ataktesfones@gmail.com

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ... ΠΟΥΘΕΝΑ! Μία μηχανοκίνητη Μεραρχία Ιρακινών έτοιμη να επιτεθεί στους Κούρδους του Ιράκ


Σε νέα εστία κρίσης εξελίσσεται η αντιπαράθεση της κυβέρνησης της Βαγδάτης με την περιφερειακή διοίκηση του ιρακινού Κουρδιστάν αφού σύμφωνα με κουρδικά ΜΜΕ η κυβέρνηση του Ιράκ στέλνει στην πόλη Tuz Khurmatu στην περιοχή του Kirkuk της 9η Μηχανοκίνητης Μεραρχίας του τακτικού Στρατού του Ιράκ.
Η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών υποβόσκει εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα και σχετίζεται με την προσπάθεια της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Al Maliki να επιβάλει την τάξη σε περιοχές οι οποίες γειτνιάζουν με άλλες χώρες όπου εξελίσσονται πολεμικές επιχειρήσεις και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εξάπλωσης των συγκρούσεων σε ιρακινές επαρχίες.
Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση της Βαγδάτης δημιούργησε μία νέα μονάδα ειδικών επιχειρήσεων την επονομαζόμενη Dijla με σκοπό την διαφύλαξη της τάξης στις επαρχίες Kirkuk, Diala και Salahal-Din.
Την ίδια στιγμή ένα περιστατικό το οποίο συνέβη στην πόλη Tuz Khurmatu 170 χιλιόμετρα νότια του Kirkuk τείνει να προκαλέσει μεγαλύτερη ένταση στις σχέσεις των δύο πλευρών. Πιο αναλυτικά Ιρακινοί στρατιώτες επιχείρησαν συλλάβουν τον Goran Najam μέλος της PUK Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν στην πόλη Tuz Khurmatu η οποία έχει μεικτό πληθυσμό Κούρδους, Τουρκμένους και Άραβες.
Κατά την διάρκεια της επιχείρησης ένας από τους σωματοφύλακες του Najam σκότωσε ένα Ιρακινό στρατιώτη και κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών σκοτώθηκε ένα ακόμη μέλος της συνοδείας του Najam.
Μετά από αυτή την αιματηρή συμπλοκή, δυνάμεις του Ιρακινού Στρατού από το Tikrit και την στρατιωτική βάση Taji στην Βαγδάτη με οχήματα, ΤΟΜΑ και άρματα μάχης εστάλησαν στην πόλη όπου η συμπλοκή έλαβε χώρα. Η ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνάμεων της 9ης μηχανοκίνητης Μεραρχίας έχει προκαλέσει την αντίδραση του προέδρου του Ιράκ Jalal Talabani κουρδικής καταγωγής.
Η δράσει της νέας επίλεκτης στρατιωτικής μονάδας Dijla στην περιοχή των Κούρδων προκάλεσε την αντίδραση των Κούρδων, ενώ σοβαρότατες αντιπαραθέσεις προκαλούν τα ζητήματα του ελέγχου των αμφισβητούμενων περιοχών στα εσωτερικά σύνορα του Ιράκ που διαχωρίζουν την κουρδική περιοχή από την υπόλοιπη χώρα καθώς και το μέλλον των ενεργειακών πόρων των κουρδικών περιοχών.  
Πάντως ο πρόεδρος της αυτόνομης περιοχής των Κούρδων Massoud Barzani δήλωσε ότι οι δυνάμεις του θα αμυνθούν σε οποιαδήποτε επίθεση των Ιρακινών δυνάμεων, ενώ από την άλλη πλευρά ο πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε ότι ο Ιρακινός Στρατός θα πρέπει να κινείται ελεύθερα σε ολόκληρη της επικράτεια. Στο ίδιο πνεύμα με τις δηλώσεις του Massoud Barzani κινούνται και οι δηλώσεις του διοικητού των κουρδικών στρατιωτικών δυνάμεων (Peshmerga) ο οποίος δήλωσε ότι οι Peshmerga είναι έτοιμοι να επιτεθούν στα ιρακινά στρατεύματα.
Η μόνη λύση για την αποφυγή αυτής της αιματοχυσίας θα ήταν μία παρέμβαση των Αμερικανών όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.
Το ερώτημα όμως αυτή την στιγμή είναι εάν οι Αμερικανοί θα μπορέσουν να αποτρέψουν την μετωπική αυτή σύγκρουση και την αναβίωση της παλιάς έχθρας μεταξύ Αράβων και Κούρδων η οποία είχε καταλήξει στην περίφημη τραγωδία του βομβαρδισμού του χωριού Χαλάμπσε με χημικά όπλα από τον Σαντάμ Χουσείν.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου