ataktesfones@gmail.com

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Η Τουρκία φτιάχνει στρατιωτική δύναμη των τουρκόφωνων χωρών!


Εκ πρώτης όψεως μοιάζει κάτι το «αθώο», αποτελεί όμως το πρώτο προσεκτικό βήμα της Τουρκίας στην προώθηση του οράματος ενοποίησης των τουρκόφωνων δημοκρατιών (σχετικό είναι αυτό σε πολλές περιπτώσεις…) και γιατί όχι, την αλληλοβοήθεια σε μεταγενέστερο στάδιο εάν προκύψει κάποιο πρόβλημα ασφαλείας σε καθεμιά από τις συμμετέχουσες χώρες.
Η πρώτη συνάντηση με αυτό το αντικείμενο πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, το Μπακού, όμως τα θεμέλια γι’ αυτό το εγχείρημα έχουν τεθεί στην Τουρκία, ενώ το αρχηγείο της στρατιωτικής δύναμης θα έχει έδρα στην Άγκυρα.
Στην πρώτη συνάντηση συμμετείχαν στρατιωτικοί αξιωματούχοι από την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και το Κιργιστάν, ενώ οι εκπρόσωποι της… Μογγολίας δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών που κατέστησε το ταξίδι τους ανέφικτο. Την Τουρκία εκπροσώπησε ο επικεφαλής της Στρατοχωροφυλακής, στρατηγός Μπελίκ Καλιοντσού.
Όλα ξεκίνησαν το 2011 όταν και υιοθετήθηκε η πρόταση ίδρυσης Ευρασιατικής Στρατιωτικής Υπηρεσίας Επιβολής του Νόμου, που θα λειτουργεί ως εναλλακτικό σχήμα στην αντίστοιχηΕυρωμεσογειακή Στρατιωτική Υπηρεσία Επιβολής του Νόμου! Για να μην μας μείνουν αμφιβολίες περί των σκοπών της σύστασης της Υπηρεσίας, διευκρινίστηκε αρμοδίως ότι στόχος είναι η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στις Δημοκρατίες που μιλούν τουρκικά…
Μια πρώτη εκτίμηση οδηγεί στη σκέψη ότι η εν λόγω πρωτοβουλία ανοίγει σημαντικούς δρόμους στην τουρκική αμυντική βιομηχανία, καθώς πέραν των όποιων άλλων πλεονεκτημάτων, πλέον θα μπορεί να επικαλείται και ζητήματα διαλειτουργικότητας (interoperability) των δυνάμεων των χωρών-μελών…
Μια δεύτερη σκέψη βέβαια μας παραπέμπει και στα σχόλια που γράψαμε για το τι διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και της Κεντρικής Ασίας, ως αποτέλεσμα της πώλησης τουρκικών βαλλιστικών πυραύλων στο Αζερμπαϊτζάν… (http://www.defence-point.gr/news/?p=67866).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου