ataktesfones@gmail.com

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Κορεατική χερσόνησος: Ησυχία πριν τη νέα καταιγίδα;





H Βόρεια Κορέα ζήτησε να αναγνωριστεί από την διεθνή κοινότητα ως κράτος με πυρηνικά όπλα, αίτημα που απορρίφθηκε άμεσα από τις Η.Π.Α ως «μη-ρεαλιστικό και μη αποδεκτό», δημιουργώντας νέο κύκλο πιθανών διενέξεων.



Οι τελευταίες εβδομάδες στην Κορεατική Χερσόνησο οδήγησαν σε άμεσες εκατέρωθεν πολεμικές απειλές μεταξύ Βόρειας Κορέας και Ν.Κορέας (σ.σ pentapostagma.gr με συμμάχους τις Η.Π.Α).

Πλέον, οι βορειοκορεάτες δέχθηκαν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έπειτα από τις εκλήσεις τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και της Νότιας Κορέας.

Όμως, τίποτα δεν αποκλείει έναν νέο κύκλο έντασης και κλιμάκωσης. Η εφημερίδα Rodong της Βόρειας Κορέας απέρριψε ως απαράδεκτη την συνθήκη που έθεσαν οι  Η.Π.Α και η Σεούλ για να ξεκινήσει ο κύκλος των συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών: "η Pyongyang δεν δέχεται να αφοπλιστεί πυρηνικά ούτε να αναβάλλει μία νέα πιθανή εκτόξευση πυραύλου πρίν από την έναρξη των συνομιλιών".

"Εάν η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις Η.Π.Α, θα πρέπει να υπάρξει (ισότιμος) διάλογος μεταξύ πυρηνικών κρατών, και όχι η μία πλευρά να απαιτεί από την άλλη να αφοπλίσει τα πυρηνικά της όπλα," ήταν η απάντηση της εφημερίδας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου