ataktesfones@gmail.com

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

ΣτΕ: Τέλος στην κυκλοφορία οχημάτων χωρίς ABS από 1.1.2014


abs_carsΤο Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε νόμιμη την απαγόρευση του υπουργείου Μεταφορών για...
την ταξινόμηση, μεταβίβαση και κυκλοφορία μεταχειρισμένων οχημάτων που έχουν εισαχθεί στη χώρα από χώρες της Ε.Ε. μετά τις 11.9.2003 και δεν διαθέτουν σύστημα αντιεμπλοκής κατά την πέδηση (ABS).΄
Το θέμα έφθασε στο ΣτΕ μετά από προσφυγή που κατέθεσαν η Πανελλαδική Ένωση Εισαγωγέων Αυτοκινήτων, εισαγωγείς και έμποροι μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, ζητώντας την ακύρωση της υπουργικής απόφασης που έχει τροποποιηθεί με μεταγενέστερες.
Στην απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας γίνεται λόγος για ορισμένες κατηγορίες οχημάτων (Μ2, Μ3, Ν2, Ν3, Ο3 και Ο4), που αναφέρονται στο Π.Δ. 431/1983), όπως είναι λεωφορεία, φορτηγά, κ.ά. και επισημαίνεται ότι τα συγκεκριμένα οχήματα μπορούν να κυκλοφορούν, να ταξινομούνται και να μεταβιβάζονται εφόσον......
τοποθετηθεί σε αυτά σύστημα ABS και υπάρχει σχετική βεβαίωση του ΚΤΕΟ.
Ακόμη, το ΣτΕ επισημαίνει ότι η υποχρεωτική τοποθέτηση ABS, που προβλέπεται με την υπουργική απόφαση, έχει στόχο την βελτίωση της οδικής ασφάλειας και δεν συνιστά στέρηση της ιδιοκτησίας, όπως ισχυρίζονται οι προσφεύγοντες, καθώς οι ιδιοκτήτες μπορούν να τοποθετήσουν το επίμαχο σύστημα στα οχήματά τους και να τα κυκλοφορούν χωρίς προβλήματα.
Σημειώνεται, ότι με βάση την υπουργική απόφαση, που κρίθηκε νόμιμη από το ΣτΕ, η απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων χωρίς ABS θα ισχύει από τον Ιανουάριο του 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου