Η Ελλάδα υφίσταται μια οικονομική συρρίκνωση του είδους που υπέστησαν οι ΗΠΑ και η Γερμανία κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, γεγονός που αποτυπώνει την κλίμακα της δυσκολίας....
που αντιμετωπίζει στην προσπάθεια να επανακτήσει ανταγωνιστικότητα μέσω της ύφεσης, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.
Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 18,4% τα τελευταία 4 χρόνια, αναφέρει το δημοσίευμα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει ότι θα συρρικνωθεί επιπλέον 4% το 2013, καθώς χώρα πασχίζει να μειώσει το χρέος της στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σωρευτική απώλεια εθνικού προϊόντος σε μία αναπτυγμένη οικονομία για τουλάχιστον τρεις δεκαετίες, συνεχίζει το πρακτορείο, με μικρή διαφορά από την πτώση κατά 27% του ΑΕΠ της αμερικανικής οικονομίας μεταξύ του 1929 και του 1933, όπως αναφέρει το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης στην Ουάσιγκτον.
Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά περίπου 34% από το 1929 έως το 1933 που ο Χίτλερ έγινε καγκελάριος της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία του Βισμπάντεν. Η ανάκαμψη στη Γερμανία άρχισε το 1934, αλλά το εθνικό προϊόν επέστρεψε το 1937 στα επίπεδα του 1929.
Η εμπειρία της δεκαετίας του '30
Τη στιγμή που γ ύφεση, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων καθώς και οι ταραχές τόσο στην Αθήνα όσο και τις υπόλοιπες πόλεις, το ξενοφοβικό κόμμα με έμβλημα τη σβάστιγκα κέρδισε 18 έδρες στη Βουλή. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη Χρυσή Αυγή να είναι το τρίτο πιο δημοφιλές κόμμα στην Ελλάδα, που υποστηρίζεται από περίπου 14 τοις εκατό του εκλογικού σώματος. Αυτό στρέφειενάντια μαρξιστικής έμπνευσης ΣΥΡΙΖΑ, τη κύρια ομάδα της αντιπολίτευσης, σε μια αντιπαράθεσηυπενθυμίζοντας ότι μεταξύ Ναζί και οι κομμουνιστές στη Βαϊμάρη της Γερμανίας.
"Η εμπειρία της δεκαετίας του 1930 λέει ότι πρέπει να τονωθεί η οικονομία», δήλωσε ο ΒασίληςΜοναστηριώτης, λέκτορας στην πολιτική οικονομία στο London School of Economics. "Η άνοδοςτης ακροδεξιάς στην Ελλάδα δεν είναι κάτι εφήμερο που θα πάει μακριά, όταν η κρίση τελειώσει.Και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, αν η άνοδος του δικαιώματος προκαλεί τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία, η Μακεδονία, ας πούμε, να επιδεινώνεται. "
Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά περίπου 34 τοις εκατό μεταξύ 1929 και 1933, το έτος που ο Αδόλφος Χίτλερ έγινε καγκελάριος, σύμφωνα με τα στοιχεία από την ΟμοσπονδιακήΣτατιστική Υπηρεσία στο Βισμπάντεν. Ακόμη και μετά την εκ νέου ανάπτυξη στη Γερμανία αρχίζει το 1934, πήρε μέχρι το 1937 για την παραγωγή να υπερβαίνει το επίπεδο που απολαύει το 1929, ηεμφάνιση των δεδομένων.
Διαβάστε στα αγγλικά, όλο το άρθρο του Bloomberg ΕΔΩ
planet-greece
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου