Μπροστά στο βάσιμο ενδεχόμενο να ανοίξει Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση της “λίστας Λαγκάρντ”, βρίσκεται πλέον ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, Γ.Παπακωνσταντίνου, αλλά και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη χτεσινή αποστολή στη Βουλή σχετικού διαβιβαστικού από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ.Νίκο Παντελή. Ο ίδιος, εκτός από το λιτό διαβιβαστικό και τη δικογραφία που σχημάτισαν οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, έστειλε στη Βουλή και το στικάκι με τα πάνω από 2000 ονόματα μεγαλοκαταθετών στην ελβετική Τράπεζα HSBC.
Στο διαβιβαστικό αναφέρονται τα εξής: «Χωρίς να προβούμε σε αξιολόγηση του περιεχομένου της δικογραφίας, παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες ως προς τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες μελών της τότε κυβέρνησης που παρέλαβαν και διαχειρίστηκαν το εν λόγω CD». Σημειώνει ακόμα ότι «η δικογραφία σχηματίστηκε αυτεπαγγέλτως προκειμένου να διακριβωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες είχε περιέλθει στο υπουργείο Οικονομικών ψηφιακός δίσκος (CD) με τα ονοματεπώνυμα Ελλήνων υπηκόων που διατηρούσαν καταθέσεις στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία, ο οποίος (ψηφιακός δίσκος) φέρεται να έχει παραδοθεί στις ελληνικές Αρχές από το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας». Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της έρευνας των οικονομικών εισαγγελέων, είχαν εξεταστεί ως μάρτυρες τόσο ο κ. Παπακωνσταντίνου όσο και ο κ. Βενιζέλος. Εκτός αυτών, με την ιδιότητα του υπόπτου είχαν κληθεί να καταθέσουν και οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ.κ. Γιάννης Καπελέρης και Γιάννης Διώτης. Και οι δύο είχαν ρίξει τις ευθύνες στους πολιτικούς τους προϊσταμένους.
Μένει να διευκρινιστεί πλέον ποια κόμματα θα τεθούν υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής (προς το παρόν υπέρ φαίνεται να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες) και εάν η θέση τους θα υπερψηφιστεί από τη Βουλή. Σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο, ο κ.Παπακωνσταντίνου πιθανώς θα αντιμετωπίσει κατηγορίες ποινικού χαρακτήρα, ενώ στον κ.Βενιζέλο θα πέσουν βαριές πολιτικές ευθύνες. Η φημολογία πάντως, που θέλει κάποια κόμματα ακόμα και να επιθυμούν το στήσιμο Ειδικών Δικαστηρίων, προς το παρόν μάλλον δεν φαίνεται να ισχύει. Πάντως, εκτός των δύο πολιτικών, στη “σέντρα” βρίσκονται και οι δύο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, κ.κ.Διώτης και Καπελέρης, οι οποίοι δεν φαίνεται ότι θα αποφύγουν τις μεγάλες ευθύνες που έχουν, και τελικώς θα καταλήξουν ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου