ataktesfones@gmail.com

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΑΝΑΒΟΛΗ ΔΟΣΗΣ; Δεν πέτυχε η επαναγορά - Αναζητούν άμεση μείωση του χρέους με "επαναγορά 2"


Η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο επαναγοράς ομολόγων που δεν συμμετείχαν στο κούρεμα του ελληνικού χρέους (PSI) τον περασμένο Μάρτιο, σύμφωνα με έγγραφο της τρόϊκας που έφερε στην δημοσιότητα το Reuters προκειμένου να καλύψει την μερική επιτυχία που είχε το πρόγραμμα επαναγοράς που τελείωσε χθες.
Ειδικότερα, στο έγγραφο, με ημερομηνία 12 Δεκεμβρίου, αναφέρεται ότι η επαναγορά χρέους ύψους 31,9 δισ. ευρώ θα μειώσει το χρέος της Ελλάδας κατά 9,5 ποσοστιαίες μονάδες ως προς το ΑΕΠ έως το 2020, αλλά ο αρχικός στόχος ήταν η επαναγορά να μειώσει το χρέος κατά 11% του ΑΕΠ και σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, το χρέος να υποχωρήσει στο 124% του ΑΕΠ το 2020.
Κάτι που δεν επιτυγχάνεται και έχει μπλοκάρει την καταβολή της δόσης, αφού το ΔΝΤ δεν δίνει την έγκρισή του. Πιθανότατα μέχρι να συμβεί αυτό να αναβληθεί η καταβολή της δόσης αύριο...
Η διαφορά του 1,4% του ΑΕΠ που προκύπτει από τις αρχικές εκτιμήσεις για την απόδοση της επαναγοράς, θα μπορούσε να καλυφθεί από την επαναγορά ομολόγων από αυτά που δεν συμμετείχαν στο PSI. Πώς θα γίνει όμως αυτό από την στιγμή που δνε δέχθηκαν τότε το "κούρεμα"; Με ποια λογική θα το δεχθούν τώρα; Εκτός και αν προσφερθεί υψηλότερη τιμή από αυτή του Μαρτίου.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου