ataktesfones@gmail.com

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Έχεις ίωση; Μην οδηγείς! Είναι επικίνδυνο!

Η οδήγηση όταν μας βασανίζει μία ίωση είναι πολύ πιο επικίνδυνη απ’ όσο νομίζουμε, σύμφωνα με μία νέα έρευνα...
Όπως έδειξε, το 9% των οδηγών παίρνουν τα μάτια τους από το δρόμο, επειδή φταρνίζονται, ψάχνουν ένα χαρτομάντιλο ή φυσούν τη μύτη τους.


Επακόλουθο; Κατακόρυφη αύξηση του κινδύνου να προκαλέσουν κάποιο ατύχημα - στη Βρετανία λ.χ. υπολογίσθηκε ότι στη διάρκεια των χειμερινών μηνών, 2.500 τρακαρίσματα την εβδομάδα οφείλονται στις ιώσεις!


Ο κίνδυνος είναι ιδιαιτέρως αυξημένος για όσους διασχίζουν με τα αυτοκίνητά τους λεωφόρους. Η έρευνα υπολόγισε ότι με την ταχύτητα που κινούνται τα αυτοκίνητα στους μεγάλους δρόμους, ο οδηγός μπορεί κάλλιστα να διασχίσει 15 μέτρα με κλειστά μάτια την ώρα που φταρνίζεται.

Οι ειδικοί λένε πως το ασφαλέστερο είναι να μην οδηγεί κάποιος όταν έχει ίωση με βήχα, φτάρνισμα και συνάχι. Ωστόσο επειδή αυτό δεν είναι εφικτό, συνιστούν στους κρυολογημένους οδηγούς να αφήνουν απόσταση τεσσάρων αυτοκινήτων από το προπορευόμενο όχημα, ούτως ώστε να έχουν περιθώριο να φρενάρουν με ασφάλεια.

Όπως εξήγησε ο αστυφύλακας Στηβ Ράουντς, από την βρετανική Τροχαία Αυτοκινητοδρόμων, «το φτάρνισμα μπορεί να είναι πολύ δυνατό, ωθώντας τον οδηγό να κλείσει προσωρινά τα μάτια του, ιδίως όταν έχει ένα σοβαρό κρυολόγημα.

»Η οδήγηση με αυτά τα συμπτώματα σίγουρα είναι ανεύθυνη και μπορεί να αποτελέσει συμβάλλοντα παράγοντα σε ένα τροχαίο, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό ή και να αποβεί μοιραίο».

Η νέα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του κέντρου αυτοκινήτων Halfords Autocentres, έδειξε πως σχεδόν ο ένας στους τέσσερις οδηγούς έχει οδηγήσει το αυτοκίνητό του ενώ πάσχει από βαριά ίωση.

Πολλοί, εξάλλου, παίρνουν φάρμακα για τα συμπτώματα των ιώσεων, δίχως να ελέγχουν στα φύλλα οδηγιών χρήσεως εάν μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα κατά τον χειρισμό μηχανημάτων - και κατ’ επέκτασιν στην οδήγηση.

«Οι οδηγοί πρέπει να ξέρουν ποιες είναι οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων που παίρνουν και να ελέγχουν στις οδηγίες χρήσης τους για τυχόν ειδικές προειδοποιήσεις – κυρίως για το ενδεχόμενο υπνηλίας», υπογράμμισε ο κ. Ράουντς.

Και πρόσθεσε, πως ακόμα μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν τις μέρες με βροχή ή πολύ κρύο, που καθιστά τους δρόμους ολισθηρούς.
Real.gr


ΠΗΓΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου