ataktesfones@gmail.com

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

ΔΝΤ: Άμεση αναδιάρθρωση στο χρέος της Ελλάδας – Δεν είναι βιώσιμο



Με μία έκθεση «φωτιά» διαχωρίζει και επισήμως πλέον την θέση του το ΔΝΤ από την ΕΚΤ και την Ε.Ε και αυτό αντικατοπτρίζει και τις μεταξύ τους σχέσεις, κάτι που αντιληφθήκαμε τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα με τους εκπροσώπους της Τρόικας.
Το ΔΝΤ αποφάσισε να στείλει όχι έμμεσα αλλά με σαφή τρόπο το μήνυμά του σε Ελλάδα και....
Ευρώπη. Η αναδιάρθρωση τους ελληνικού χρέους ή ένα μη βιώσιμο χρέος, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι θα πάψει και να το χρηματοδοτεί. Το ΔΝΤ προβλέπει στην έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία, ότι στην Ελλάδα θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 και όχι το 2013, όπως εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών. Το Ταμείο θεωρεί ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα ανέλθει στο 181,8% του ΑΕΠ το 2013, προχωρώντας σε μία σαφώς χειρότερη αναθεώρηση της εκτίμησης που είχε κάνει το ίδιο τον Απρίλιο, κατά 20,9% του ΑΕΠ. Παράλληλα, το ΔΝΤ προβλέπει στην έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία, ότι στην Ελλάδα η ύφεση θα συνεχιστεί και του χρόνου με ρυθμό 4%, ενώ οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα παραμείνουν στα ύψη έως το 2014 (πάνω από 30 δισ. ευρώ).
Οι αρνητικές προβλέψεις του ΔΝΤ για το χρέος, δικαιολογούν την αναφορά του εκτελεστικού μέλους του ΔΝΤ, κ. Menno Snel, ότι οι χώρες της Ευρώπης θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που κατέχουν, εάν το οικονομικό βάρος της χώρας αποδειχθεί μη βιώσιμο. Μιλώντας, στην ολλανδική εφημερίδα Het Financieele Dagblad, υποστήριξε ότι στην περίπτωση που αποδειχθεί μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος, τότε «μια συνεισφορά από τις κυβερνήσεις τότε σίγουρα θα αποτελέσει θέμα συζήτησης». Το δημόσιο χρέος αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 170,7% του ΑΕΠ (153,2% του ΑΕΠ) και 181,8% του ΑΕΠ για το 2013 (αντί 160,9% του ΑΕΠ). Το πλέον ανησυχητικό, όμως, για την πορεία του χρέους είναι ότι με τα σημερινά δεδομένα, το Ταμείο προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος θα υποχωρήσει το 2017 μόλις στο 152,8% του ΑΕΠ. Γεγονός που δείχνει ότι κατά το ΔΝΤ δεν εξασφαλίζεται η μείωσή του κάτω από το 120% του ΑΕΠ έως το 2020, ώστε να θεωρηθεί βιώσιμο.
Βέβαια, οι εκτιμήσεις αυτές μπορεί να αναθεωρηθούν εκ νέου τις επόμενες εβδομάδες, όταν και η τρόικα θα έχει ολοκληρώσει την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, η ανακοίνωση αυτών των εκτιμήσεων στην παρούσα χρονική συγκυρία εξηγεί το γιατί το Ταμείο έχει επισημάνει εδώ και πολύ καιρό ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, χωρίς μία νέα αναδιάρθρωσή του, που μοιραία αυτή τη φορά θα «ακουμπήσει» τον επίσημο τομέα (OSI), όπως τα δάνεια από τις χώρες της Ευρωζώνης και τα ελληνικά ομόλογα που διακατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Εκτός από τις δυσοίωνες προβλέψεις για το χρέος, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού θα είναι μηδενικό το 2013 (αντί πλεονάσματος 1,4% του ΑΕΠ που προβλέπει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού), ενώ πλεόνασμα θα σημειωθεί το 2014 (1,5% του ΑΕΠ). Με αυτά τα δεδομένα, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα διαμορφωθεί στο 7,5% του ΑΕΠ φέτος (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης του ΔΝΤ για 7,2% του ΑΕΠ) και του χρόνου στο 4,7% του ΑΕΠ (αντί 4,6% του ΑΕΠ). Κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ – που είναι και το ζητούμενο – θα υποχωρήσει το έλλειμμα το 2015, σύμφωνα με το Ταμείο.
Οι αποκλίσεις αυτές οδηγούν και σε αύξηση των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας. Φέτος, οι ανάγκες της χώρας για να αποπληρώσει τα χρέη της και να καλύψει το έλλειμμά της θα κλείσουν στο 28,9% του ΑΕΠ, του. Το 2013 στο 17,6% του ΑΕΠ (περίπου 32 δις ευρώ), ενώ και το 2014 θα είναι 17,4% του ΑΕΠ (περίπου 31-32 δις ευρώ). Σε ότι αφορά στην ύφεση, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το 2012 θα κλείσει στο 6%, ενώ υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ύφεση της τάξης του 6,5% για φέτος. Το 2013, το Ταμείο θεωρεί ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 4%. Πρόβλεψη που είναι πολύ κοντά στην εκτίμηση του υπουργείου (3,8%).

http://gr.news.yahoo.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου