ataktesfones@gmail.com

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ Έρχονται απανωτές ΦΑΠ (ες) - Ζητούν από τους ιδιοκτήτες τα κλειδιά των σπιτιών


Απανωτές ΦΑΠ (ες) για τους ιδιοκτήτες ακινήτων έρχονται το επόμενο διάστημα, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να διευθετήσει το θέμα της φορολογίας των ακινήτων. Πώς? Υποχρεώνοντας φυσικά τους ιδιοκτήτες να παραδώσουν ουσιαστικά τα κλειδιά των σπιτιών τους στο υπουργείο Οικονομικών. Έρχεται αργότερα και η σειρά και αυτών που έχουν αγροτεμάχια σε μία περίοδο που υποτίθεται ότι πρέπει οι Έλληνες να στραφούν στον πρωτογενή τομέα.
Με το νομοσχέδιο «σκούπα» που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση, «μονιμοποιείται» το χαράτσι της ΔΕΗ (Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτουμένων Δομημένων Επιφανειών), αλλά μειώνεται κατά 15% και ... βαπτίζεται «Ενιαίος Φόρος», όπως και ο ΦΑΠ που θα εισπραχθεί και το 2013. Παράλληλα μπαίνουν οι βάσεις για τη διεύρυνση των ακινήτων που υπάγονται στο νόμο (αγροτεμάχια κλπ), αλλά από το 2014. Να προλάβουν οι φωστήρες του υπουργείου Οικονομικών να σκεφτούν σε τι ποσοστό θα γίνει η κατάσχεση τους.
Σήμερα συνεδριάζει μετά από 2,5 μήνες διακοπής εργασιών, η διακομματική επιτροπή που θα βάλει την δική της «πινελιά» στο «νέο» φόρο ακινήτων. Μέχρι τότε, τρεις μαζεμένοι ΦΑΠ έρχονται για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Το αμέσως προσεχές διάστημα θα κληθούν να πληρώσουν το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για το 2011 και το 2012, ενώ το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι να έχει στείλει και τα ειδοποιητήρια για το ΦΑΠ του 2013.
Τα έσοδα που περιμένει το κράτος από το φόρο για τα δύο προηγούμενα χρόνια είναι 1,2 δισ. ευρώ, ενώ για το 2011 θα επιβαρυνθούν περίπου 500.000 φορολογούμενοι - καθώς μειώθηκε το αφορολόγητο - οι οποίοι κατείχαν ακίνητα και οικόπεδα εντός σχεδίων πόλεων συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Για το 2011 και το 2012 το εκκαθαριστικό θα είναι ενιαίο, ενώ ξεχωριστά θα έρθει ο φόρος για το 2013.
Ο ΦΑΠ του 2011 θα υπολογιστεί με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,2% έως και 2% επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων κάθε υπόχρεου, μετά την αφαίρεση του αφορολογήτου ποσού των 200.000 ευρώ. Ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας έτους 2012 θα υπολογιστεί με τον ίδιο τρόπο.Σε κάθε περίπτωση ο Ενιαίος Φόρος φέτος θα εισπραχθεί με τις «φουσκωμένες» αντικειμενικές από το 2007, όπως ισχύουν σήμερα.
Για το 2013 δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί ο υπολογισμός του φόρου. Είναι βέβαιο ωστόσο πώς θα πρόκειται για νέα ληστεία, αφού το υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά στις αντικειμενικές αξίες θέλει να τις επεκτείνει σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, έτσι ώστε να μην μπορεί να ξεφύγει ούτε ... στάνη.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου