ataktesfones@gmail.com

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Εκατομμύρια πολίτες της Αμερικής στο μικροσκόπιο των μυστικών υπηρεσιών

Ο πρόεδρος Ομπάμα υπέγραψε διάταγμα για την παράταση για άλλα 5 χρόνια του δικαιώματος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ να παρακολουθούν χωρίς δικαστική άδεια «ξένους πράκτορες» τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στο εξωτερικό. Η ειδική τροπολογία στο Νόμο για την επιτήρηση των ξένων υπηρεσιών κατασκοπείας υιοθετήθηκε για πρώτη φορά το 2008, ενώ η Γερουσία την ενέκρινε για άλλη μια φορά στις 29
Δεκεμβρίου. Την υπερψήφισαν 73 γερουσιαστές, ενώ τάχθηκαν εναντίον 23 αναφέρει το Ria Novosti .
Κανείς δεν αμφισβητεί στις ΗΠΑ ότι οι ξένοι κατάσκοποι πρέπει να παρακολουθούνται. Το πρόβλημα είναι ότι μαζί με αυτούς στο μικροσκόπιο των μυστικών υπηρεσιών μπαίνουν εκατομμύρια Αμερικανών. Ενόχληση στους Αμερικανούς προκαλούν οι διαστάσεις της παρακολούθησης των πολιτών της χώρας, λέει ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ρον Ουάιντεν:
Το πρόβλημα με το Νόμο «Περί πατριωτισμού» έγκειται στο ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του πώς τον κατανοούν οι Αμερικανοί πολίτες και πώς στην πραγματικότητα τον ερμηνεύουν οι μυστικές υπηρεσίες. Το ίδιο συμβαίνει και με το δεύτερο νόμο για την παρακολούθηση της ξένης κατασκοπικής δραστηριότητας. Δεν είμαστε βέβαιοι ότι δεν κρύβεται πίσω από αυτόν η εισβολή στην ιδιωτική ζωή των Αμερικανών.
Η τροπολογία επιτρέπει στον «Μεγάλο Αδελφό» στις ΗΠΑ να αποκτούν πρόσβαση σε κάθε είδους επικοινωνίες, οποιωνδήποτε ξένων, οι οποίοι είναι ύποπτοι για κατασκοπεία ή τρομοκρατία. Οι αμερικανικές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα ήδη από καιρό λένε ότι η τροπολογία αυτή χρησιμοποιείται από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ για μαζική παρακολούθηση των Αμερικανών με τη δικαιολογία της αναζήτησης των κακοποιών και προσδιορισμού της τρομοκρατικής απειλής στις ΗΠΑ.
Όλα τα έγγραφα, που σχετίζονται με αυτήν την τροπολογία, είναι απόρρητα και η ισχύς της παρατάθηκε έως το 2017. Επομένως για άλλα πέντε χρόνια ουδείς στις ΗΠΑ δεν θα μάθει ποιος και για ποιο λόγο υποκλέπτει τηλεφωνικές συνομιλίες ή διαβάζει τα ηλεκτρονικά και γραπτά τηλεφωνικά μηνύματα, λέει η δικηγόρος του Αμερικανικού Συμβουλίου Υπεράσπισης των Πολιτικών Ελευθεριών Μισέλ Ρίτσαρντσον:
Θέλουμε να λάβουμε απαντήσεις στα ερωτήματα περί του τί ακριβώς είδους πληροφοριών συλλέγονται για τους Αμερικανούς, πόσοι πολίτες των ΗΠΑ υπόκεινται σε παρακολούθηση, για ποιο λόγο χρειάζεται η κυβέρνηση όλες αυτές τις πληροφορίες και πώς τις χρησιμοποιεί.
Ο βασικός «ηλεκτρονικός ακροατής» στις ΗΠΑ ήταν πάντοτε η υπερμυστική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας. Όμως αυτό συνέβαινε έως τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Η εφημερίδα Washington Post διευκρίνισε ότι μετά την τραγωδία του 2011 ο αριθμός των διευθύνσεων κατασκοπείας, των μυστικών υπηρεσιών και οργανισμών άρχισε να αυξάνεται με πρωτοφανή ταχύτητα.
 Έτσι έως το τέλος του 2011 αποδείχθηκε ότι στις ΗΠΑ έχουν ιδρυθεί 263 τέτοια νέα όργανα. Στις ομοσπονδιακές μυστικές υπηρεσίες και οργανισμούς όλων των σχετικών ειδών εργάζονται στις ΗΠΑ περισσότεροι από 854 χιλιάδες ανθρώπους. Πρόκειται για μιάμιση φορά περισσότεροι άνθρωποι από ολόκληρο τον πληθυσμό της αμερικανικής πρωτεύουσας.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου