ataktesfones@gmail.com

Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Ποιά είδη πόνου πρέπει να μας ανησυχήσουν;


Μπορεί ένας κατά φαντασία ασθενής να είναι ενοχλητικός με τις υπερβολές του, αλλά πολλές φορές το γεγονός ότι είναι υποχόνδριος με μικροτραυματισμούς ή καθημερινά περιστατικά, ενδεχομένως να αποβεί σωτήριο για την υγεία του. Ποιες καθημερινές απειλές δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοούμε;

Σύμφωνα με το menshealth.com, το κλειδί είναι να γνωρίζουμε τι είναι άξιο ανησυχίας. Η διάρκεια και η συχνότητα εμφάνισης ενός περιστατικού, όπως είναι για παράδειγμα η ρινορραγία, είναι ενδείξεις για το αν πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα ή για ένα απλό ατύχημα.
ΡινορραγίαΣυνήθως μία τυχαία ρινορραγία θεωρείται αποτέλεσμα του ξηρού αέρα, ενός αγχωτικού γεγονότος ή μιας απλής αντίδρασης του οργανισμού, όταν είστε θυμωμένοι. Μπορεί ωστόσο να είναι μία προειδοποίηση... για ένα αρκετά σοβαρό πρόβλημα υγείας, όπως είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, μια κατάσταση που πλήττει σχεδόν το 8% των ενηλίκων μεταξύ 20 και 34 ετών.
Η ρινορραγία μπορεί να συμβαίνει, επειδή τα μικρά αγγεία στη μύτη εμφανίζουν μικροσκοπικές ρωγμές και η υψηλή πίεση ωθεί το αίμα έξω από αυτά.
Επισκεφτείτε τον γιατρό σας και ελέγξτε εάν η ρινορραγία είναι αποτέλεσμα της υψηλής αρτηριακής σας πίεσης. Επιπλέον, οι ειδικοί προτείνουν να αρχίζετε τη μέρα σας με πλιγούρι βρώμης και λιναρόσπορο. Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Hypertension» έδειξε ότι το λινολενικό οξύ, ένα λιπαρό οξύ που βρίσκεται στο λιναρόσπορο, συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά της αυξημένης πίεσης του αίματος.
Παράλληλα, μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Hypertension» διαπίστωσε, ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες ινών, μείωσαν σημαντικά τόσο τη συστολική όσο και τη διαστολική τους πίεση.




Πόνος στα γόναταΔεν είναι ασυνήθιστο να αισθάνεστε πόνο στα γόνατα μετά από μία έντονη δραστηριότητα, αλλά αν αυτός ο πόνος διαρκεί περισσότερο από 2 ώρες, ενδεχομένως να υποδηλώνει οστεοαρθρίτιδα.
Ελέγξτε τη συχνότητα του πόνου και αφού αποκλείσετε την πιθανότητα να πρόκειται για αποτέλεσμα υπερπροσπάθειας στην καθημερινή σας προπόνηση, επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Εάν μάλιστα, τα συμπτώματα επιμένουν για διάστημα μεγαλύτερο των 3 μηνών, ίσως πρόκειται για κάποιο υποκείμενο μυοσκελετικό πρόβλημα.
ΦουσκάλεςΜια φουσκάλα, που προκαλείται από την τριβή μεταξύ της κάλτσας και του δέρματος, σίγουρα δεν είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχεί, αλλά εάν η φουσκάλα αυτή εμφανιστεί μεταξύ των δακτύλων, μπορεί να πρόκειται για μία σοβαρή κατάσταση υγείας, όπου τα βακτήρια εισβάλουν στην περιοχή, δημιουργώντας ρωγμές.
Πρόκειται για αφθώδεις λοιμώξεις, που μπορούν να αντιμετωπιστούν, εάν γίνει έγκαιρη θεραπεία. Αυτό σημαίνει, ότι πρέπει να παρακολουθήσει ο γιατρό σας τη μυκητίαση, πριν φτάσει στο σημείο της φουσκάλας.




ΠονόλαιμοςH αίσθηση του «θρυμματισμένου γυαλιού» στο φάρυγγα σίγουρα είναι δυσάρεστη. Ειδικά μάλιστα, στην περίπτωση που διαρκεί περισσότερο από 3 ημέρες ή προκαλεί αλλαγές στον τρόπο που μιλάτε. Και τα δύο αυτά συμπτώματα, σηματοδοτούν μια πιθανή λοίμωξη.
Αν η λοίμωξη φτάνει μέχρι τις αμυγδαλές σας, οι λεμφαδένες και ο περιβάλλοντας ιστός γεμίζουν με πύον και δεν μπορούν να «στραγγίξουν». Αυτό μπορεί να κλείσει τους αεραγωγούς σας και να μη μπορείτε να αναπνεύσετε. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας και μην αφήνετε το πρόβλημα να διαιωνίζεται.
ΣπυράκιαΜπορεί ένα σπυράκι να είναι αποτέλεσμα της ακμής του δέρματος, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ενδεχομένως να πρόκειται για κάτι πιο σοβαρό. Η πιο κοινή μορφή (εκτός από ακμή) είναι να πρόκειται για βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (BCC), δηλαδή μία αργά αναπτυσσόμενη μορφή καρκίνου του δέρματος.
Ποια όμως είναι η διαφορά ανάμεσα σε ένα σπυράκι και ένα μικροσκοπικό όγκο; Το τυπικό βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (BCC) έχει μια περλέ όψη, όταν πέφτει πάνω του φως και κάποιος μπορεί να διακρίνει τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία να εισχωρούν στη βάση.
Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα είναι 95% θεραπεύσιμο, όταν διαγνωσθεί έγκαιρα, άρα καλό θα ήταν εάν παρατηρήσετε κάτι που «μοιάζει» με σπυράκι να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.




Πόνος στο πόδιΗ πιο συνηθισμένη αντίδραση σε έναν έντονο πόνο στο πόδι είναι, ότι πρόκειται για κράμπα ή κάποιο χτύπημα που δεν αντιληφθήκατε. Ωστόσο, μπορεί να είναι μία προειδοποίηση, που σας στέλνει η καρδιά σας.
Το πρώτο σημάδι ενός προβλήματος στο κυκλοφορικό σύστημα του οργανισμού, είναι συχνά ο πόνος στα κάτω άκρα και όχι ο πόνος στο στήθος. Αυτό συμβαίνει επειδή, μπλοκάρουν τα αιμοφόρα αγγεία, με αποτέλεσμα την έλλειψη οξυγόνου στους μυς.
Και ενώ το «πού» θα εμφανιστεί ο πόνος είναι συγκεκριμένο (οπουδήποτε από τους μηρούς μέχρι τις γάμπες), το «πότε» χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Ο πόνος στα κάτω άκρα με αρτηριακή θρόμβωση είναι συχνά χειρότερος, όταν ασκείστε. Αυτό συμβαίνει επειδή, όσο μεγαλύτερη είναι η ένταση της άσκησης, τόσο μεγαλύτερη είναι η ζήτηση οξυγόνου.
Ο ιατρικός όρος για τα φραγμένα αγγεία στα πόδια είναι περιφερική αρτηριακή νόσος (PAD) και στην ουσία είναι η στένωση ή η απόφραξη των αρτηριών, που οδηγεί σε κακή ροή του αίματος προς τα χέρια και τα πόδια.
Σταματήστε το κάπνισμα, διαγράψτε τα λιπαρά οξέα από τη διατροφή σας, αυξήστε τα επίπεδα της «καλής χοληστερόλης» για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να μην έρθει αντιμέτωπος με την περιφερική αρτηριακή νόσο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου