1) Για μικρού ύψους οφειλές επιλέγεται η κατάσχεση στα χέρια τρίτων αντί της κατάσχεσης ακινήτων, με εξαίρεση πρόστιμα του ΚΟΚ και οφειλές υπέρ ΟΤΑ.
2) Με στόχο την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία δεν προβλέπεται όριο προστασίας για κατασχέσεις επί των καταθέσεων, ενώ διασώζονται μισθοί, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα μέχρι τα 1.500 ευρώ.
3) Επί πολλών ακινήτων, παραγγελία κατάσχεσης εκδίδεται σε βάρος ακινήτου ελεύθερου βαρών, του οποίου η αξία είναι μεν μεγαλύτερη της οφειλής, όχι όμως πολλαπλάσια αυτής, ενέργεια που εδράζεται στην αρχή της αναλογικότητας.
4) Επειδή η κατάσχεση πρέπει να γίνεται με στόχο όχι μόνο τη διακοπή της παραγραφής αλλά κυρίως, για να επιφέρει άμεση είσπραξη, το προς κατάσχεση ακίνητο πρέπει να επιλέγεται, ώστε, σε περίπτωση που ο οφειλέτης.........
εξακολουθεί να μη συμμορφώνεται, να υπάρχει δυνατότητα άμεσης έκδοσης προγράμματος πλειστηριασμού.
5) Επί κατάσχεσης ακινήτων τα οποία αποφέρουν εισόδημα από μισθώματα γίνεται ταυτόχρονα και κατάσχεση των μισθωμάτων στα χέρια του ενοικιαστή (στο σύνολό τους ή κατά ποσοστό αυτών), ώστε να υπάρχει άμεση είσπραξη της οφειλής.
6) Επί οφειλετών επιτηδευματιών (φυσικών ή νομικών προσώπων) να επιλέγεται η κατάσχεση απαιτήσεών τους στα χέρια τρίτων, όπως κατάσχεση των απαιτήσεων στα χέρια πελατών της επιχείρησης, εφόσον αυτές αποδεικνύονται από τα βιβλία της επιχείρησης ή από άλλη αιτία (συμβάσεις, εκχωρήσεις κ.λπ.). Για τον εντοπισμό των απαιτήσεων αυτών θα πρέπει να διεξάγεται ενδελεχής έρευνα και να παρέχεται, όπου αυτό είναι απαραίτητο, η βοήθεια του φορολογικού ελέγχου για τον εντοπισμό τους.
7) Εξέταση αποφάσεων δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών προκειμένου να επιβάλλεται άμεσα κατάσχεση στον ίδιο δεσμευθέντα από Δ.Ο.Υ. ή ΣΔΟΕ ή άλλη Αρχή τραπεζικό λογαριασμό, πριν την άρση της δέσμευσης και στη συνέχεια να ζητείται από το αρμόδιο κατά περίπτωση όργανο η έγκριση της άρσης της δέσμευσης μέχρι του ύψους του ποσού της κατάσχεσης, εφόσον συντρέχει περίπτωση, προκειμένου να εισπράττεται το εν λόγω ποσό για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
8) Για οφειλές που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα στον προϊστάμενο της ΔΟΥ κατά την κρίση του, να προχωρήσει σε κατάσχεση κυριότητας κινητών και απαιτήσεων που βρίσκονται εις χείρας είτε του οφειλέτη, είτε τρίτων.
9) Έρευνα για τον εντοπισμό των συνυπόχρεων προσώπων, τα οποία ευθύνονται με την περιουσία τους (έχουν αστική ευθύνη έναντι του Δημοσίου), μαζί με τον πρωτοφειλέτη, για την πληρωμή της οφειλής.
10) Υποβολή αίτησης στον αρμόδιο Εισαγγελέα για την άσκηση ποινικής δίωξης για μη καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών άνω των 5.000 ευρώ, διαδικασία η οποία σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου είναι υποχρεωτική, ενώ στο ποσό συμπεριλαμβάνονται τόκοι και προσαυξήσεις.
Κι αν αναλογιστείς ότι υπάρχουν οι φόροι που ακολουθούν από εδώ και πέρα τα 3000 είναι παιχνιδάκι να τα χρωστάς
1. Φόρος εισοδήματος. Θεωρείται η σημαντικότερη πηγή εσόδων για το τρέχον έτος, καθώς όλοι οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν αυξημένους φόρους για το 2011 για τους εξής λόγους:
*Μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι όσοι έχουν εισοδήματα 12.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν φόρο εισοδήματος 700 ευρώ.
*Μείωση των αφορολόγητων ορίων για παιδιά. Για φορολογούμενος με προστατευόμενα παιδιά, τα πρόσθετα αφορολόγητα ποσά με 1 έως 4 προστατευόμενα τέκνα, έχουν μειωθεί από 13.500 ευρώ σε 7.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με ένα παιδί, από 15.000 σε 9.000 ευρώ για φορολογούμενους με 2 παιδιά, από 23.500 σε 12.000 ευρώ για τους τρίτεκνους και από 25.500 σε 15.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με 4 παιδιά.
*Αυξήθηκαν τα τεκμήρια ακόμα και για όσους έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα
*Τέθηκαν σε ισχύ περικοπές στις εκπτώσεις δαπανών από τον φόρο εισοδήματος
*Άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού των αποδείξεων. Πλέον κάθε φορολογούμενος, πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις δαπανώ για το 2011 αξίας ίσης με το 25% του ετησίου ατομικού εισοδήματός του, πραγματικού και τεκμαρτού
2. Ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Οι φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, θα πληρώσουν εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές 1% έως 4%
3. Τέλος επιτηδεύματος. Περισσότεροι από 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες που είχαν εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις ή ελευθέρια επαγγέλματα θα πληρώσουν το τέλος επιτηδεύματος για τη χρήση του 2011, το οποίο θα είναι αυξημένο από τα 300 στα 500 ευρώ για όσους εδρεύουν σε πόλεις άνω των 200.000 κατοίκων και στα 400 ευρώ για όσους εδρεύουν σε πόλεις κάτω των 200.000 κατοίκων. Για κάθε υποκατάστημα θα επιβαρυνθούν με επιπλέον ποσό τέλους επιτηδεύματος ύψους 300 ευρώ. Επίσης, το ποσό του τέλους επιτηδεύματος θα πληρωθεί με τον φόρο εισοδήματος.
4. Φόρος Ακίνητης Περιουσίας. Περίπου 250.000 φορολογούμενοι που κατείχαν την 1/1/2012 κτίσματα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ θα λάβουν στις αρχές Αυγούστου "ραβασάκι" για την πληρωμή φόρου. Ο ΦΑΠ του 2010 υπολογίζεται με συντελεστές 0,1% έως 0,2% επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων κάθε υπόχρεου, μετά την αφαίρεση του αφορολογήτου ποσού των 400.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι το ποσό του ΦΑΠ καταβάλλεται εφάπαξ.
5. Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών ή αλλιώς το χαράτσι της ΔΕΗ. Ε΄φόσον αποφασισθεί ο φόρος να συμπεριληφθεί στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αυτό θα γίνει από τέλη Ιουνίου και μετά. Τον φόρο θα πληρώσουν πάνω από 5 εκατομμύρια νοικοκυριά και η εξόφληση για το 2012 θα γίνει σε 5 δόσεις με τους λογαριασμούς ρεύματος της περιόδου Ιουλίου 2012-Μαρτίου 2013.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου