ataktesfones@gmail.com

Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Παγκόσμια πρωτιά για τα ελληνικά κρασιά!


ΜΠΡΑΒΟ!!!!!!!


Με 2 κρασιά στην ανώτατη κατηγορία Grande medaille dor, 40 μετάλλια και 3 κριτές
, η Ελλάδα έδωσε το παρόν στο 19ο διεθνή διαγωνισμό στην Πορτογαλία. Το Θεόπετρα (ροζέ) της οινοποιίας Τσιλιλή και το Νέκταρ 2008 (γλυκό) του Συνεταιρισμού Σάμου αναδείχθηκαν τα κορυφαία στην κατηγορία τους. 

Όπως κάθε χρόνο, το Μεγάλο Χρυσό Μετάλλιο («Grande Medaille d or») απονεμήθηκε στο 1% από τα 8.397 κρασιά που συμμετείχαν στο διαγωνισμό.

Ο 19ος Διεθνής Διαγωνισμός «Concours Mondial de Bruxelles» οίνου και οινοπνευματωδών ποτών, πραγματοποιήθηκε φέτος στην πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2012, στο Guimaraes της Πορτογαλίας. Συνολικά, διαγωνίσθηκαν 8397 κρασιά από 52 διαφορετικές χώρες, στις κατηγορίες 1) Λευκά, 2) Ερυθρά, 3) Ροζέ, 4) Γλυκά 5) Αφρώδη και 6) Αλκοολούχα ποτά. Τα συμμετέχοντα κρασιά αξιολογήθηκαν από συνολικά 320 οινοχόους, αγοραστές, εισαγωγείς, δημοσιογράφους και κριτικούς οίνου από 40 χώρες.

Με το Grande medaille d’or διακρίθηκαν:

- το Κτήμα Θεόπετρα Ροζέ 2011 της Οινοποιίας Τσιλιλή
- το Νέκταρ 2008 του ΕΟΣ Σάμου

Μεταξύ όλων των κρασιών που έλαβαν τη διάκριση Grande medaille d or (84 στον αριθμό), έξι έλαβαν το τίτλο του «Καλύτερου Κρασιού Trophy», συνώνυμο με την υψηλότερη βαθμολογία στην κατηγορία τους:

- Καλύτερο Αφρώδες : Joly-Champagne Cuvee Speciale (Champagne – Γαλλία).
- Καλύτερο Λευκό: Hacienda Zorita Verdejo 2011 (Rueda – Ισπανία).
- Καλύτερο Ροζέ: Theopetra Estate Rose 2011 (Μετέωρα - Ελλάδα).
- Καλύτερο Γλυκό: Samos Nectar White 2008 (Σάμος - Ελλάδα). 

- Καλύτερο Spirit: La Botija Pisco Italia 2011 (Chincha – Περού).

Συνολικά στην κατοχή μεταλλίων η Ελλάδα απέσπασε την 9η θέση. 1. Γαλλία, 2. Ισπανία, 3. Πορτογαλία, 4. Ιταλία, 5. Χιλή, 6. Νότια Αφρική, 7. Ελβετία, 8. Αυστραλία.

Με χρυσό (Medaille d or) βραβεύτηκαν τα «Κτήμα Παπαϊωάννου-Μικρόκλιμα 2006 και 2007», «Κτήμα Νικόλας Ρεπάνης» και «Μαντινεία Νασιάκου 2011» Σεμέλη Α.Ε της Νεμέας, «Μετέωρο Λευκό» Βασίλης Τσίνας της Θεσσαλίας, «Πρίνος Λευκός 2011» Οινοποιίο Διαμαντάκη του Ηρακλείου της Κρήτης και «Rosa Amat 2011» του κτήματος Παπαργυρίου.

Ο διαγωνισμός 

Ο Διαγωνισμός αποτελεί πλέον θεσμό «πρωταθλήματος κρασιού» από το 1994 οπού αρχικά γινόταν μόνο στις Βρυξέλλες και σκοπό είχε την ανάδειξη των ποιοτικότερων και γευστικότερων κρασιών ανάμεσα στους «Παγκόσμιους Πρωταθλητές της Οινοποιίας». Από το 2006 ο διαγωνισμός επεκτάθηκε και σε άλλες χώρες που αποτέλεσαν σταθμούς κύρους της γευσιγνωσίας (Λουξεμβούργο, Μπορντό, Βαλάνς, Σεσίλ, Μάαστριχτ).

Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού (http://bit.ly/JFYJY6) απαρτίζεται αποκλειστικά από επαγγελματίες οινολόγους και οινοποιούς συγκεντρώνοντας την «αφρόκρεμα» των διεθνών εμπειρογνωμόνων. Η μοναδικότητα του διαγωνισμού έγκειται στην ποικιλομορφία καθώς περισσότερες από 40 χώρες παρουσιάζονται στο πάνελ γευσιγνωσίας.

Tα κρασιά και τα οινοπνευματώδη ποτά που έχουν λάβει την υψηλότερη κατάταξη στην πρώτη φάση του διαγωνισμού είναι τα επιλέξιμα για πρώτου κύρους μετάλλια. Μάλιστα, από το 2004 οι διοργανωτές συνεργάζονται με ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Στατιστικής του Πανεπιστημίου Catholique de Louvain με στόχο να φτάσουν σε πιο δίκαια, ακριβή και έγκυρα αποτελέσματα.

Ο 20ος Διαγωνισμός «Concours Mondial de Bruxelles» θα πραγματοποιηθεί από τις 10-12 Μαΐου 2013 στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας και στις 7 με 9 Ιουνίου 2013 στη Ταιβάν.

Περισσότερες πληροφορίες για τους δύο μεγάλους νικητές:


Η αμπελουργία-οινοποιία-αποσταγματοποιία Τσιλιλή ιδρύθηκε στη Ράξα Τρικάλων το 1989 . Το Κτήμα Θεόπετρα αποτελεί την αναγέννηση του αμπελώνα των Μετεώρων από την οικογένεια Τσιλιλή. Το 1995, έγινε η πρώτη φύτευση του αμπελώνα του Κτήματος Θεόπετρας, στις πλαγιές γύρω από το προϊστορικό σπήλαιο της Θεόπετρας, που σταδιακά επεκτάθηκε ως τις μέρες μας, φθάνοντας στα 100 ιδιόκτητα στρέμματα.

Στο σπήλαιο αυτό ανακαλύφθηκαν πρόσφατα ανάμεσα στα άλλα και κουκούτσια σταφυλιών, αδιάψευστος μάρτυρας της πανάρχαιας σχέσης του τόπου αυτού με το σταφύλι, το απόσταγμά του και το κρασί.

Ο ιδανικός συνδυασμός, της σύστασης (Ασβεστολιθική, αμμοαργιλώδης και κατά θέσεις πετρώδης), της αποστράγγισης του εδάφους και του εξαιρετικού μικροκλίματος της περιοχής, κάνει τον αμπελώνα των Μετεώρων διαχρονική κοιτίδα παραγωγής, εξαιρετικής ποιότητας κρασιού.

Επιπλέον, η αποσταγματοποιία Τσιλιλή, είναι η παλαιότερη στη Θεσσαλία και από τις πρώτες στην Ελλάδα στην παραγωγή και τυποποίηση του τσίπουρου. «Τα προϊόντα μας γνωρίζουν διψήφιους αριθμούς ανάπτυξης σταθερά τα τελευταία χρόνια», λέει ο Κώστας Τσιλιλής, Υπεύθυνος του Εμπορικού Τομέα της αποσταγματοποιίας.

Πέρα από τη φετινή διάκριση, μπορείτε να δείτε τα διεθνή βραβεία οίνου και αποσταγμάτων της Τσιλιλής Α.Ε:
http://www.tsililis.gr/d.asp?id=21452

Η Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (ΕΟΣΣ) ιδρύθηκε το 1934, με τη συμμετοχή 25 τοπικών συνεταιρισμών, που αντιπροσωπεύουν όλους τους καλλιεργητές αμπέλου του νησιού. Με χαρακτήρα συνδικαλιστικής οργάνωσης, στάθηκε από την αρχή ουσιαστικός αρωγός προς τους αγρότες, για την προστασία των δικαιωμάτων τους απέναντι στους εμπόρους.

Από την ίδρυσή της, έως και σήμερα, η ΕΟΣΣ συλλέγει το σταφύλι και παράγει το κρασί, στα δύο οινοποιεία της στο Μαλαγάρι και στο Καρλόβασι. Στη συνέχεια το διαθέτει, χύμα ή εμφιαλωμένο, στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο.

Οι εξαγωγές είναι πολύ σημαντικές και καλύπτουν το 80% της ετήσιας παραγωγής, που είναι περίπου 7.000 τόνοι κρασί. Η ΕΟΣΣ απασχολεί 80 άτομα.

Τα βραβεία των κρασιών ανά έτος: http://www.samoswine.gr/8.html.


Τα βραβεία του διαγωνισμού http://www.concoursmondial.com/resultats-42.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου