το να περιμένουμε πάντα τα χειρότερα: Μετά δεν θα βρεθούμε προ εκπλήξεως.
  • Να είμαστε ρεαλιστές αλλά με μία σχετικά θετική προσέγγιση των γεγονότων.
  • Η γνώση του ότι είμαστε προπονημένοι για περίεργες καταστάσεις. Εδώ είναι που χόμπι σαν το κυνήγι αποδεικνύονται ευεργετικά.
  • Η επίγνωση του ότι πρέπει να τα καταφέρουμε, για το καλό της οικογένειας μας και το δικό μας.
  • http://www.amynastospiti.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου