ataktesfones@gmail.com

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ: ΝΟΘΕΥΣΗ Τρεις κάλπες στήνει η συγκυβέρνηση – Αθωώνει Βενιζέλο, ξορκίζει διαρροές βουλευτών της


Στο να στηθούν τρεις κάλπες για το φλέγον πολιτικό ζήτημα της διαχείρισης της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ συμφώνησαν οι Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης στη χθεσινή σύσκεψη τους παρ’ ότι αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ότι τέθηκε το συγκεκριμένο θέμα. Αποσκοπούν στο να περιοριστεί η όλη υπόθεση στη διερεύνηση των ευθυνών του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, να βγει από το κάδρο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, την παραπομπή του οποίου ζητά η αντιπολίτευση, αλλά και να αποτραπεί το ενδεχόμενο διαρροών βουλευτών με εξαιρετικά δυσάρεστες εκπλήξεις.
Ήδη, η πρόταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για προανακριτική τόσο για τον κ. Παπακωνσταντίνου όσο και τον κ. Βενιζέλο έχει προκαλέσει δύο διαγραφές βουλευτών της ΔΗΜ.ΑΡ. Θεωρείται πολύ πιθανό, αν προχωρούσε η πρόταση της αντιπολίτευσης να στηθούν τέσσερις κάλπες, μία για κάθε πρόσωπο αφού Ανεξάρτητοι Έλληνες και Χρυσή Αυγή ζητούν επιπλέον την παραπομπή και των δύο πρώην πρωθυπουργών Γιώργου Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμου, να την στήριζαν και βουλευτές της Ν.Δ. Γεγονός που θα προκαλούσε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις αν προέκυπτε παραπομπή του κ. Βενιζέλου ή ακόμη και του κ. Παπανδρέου.  
Για να διασφαλιστεί λοιπόν η κυβερνητική συνοχή και να υποστηριχτεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που αναμένεται να δεχθεί επίθεση από την αντιπολίτευση και κυρίως από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. παραβιάζει η μυστική διαδικασία της ψηφοφορίας. Κάποιοι μάλιστα από την  αντιπολίτευση μιλούν και για νόθευση του αποτελέσματος. Σε κάθε περίπτωση πάντως και ενώ το σίριαλ με τα «στικάκια» συνεχίζεται, ενώ κανείς δεν αναζητεί το πρωτότυπο CD που παρέλαβε ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου με όλα τα ονόματα της επίμαχης λίστας Λαγκάρντ, η Διάσκεψη των Προέδρων θα αποφασίσει σήμερα για το αν θα στηθούν 3 κάλπες, όσες δηλαδή οι προτάσεις των κομμάτων ή 4 κάλπες που προτείνει η αντιπολίτευση, αν και όπως αναφέρουν κύκλοι του Προέδρου της Βουλής η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων θα είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα και όχι δεσμευτική.
Σε αυτή την περίπτωση η Ολομέλεια της Βουλής θα λάβει την οριστική απόφαση. Πιθανόν θα προχωρήσει σε διαδικασία διπλής ψηφοφορίας. Στην πρώτη ψηφοφορία, οι βουλευτές θα κληθούν να αποφασίσουν φανερά εάν πρέπει να στηθούν 3 κάλπες, όσες οι προτάσεις ή 4 κάλπες όσα και τα πρόσωπα που προτείνονται για παραπομπή. Στη δεύτερη ψηφοφορία, η οποία θα είναι μυστική, η Ολομέλεια θα αποφασίσει ποιόν ή ποιους πρώην υπουργούς καθώς και ποια αδικήματα θα ερευνήσει η προανακριτική επιτροπή.
Όλα δείχνουν, εξαιτίας της στάσης των κομμάτων που απαρτίζουν τη συγκυβέρνηση ότι ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα είναι ο μόνος από τους 4 προτεινόμενους για παραπομπή που θα συγκεντρώσει πάνω από 151 ψήφους.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου