ataktesfones@gmail.com

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Σπάνια φυτά που απειλούνται με εξαφάνιση

                                      
Μέχρι τώρα σε όλο τον κόσμο γιορτάζουμε τον ερχομό της άνοιξης, της ανθοφορίας και του καρπίσματος της γης. Κάθε λαός ανάλογα με την πολιτιστική του παράδοση καλωσορίζει αυτή την χαρά που μας προσφέρει η φύση.
Πόσο όμως πραγματικά αγαπάμε τα άνθη και τα φυτά, αυτή τη μορφή ζωής, που πέραν της αισθητικής, μας προσφέρει πραγματική ζωή;
Πόσο γνωρίζουμε την σπανιότητα ορισμένων από αυτά και πόσο είμαστε διατεθειμένοι να τα προστατεύσουμε από την άγνοια, την αδιαφορία ή την ασυδοσία μας;
Είναι κρίμα πραγματικά οι τόσες ρητορίες και οι τόσες λίγες πράξεις για να έναν πλανήτη που ασφυκτικά πια κραυγάζει την αδυναμία μας να συνυπάρξουμε.
Η σημερινή εγγραφή έχει ως θέμα της κάποια είδη φυτών που εξαφανίστηκαν ή κινδυνεύουν άμεσα να εξαφανιστούν από το φυσικό τους περιβάλλον, ακριβώς γιατί ο άνθρωπος αδυνατεί να ζήσει αρμονικά με την φύση.

Lotus berthelotii
Το ράμφος του παπαγάλου, όπως ονομάζεται το φυτό αυτό, είναι ενδημικό τωνΚανάριων Νήσων και από το 1884 έχει χαρακτηριστεί "εξαιρετικά σπάνιο". Είναι είδος υπό εξαφάνιση στην άγρια φύση, στην οποία υπάρχουν λίγα μόνο φυτά. Καλλιεργείται από κηπουρούς και διατίθεται ως καλλωπιστικό φυτό για τα ασημένια βελονοειδή φύλλα του και τα κόκκινα λουλούδια του. Πανέμορφη είναι και η ποικιλίαμε τα κιτρινο-πορτοκαλί άνθη.

Φωτογραφία naturgucker.de

Φωτογραφία douneika
Rhizanthella gardneri
Το φυτό αυτό είναι γνωστό με το όνομα "Δυτική υπόγεια ορχιδέα" και ανακαλύφθηκε το 1928 στην περιοχή Wheatbelt της Δυτικής Αυστραλίας. Ο Jack Trott παρατήρησε μια ρωγμή στο χώμα στον κήπο κι έσκυψε να δει τι είναι. Μια γλυκιά μυρωδιά έβγαινε από το έδαφος. Έσκαψε και βρήκε ένα μικρό λευκό λουλούδι, που αναπτυσσόταν υπογείως. Ανακάλυψε έτσι ένα νέο είδος ορχιδέας. Σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη ορχιδέα στην Αυστραλία, η δυτική αυστραλιανή υπόγεια ορχιδέα παραμένει εντελώς υπόγεια για ολόκληρη τη ζωή της. Το είδος έχει χαρακτηριστείευπαθές και στην άγρια φύση παραμένουν λιγότερα από 100 φυτά.

Φωτογραφία ChiThien2012

Φωτογραφία jeans_Photos
Cyanea truncata
Μέλος της οικογένειας των κωδωνιοειδών, το φυτό αυτό ενδημικό στα νησιά Oahu και Molokai στη Χαβάη κι έχει πλέον εξαφανιστεί από την άγρια φύση. Το 2001 το είδος καλλιεργήθηκε σε κατάλληλο βιότοπο κι έτσι παραμένει ζωντανό.

Φωτογραφία Tim Kroessig

Φωτογραφία David Eickhoff
Cosmos atrosanguineus
Πρόκειται για ένα ποώδες πολυετές φυτό, ενδημικό στο Μεξικό, το οποίο έχει εξαφανιστεί από την άγρια φύση. Άρχισε να καλλιεργείται το 1902 κι έτσι έχει επιβιώσει. Τα σκουροκόκκινα λουλούδια του έχουν ένα ελαφρύ άρωμα βανίλιας (όπως πολλές σοκολάτες), που είναι πιο έντονο τις καλοκαιρινές μέρες.

Φωτογραφία Kiasog

Φωτογραφία Maggi_94
Epipogium aphyllum
Η ορχιδέα-φάντασμα, είναι ένα είδος σπάνιο και απειλούμενο. Παρατηρείται δύσκολα και πιστεύεται ότι έχει εξαφανιστεί από πολλές περιοχές της ζώνηςεξάπλωσής της. Φυτρώνει σε δάση φυλλοβόλων δέντρων σε διάφορες περιοχές: Ιαπωνία, Ρωσία, Γαλλία, Ελλάδα κ.ά

Φωτογραφία naturgucker.de

Φωτογραφία BerndH
Strongylodon macrobotrys
Η "σμαραγδένια άμπελος" είναι ένα φυτό ενδημικό των τροπικών δασών των Φιλιππίνων. Η τοπική του ονομασία είναι "tayabak". Τα άνθη του έχουν υπέροχο τυρκουάζ χρώμα και σχήμα γαμψού νυχιού. Η εξάπλωσή του ήταν πάντα δύσκολη και είναι είδος υπό εξαφάνιση, λόγω της καταστροφής των ενδιαιτημάτων και τη μείωση των φυσικών επικονιαστών του.

Φωτογραφία whatsthatpicture


Φωτογραφία whatsthatpicture
Franklinia
Πρόκειται για ένα καλλωπιστικό δέντρο, το οποίο έχει εξαφανιστεί από την άγρια φύση, από τον 19ο αιώνα. Η αιτία της εξαφάνισης του στη φύση δεν είναι γνωστή, αλλά έχει αποδοθεί σε μια σειρά από αιτίες όπως φωτιά, πλημμύρα, άνευ ορίων συλλογή από τους συλλέκτες φυτών, μια νόσος μυκήτων που εισήχθη με τηνκαλλιέργεια φυτών βαμβακιού. Επιβιώνει λόγω της καλλιέργειας, που παρουσιάζει όμως δυσκολίες. Είναι ένα πολύτιμο δέντρο, λόγω των λευκών λουλουδιών του που μοιάζουν με τα άνθη της καμέλιας, αλλά και του αρώματός του, που θυμίζει αγιόκλημα.

Φωτογραφία jmlwinder

Φωτογραφία Francine Riez
Hibiscus immaculatus
Το φυτό αυτό είναι ένα είδος ιβίσκου, ενδημικό στη Χαβάη. Είναι εξαιρετικά σπάνιο, ίσως το σπανιότερο είδος ιβίσκου και αναπτύσσεται μόνο σε λίγες κοιλάδες του νησιού Moloka'i. Θεωρείται είδος υπό εξαφάνιση και η κυριότερη απειλή είναι ηκαταστροφή των ενδιαιτημάτων από αγριοκάτσικα.

Φωτογραφία D.Eickhoff
Φωτογραφία David Eickhoff


http://aksioperierga.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου