ataktesfones@gmail.com

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Πολωνία: Λάθος η αντιβαλλιστική συνεργασία με ΗΠΑ!

Σημαντικές επιπτώσεις στα τεκταινόμενα στον τομέα της ευρωπαϊκής ασφάλειας πρόκειται να έχει η δημόσια αυτοκριτική των Πολωνών αναφορικά με τη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αντιβαλλιστική «ομπρέλα». Οι Πολωνοί έχουν συμφωνήσει με τις ΗΠΑ να φιλοξενήσουν στο έδαφός τους στοιχεία του δικτύου αντιβαλλιστικής άμυνας το οποίο θα τελεί υπό την επιχειρησιακή διοίκηση του ΝΑΤΟ.
Ο Πολωνός πρόεδρος, Μπρονισλάβ Κομορόβσκι, σε δηλώσεις που έκανε τις περασμένες ημέρες ήταν απολύτως σαφής: Χαρακτήρισε ΛΑΘΟΣ της χώρας του τη συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τη δήλωση την έκανε σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Wprost» η οποία δημοσιεύθηκε το περασμένο Σάββατο. Ο πρόεδρος της Πολωνίας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η χώρα του χρειάζεται εθνικές αντιβαλλιστικές δυνατότητες οι οποίες θα είναι μέρος του υπάρχοντος ευρωπαϊκού συστήματος πυραυλικής άμυνας.

Επί της ουσίας, ο Κομορόβσκι ασκεί κριτική στην αρχική αποδοχή...
...των σχεδίων επί προεδρίας Μπους του νεότερου για την εγκατάσταση συστήματος πυραυλικής άμυνας, αφού ο ίδιος ανέφερε ότι η χώρα του πλήρωσε πολιτικό κόστος μετά την ανάδειξη του Μπάρακ Ομπάμα στον αμερικανικό προεδρικό θώκο, χωρίς βέβαια να δίνει περισσότερες διευκρινήσεις. Αυτό που είναι γνωστό, είναι ότι τον Σεπτέμβριο του 2010 ο Μπάρακ Ομπάμα εγκατέλειψε την ιδέα του προκατόχου του για την εγκατάσταση στοιχείων της αντιπυραυλικής «ομπρέλας» στο έδαφος της Πολωνίας και της Τσεχίας.
Το πιο πιθανό είναι ότι ο Πολωνός πρόεδρος προβαίνει σε μια έμμεση αναφορά στην περιπλοκή των σχέσεων της Πολωνίας με τη Ρωσία που προκλήθηκε λόγω του ζητήματος. Όταν ανακοινώθηκε η εγκατάλειψη των αμερικανικών σχεδίων, οι Ρώσοι, δια του τότε προέδρου τους Ντμίτρι Μεντβέντεβ, ανακοίνωσαν με τη σειρά τους την εγκατάλειψη των σχεδίων εγκατάστασης των τακτικών βαλλιστικών πυραύλων τύπου Iskander-M στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, που συνορεύει με την Πολωνία και τη Λιθουανία, αμφότερες χώρες του ΝΑΤΟ. Η ανάδειξη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην προεδρία της Ρωσίας εκ νέου, αν έχει αλλάξει τα πράγματα, είναι – καταρχήν – προς την κατεύθυνση της σκλήρυνσης της ρωσικής στάσης…
Ωστόσο, η κατάσταση περιπλέκεται, καθώς η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, έχει ανακοινώσει την πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών να εγκαταστήσουν σε πολωνικό έδαφος βάση όπου θα φιλοξενούνται νέας γενιάς στοιχεία πυραυλικής άμυνας μέχρι το 2018. Οπότε, το όλο «παιχνίδι» αρχίζει από την αρχή, αφού οι Πολωνοί αντιλαμβάνονται ότι μετατρέπονται σε στόχο του ρωσικού οπλοστασίου για λογαριασμό των ΗΠΑ…
 πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου