ataktesfones@gmail.com

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Η τρόικα επιστρέφει ζητώντας το αίμα μας

  Ξεκινούν σήμερα το μεσημέρι οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με την τρόικα για την οριστικοποίηση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων της διετίας 2013 -2014.

Τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ διατυπώνουν ενστάσεις στο σκέλος των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και για περικοπές στην Υγεία, στη δημόσια διοίκηση, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και στην Άμυνα, ενώ ζητούν περαιτέρω διευκρινήσεις και για τις φορολογικές παρεμβάσεις.

Η τρόϊκα δεν υιοθετεί τους υπολογισμούς της Κυβέρνησης η οποία αναμένει εξοικονόμηση 558 εκατ. ευρώ από τους ΟΤΑ, περικοπές 243 εκατ. ευρώ από την Άμυνα και εξοικονόμηση ύψους 1,5 δισ. ευρώ από τις παρεμβάσεις στην Υγεία με αποτέλεσμα να παραμένουν από αυτό το σκέλος σε εκκρεμότητα παρεμβάσεις άνω των 1,2 δισ. ευρώ.

Ακόμη, το ΔΝΤ διεκδικεί τον πρόωρο «παροπλισμό» της εργασιακής διαθεσιμότητας και την άμεση απόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Στο επίκεντρο των σημερινών διαπραγματεύσεων θα βρεθεί και το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και οι εκτιμήσεις για το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει από ενδεχόμενη επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής έως το 2016.

Παραλλήλως, από τα συνολικά 89 διαρθρωτικά μέτρα που έπρεπε ήδη να έχουν εφαρμοστεί τα υλοποιηθέντα δεν ξεπερνούν το 10%, κάτι που ουσιαστικά αποτελεί εμπόδιο για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, καθώς η τρόικα θεωρεί πως όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν προαπαιτούμενες δράσεις.

Από την εξέλιξη των συζητήσεων με την τρόικα και κυρίως από το αν θα επέλθει συμφωνία θα εξαρτηθεί και ο χρόνος ψήφισης του πακέτου στην Βουλή, δηλαδή αν θα είναι πριν ή μετά την Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr  
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου