ataktesfones@gmail.com

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Αθώος ο Αυγουστίνος Δημητρίου από όλες τις κατηγορίες


Αθώος κρίθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκη ο Κύπριος φοιτητής Αυγουστίνος Δημητρίου.
Ο νεαρός αντιμετώπιζε κατηγορίες για στάση, διατάραξη κοινής ειρήνης, επικίνδυνη σωματική βλάβη, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και αντίσταση.

Στο δικαστήριο εναντίον του κατέθεσε ένας αστυνομικός ο οποίος ανέφερε ότι τον είδε με διόπτρα να βγαίνει από το ΑΠΘ, όπου ήταν συγκεντρωμένες ομάδες ατόμων που προκαλούσαν επεισόδια, ενώ και άλλοι αστυνομικοί υποστήριξαν ότι αντιστάθηκε κατά τη σύλληψη του.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο νεαρός Κύπριος, στον οποίο το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης τον περασμένο Μάιο επιδίκασε ως αποζημίωση για τον βάναυσο τραυματισμό του το χρηματικό ποσό των 300.000 ευρώ, "συμμετείχε σε ομάδα αγνώστων που από το προαύλιο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου εκσφενδόνιζε εναντίον των αστυνομικών τεμάχια μαρμάρων και σκυροδέματος, με τρόπο που μπορούσε να προκαλέσει στους παθόντες κίνδυνο για τη ζωή τους".
Επιπλέον, κατά το κατηγορητήριο, ο 29χρονος "απώθησε με τα χέρια του τους αστυνομικούς, την ώρα που αυτοί επιχείρησαν να τους συλλάβουν, και τους χτύπησε με γρονθοκοπήματα και με τα πόδια του, προκειμένου να τους εξαναγκάσει να μην πραγματοποιήσουν τη σύλληψή του".
Κατά την απολογία του, ο νεαρός άνδρας αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, περιγράφοντας καρέ-καρέ τις σκηνές του ξυλοδαρμού. "Ήρθαν όλοι πάνω μου και με χτυπούσαν με δύναμη και μίσος. Με σπάσανε στο ξύλο. Ούτε σε ταινία δεν είχα δει αυτά που μου έκαναν. Απορώ γιατί τέτοιο μένος. Έφτασα στο σημείο να σκέφτομαι ότι θα με σκοτώσουν. Ούτε οι Τούρκοι δεν έκαναν στους Κύπριους τέτοια πράγματα". Όπως είπε, ακόμη και τώρα λαμβάνει ψυχοφάρμακα, λόγω των ψυχικών προβλημάτων που του δημιούργησαν οι αστυνομικοί.
Νωρίτερα, αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. κατέθεσε ότι διέκρινε τον νεαρό να "πρωταγωνιστεί" σε επεισόδια, αλλά υπέπεσε σε αντιφάσεις, σε σχέση με προηγούμενες καταθέσεις του, ως προς την ώρα τέλεσης των αποδιδόμενων στον 29χρονο πράξεων. Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την αθώωση του Αυγ. Δημητρίου λόγω αμφιβολιών.
Να σημειωθεί ότι για την υπόθεση έχουν καταδικαστεί, σε πρώτο βαθμό, οκτώ αστυνομικοί οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για τον ξυλοδαρμό του, ενώ εκκρεμεί το δευτεροβάθμιο ποινικό δικαστήριο που έχει προσδιοριστεί για το προσεχές διάστημα.
Ο Κύπριος ήδη έχει δικαιωθεί από το διοικητικά δικαστήρια τα οποία του επιδίκασαν αποζημίωση ύψους 300.000 για ηθική βλάβη.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην φοιτητής έπεσε θύμα αστυνομικής βίας στις 17 Νοέμβρη 2006 στη Θεσσαλονίκη, όταν ξυλοκοπήθηκε χωρίς λόγο από άντρες της αστυνομίας. Η υπόθεσή του απέκτησε αρκετή δημοσιότητα λόγω της απόδοσης του τραυματισμού του, μέσω ανακοίνωσης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, σε αυτοτραυματισμό λόγω πτώσης, ισχυρισμός που διαψεύσθηκε από βίντεο που κατέγραψε τον ξυλοδαρμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου