ataktesfones@gmail.com

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Πυροβολισμοί σε νέα επεισόδια στο Μπελφαστ



Η αστυνομία στη Βόρεια Ιρλανδία επιβεβαίωσε ότι κατά τη διάρκεια νέων επεισοδίων μεταξύ Ενωτικών, Ρεπουμπλικάνων και αστυνομικών ακούστηκαν πυροβολισμοί.

Η χρήση όπλων έγινε στο ανατολικό Μπέλφαστ, επίκεντρο των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας των Ενωτικών από τις αρχές Δεκεμβρίου, όταν ο δήμος της βορειοϊρλανδικής πρωτεύουσας αποφάσισε να..... περιορίσει στο ελάχιστο τις ημέρες που η βρετανική σημαία κυματίζει στο δημαρχείο. Ένας 38χρονος συνελήφθη με την κατηγορία της απόπειρας δολοφονίας.

Πριν από τα επεισόδια μεταξύ των οπαδών και των πολέμιων της υπαγωγής στο στέμμα η αστυνομία είχε διαλύσει με υδροφόρες ομάδα εκατοντάδων Ενωτικών που εκτόξευαν βόμβες μολότοφ και τούβλα. Την Παρασκευή εννέα αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε ανάλογες ταραχές, ενώ πραγματοποιήθηκε μεγάλος αριθμός συλλήψεων.

Οι αρχές χαρακτηρίζουν την αναζωπύρωση των συγκρούσεων μετά από ένα διάλειμμα κατά τις ημέρες των εορτών ως άκρως ανησυχητική, ιδίως μετά τη χρήση όπλων και εκφράζουν φόβους για κλιμάκωση της βίας.

Η Βόρεια Ιρλανδία έχει βιώσει τριάντα χρόνια θρησκευτικής βίας, διάστημα κατά το οποίο σκοτώθηκαν περίπου 3.500 άνθρωποι. Παρά την ειρηνευτική συμφωνία του 1998, η οποία επέβαλε έναν καταμερισμό εξουσιών μεταξύ Καθολικών και Προτεσταντών, εξακολουθούν να σημειώνονται σποραδικά επεισόδια και βίαιες πράξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου