ataktesfones@gmail.com

Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟΝ ΕΙΡΗΝΙΚΟ "Προκαλεί" η δράση του κινεζικού Ναυτικού

Προβληματισμό όσο και ανησυχία στις ΗΠΑ και τις χώρες της λεγόμενης «λεκάνης του Ειρηνικού» έχει προκαλέσει η νέα ανακοίνωση του κινεζικού Ναυτικού ότι θα πραγματοποιηθούν 40 ασκήσεις εντός του 2013 προκειμένου να δοκιμαστεί και να αυξηθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα του στόλου επιφανείας.
 
Το Ναυτικό της Κίνας θα πραγματοποιήσει τις ασκήσεις αυτές σε ορισμένες περιπτώσεις με τη συνεργασία άλλων χωρών της περιοχής, με την διεξαγωγή επιχειρήσεων προβολής ισχύος και ελέγου θαλάσσιων οδών καθώς και επιτήρησης ευαίσθητων περιοχών.
 
Το κινεζικό Ναυτικό επεκτείνεται με γοργούς ρυθμούς όπως σημειώνουν αναλυτές, καθώς πρόσφατα ξεκίνησε τις εν πλω δοκιμές του νέου αεροπλανοφόρου του με την ονομασία  'Liaoning' από το οποίο θα επιχειρούν μαχητικά J-15 Flanker και ελικόπτερα.
 
Οι εξελίξεις συμβαδίζουν με την οδηγία του νέου προέδρου της Κίνας Xi Jinping ο οποίος έθεσε ως προτεραιότητα την επιχειρησιακή ετοιμότητα των κινεζικών ΕΔ από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία τον περασμένο Νοέμβριο.
 
Ακολούθησε η επιτάχυνση των διαδικασιών αποδοχής του νέου αεροπλανοφόρου, οι εντάσεις με την Ιαπωνία για τις διαφιλονικούμενες νήσους Sentaku με έντονη την παρουσία ναυτικών μονάδων της Κίνας στην Νότιο Κινεζική Θάλασσα.
 
Επιπλέον οι πρόσφατες περιπολίες των κινεζικών πυρηνοκίνητων υποβρυχίων σε Ειρηνικό αλλά και Ινδικό Ωκεανό έχουν προκαλέσει την έντονη ανησυχία της Ινδίας και των ΗΠΑ οι οποίες λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση τους.
 
Στις νέες ασκήσεις που σχεδιάζει η Κίνα περιλαμβάνεται η αποστολή στρατευμάτων στο Μπρουνέι στο πλαίσιο της άσκησης 'ASEAN+8 τον προσεχή Ιούνιο 
 
Πρόκειται για πολυεθνική άσκηση της Ομοσπονδίας χωρών της Ν.Α Ασίας με 8 χώρες (Αυστραλία, Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ρωσία, Ν Κορέα και ΗΠΑ) να συμμετέχουν με σχηματισμούς μονάδων επιφανείας.
 
Σημειώνεται ότι η άτυπη κατάσταση «ψυχρού πολέμου» στον Ειρηνικό έχει προκαλέσει την υλοποίηση πολλών ναυτικών ασκήσεων σε μικρό χρονικό διάστημα από ΗΠΑ και Ρωσία ενώ σημειώθηκε και η απευθείας αποστολή βομβαρδιστικών Β-2 στη Ν. Κορέα σε απάντηση των απειλών της Β. Κορέας 
 
Η Ρωσία σχεδιάζει με τη σειρά της να αποστείλει συνολικά 36 πλοία με 7000 άνδρες για τη διεξαγωγή ασκήσεων προμηνύοντας ένα «θερμό» καλοκαίρι στον Ειρηνικό..  
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου