ataktesfones@gmail.com

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Ο «εκτελεστής» που (για λογαριασμό του Σημίτη) εκδικείται τον Καραμανλή.


Ο Στουρνάρας προκαλεί πλέον σεισμό
στο κυβερνητικό σύστημα. Οι μεγάλες
γκάφες και οι ύμνοι για τον Παπαδήμο
Γραφει ο ΝΙΚΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΓΛΟΥ
neleftheroglou@dimokratianews.gr
Για ποιον δουλεύει ο κ. Γιάννης Στουρνάρας; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα μέρα με τη μέρα πλέον αρχίζει να συμπληρώνεται. Ο άνθρωπος για τον οποίον ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι είναι «αδελφός» του και ο οποίος εμφανίζεται ως «ψυχρός εκτελεστής» των αποφάσεων της τρόικας λειτουργεί πλέον ξεκάθαρα για το «κλαμπ» των δήθεν εκσυγχρονιστών, τα νήματα του οποίου κινεί ο Κώστας Σημίτης. Ηδη «γαλάζιοι» βουλευτές βρίσκονται στα κάγκελα, κατηγορώντας τον υπουργό Οικονομικών ως τον «δούρειο ίππο» συμφερόντων και ομάδων που θέλουν να δέσουν την Ελλάδα οριστικά στο «γερμανικό άρμα». Κάτι τέτοιο βέβαια -και με δεδομένο τον ρόλο που έχει
παίξει η Γερμανία και στο θέμα των Σκοπίων, ιδιαίτερα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, αλλά και μετέπειτα στα εθνικά θέματα και όχι μόνο- προκαλεί ερωτήματα.
Παράλληλα όμως τον δείχνουν ως τον άνθρωπο που έχει αναλάβει για λογαριασμό του Κώστα Σημίτη να πάρει τη ρεβάνς κατά του Κώστα Καραμανλή. Ο λόγος είναι ότι ποτέ δεν συγχώρησαν ο πρώην πρωθυπουργός και τα πρωτοπαλίκαρά του -μεταξύ των οποίων ήταν και ο Γιάννης Στουρνάρας- τον κ. Καραμανλή, που είχε χαρακτηρίσει τον κ. Σημίτη «αρχιερέα της διαπλοκής».
Αυτός είναι ο λόγος που ο υπουργός Οικονομικών με συνεντεύξεις του και με δηλώσεις του «χρεώνει» στη διακυβέρνηση Καραμανλή το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο! Ολες αυτές οι προκλητικές κινήσεις του κ. Στουρνάρα αλλά και οι περίεργες… γκάφες του, από τον φόρο στα παιδιά και το πετρέλαιο μέχρι την ακύρωση του φόρου πολυτελείας στα σκάφη αναψυχής και το ύπουλο χαράτσι στα Ι.Χ., έχουν προκαλέσει σεισμικές δονήσεις στο κυβερνητικό σύστημα. Η εμφάνισή του δε στο ΙΟΒΕ και οι ύμνοι υπέρ του Λουκά Παπαδήμου ήταν ακόμη ένα επεισόδιο στο σίριαλ του ελληνικού… κόμματος Μόντι. Ο κ. Στουρνάρας, αναφερόμενος στον ρόλο του τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμου, ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων: «Σήμερα τιμάμε ένα σημαντικό πρόσωπο, που έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις σύγχρονες οικονομικές εξελίξεις της χώρας και με το οποίο έχω συνεργαστεί στενά κατά το παρελθόν και θεωρώ στενό μου φίλο. Εναν άνθρωπο που επιτέλεσε σε εθνικό και διεθνές επίπεδο πολύτιμο έργο, για το οποίο του είμαστε ευγνώμονες». Το παραλήρημά του όμως δεν σταμάτησε εκεί. Ο υπουργός Οικονομικών συνέχισε λέγοντας: «Ανέλαβε πρωθυπουργός της χώρας σε μία από τις πιο κρίσιμες περιόδους της μεταπολιτευτικής ελληνικής Ιστορίας. Στο πρόσωπό του εξασφαλίστηκε η απαραίτητη συναίνεση για τη δεδομένη χρονική και πολιτική συγκυρία. Ως πρωθυπουργός εργάστηκε σκληρά για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας. Τα γεγονότα είναι πρόσφατα και ίσως κρίνεται πρόωρο να προδικάζουμε τι θα μπορούσε να γράψει ο ιστορικός του μέλλοντος. Ωστόσο, η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι ο Λουκάς Παπαδήμος θα είναι από τις προσωπικότητες που η Ιστορία θα ανταμείψει για τη συνεισφορά του στην πατρίδα και όχι μόνο».

Οσα πράττει όμως τον τελευταίο καιρό προκάλεσαν την μήνιν της καραμανλικής ομάδας – και όχι μόνο εντός Ν.Δ. Το καζάνι βράζει και πολλοί μιλούν για αντίστροφη μέτρηση για τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Για πρώτη φορά υπουργοί και «γαλάζιοι» βουλευτές στράφηκαν εναντίον του με δημόσιες δηλώσεις, μεταφέροντας το κλίμα οργής που επικρατεί για εκείνον. Πρώτος έσυρε τον χορό των αντιδράσεων ο υπουργός Εσωτερικών Ευρυπίδης Στυλιανίδης, που οι σχέσεις του με τον Κώστα Καραμανλή είναι γνωστές.
Μιλώντας στον Real FM με αφορμή την απόσυρση της ρύθμισης για τα σκάφη είπε χωρίς περιστροφές: «Σας το λέω ωμά, απαράδεκτο… Δεν επιτρέπεται, όταν τα προηγούμενα χρόνια έχει εφαρμοστεί μια φιλελεύθερη πολιτική στα Ι.Χ., να επιβάλλεται τώρα συνολικό τεκμήριο και μάλιστα μόνιμο και την ίδια ώρα -αν θυμάμαι καλά είναι πάνω από 100.000- οι ιδιοκτήτες σκαφών πάνω από έξι μέτρα να τυγχάνουν αυτής της αντιμετώπισης». Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά για τη στάση του κ. Στουρνάρα: «Εμένα με προσβάλλει…»
Στο ίδιο κλίμα, ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Νικήτας Κακλαμάνης τόνισε στο Mega: «Παρακολουθούσα τη συνέντευξη Στουρνάρα στην κρατική τηλεόραση και νόμιζα ότι βρίσκομαι σε άλλη χώρα». «Λιγότερα λόγια από τους κατά καιρούς ενοίκους της πλατείας Συντάγματος, περισσότερα έργα και περισσότερη λογική» σύστησε στη συνέχεια ο βουλευτής της Ν.Δ., προσθέτοντας: «Σας το λέω εγώ, που ψήφισα το νομοσχέδιο». Δεν σταμάτησε όμως εκεί. «Δεν έχει πάρει το μάθημα που πήρε ο προκάτοχός του, ο επίσης τεχνοκράτης κ. Παπακωνσταντίνου. Βλέπω ίχνη αλαζονείας» είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε: «Και αυτό γιατί είναι νέος στο υπουργείο αυτό». Ο πρώην υπουργός και συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή Προκόπης Παυλόπουλος ήταν ακόμη πιο σκληρός στις εκφράσεις του, μια και τόνισε ότι ο κ. Στουρνάρας φαίνεται να διακατέχεται από «καμηλισμό» και «στρουθοκαμηλισμό»: «Ο κ. Στουρνάρας θα πρέπει να κοιτάξει τις ευθύνες που έχει ο ίδιος και οι πρωθυπουργοί και υπουργοί που υπηρέτησε. Και την εποχή που ήταν σύμβουλος του κ. Παπαντωνίου και την εποχή που μαζί με τον κ. Σημίτη έβαζαν την Ελλάδα στην ΟΝΕ όπως την έβαλαν, με αυτήν την ισοτιμία, με αυτά τα στοιχεία και με τις αλχημείες της Goldman Sachs». «Θα πρότεινα στον κ. Στουρνάρα λιγότερη αλαζονεία, περισσότερη μνήμη και περισσότερο σεβασμό» κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος, υπενθυμίζοντας πού βρίσκονται σήμερα αυτοί που στο παρελθόν επέδειξαν αλαζονεία στο υπουργείο Οικονομικών, υπονοώντας τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Επίσης, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και στενός συνεργάτης του Κ. Καραμανλή Ευάγγελος Αντώναρος, με ανάρτησή του στο twitter, σχολίασε: «Κοίτα να δεις που κάποιοι προσπαθούν να πείσουν ότι η περίοδος Σημίτη ήταν χρυσή εποχή. Και έχουν και θέση στο σημερινό σχήμα. Σα δεν ντρέπονται».
-2-
Εκρηξη και από Ντόρα – Κυριάκο
Ο κ. Στουρνάρας όμως δεν εξόργισε μόνο τους καραμανλικούς. Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στη Βουλή, χαρακτήρισε το φορολογικό «άθροισμα φορολογικών και εισπρακτικών μέτρων και όχι βαθιά μεταρρύθμιση, όπως θα έπρεπε να είναι», καθιστώντας ωστόσο σαφές ότι είναι αναγκασμένη, όπως και άλλοι συνάδελφοί της, να το υπερψηφίσει, λόγω των συνθηκών. Επίσης επανέφερε το ζήτημα αλλαγής του τρόπου φορολόγησης του πετρελαίου θέρμανσης και των καυσίμων, λέγοντας ότι «στο τέλος, αν υπολογίσει κανείς τις επιστροφές αλλά και τα πρόστιμα που θα επιβληθούν στη χώρα μας λόγω ρύπανσης από όσα καίνε πολλοί στα τζάκια τους για να ζεσταθούν, η σούμα θα είναι αρνητική». Τέλος, ο βουλευτής Β’ Αθηνών Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού διαφώνησε στην απόσυρση της διάταξης για τα σκάφη, κατηγόρησε τον κ. Στουρνάρα για ανεντιμότητα προς τους πολίτες, στους οποίους, αφού κατέβαλαν τα τέλη, τώρα επιβάλλουν χαράτσι ως φόρο πολυτελείας!
Η «γαλάζια» οργή δεν πρόκειται να κοπάσει, καθώς πλέον, εκτός των άλλων, η ιδεολογική διαφορά μεταξύ… εκσυγχρονιστών και Κεντροδεξιάς έχει πολλά επεισόδια ακόμη.

ΠΗΓΗ
olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου