ataktesfones@gmail.com

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Πέντε χρόνια χωρίς τον Μακαριστό Χριστόδουλο

                  Πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου (1939 – 2008), ο οποίος αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες μορφές της Ελλαδικής Εκκλησίας και της ελληνικής κοινωνίας.

Στο Α΄ Νεκροταφείο βρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμ. Μάξιμο Παπαγιάννη και τον νέο Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Αρχιμ. Συμεών Βολιώτη, όπου τελέστηκε τρισάγιο στον τάφο του, παρουσία κληρικών και πλήθους κόσμου που ήρθαν για να τιμήσουν την μνήμη του.

«Να έχουμε την ευχή του», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών..... και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και αποχώρησε για την Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Νωρίτερα τελέστηκε στο ιερό Παρεκκλήσιο του Αγ. Ανδρέου της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών από τον Πρωτοσύγκελλο Αρχιμ. π. Μάξιμο Παπαγιάννη ο Όρθρος και η Θ. Λειτουργία, παρουσία του προσωπικού της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών και πολλών πιστών.

Τoν Ιούνιο του 2007 διαγνώστηκε ότι ο Αρχιεπίσκοπος πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου και χειρουργήθηκε με επιτυχία για την αφαίρεση του όγκου. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της θεραπείας διαγνώστηκε και δεύτερος καρκίνος στο ήπαρ, καθώς και κίρρωση, με αποτέλεσμα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να μεταφερθεί στις ΗΠΑ, όπου τέθηκε σε αναμονή εύρεσης μοσχεύματος.

Αν και το μόσχευμα βρέθηκε, κατά τη χειρουργική επέμβαση δεν έγινε η μεταμόσχευση, καθώς διαπιστώθηκαν πολλαπλές μεταστάσεις. Λίγες εβδομάδες αργότερα επέστρεψε στην Ελλάδα όπου συνέχισε τη θεραπεία του.

Τον Ιανουάριο του 2008 άφησε τη τελευταία του πνοή σε ηλικία 69 ετών. Απεβίωσε στην οικία του, όπως ο ίδιος ζήτησε, χωρίς να μεταφερθεί σε νοσοκομείο, παρά την επιδείνωσή της υγείας του.

Την ίδια ημέρα η σωρός του μεταφέρθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αθήνας για λαϊκό προσκύνημα, ενώ η κυβέρνηση δια του Υπουργείου Εσωτερικών κήρυξε τετραήμερο εθνικό πένθος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου