ataktesfones@gmail.com

Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Έγγραφα-σοκ για TOR M1 και TPQ 37!Οι στρατιωτικοί έλεγαν όχι σ΄όλα για "τα καλύτερα όπλα" του Άκη!

Τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα TOR M1 αγοράστηκαν επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου και η επιμονή του γι΄ αυτή την αγορά κυριολεκτικά τον “κατέρριψε” από το πολιτικό στερέωμα. Στην προμήθεια αυτή δεν είχαν πραγματικά τηρηθεί ούτε τα προχήματα,όπως προκύπτει από τα έγγραφα που αποκαλύπτουμε και αποδεικνύουν ότι οι στρατιωτικοί είχαν απορρίψει με τρόπο κατηγορηματικό την αγορά! Παρόλα αυτά η πολιτική ηγεσία υπό τον Άκη Τσοχατζόπουλο επέμεινε στην αγορά.
Τα έγγραφα περιέχουν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των αντιαεροπορικών συστημάτων που θα μπορούσε να προμηθευτεί η Ελλάδα για να καλύψει συγκεκριμένες επιχειρησιακές ανάγκες.Είναι απίστευτο ,αλλά από τα 23 κριτήρια τα οποία είχαν τεθεί, οι ρωσικοί TOR M1 ,δεν πληρούσαν κανένα και δεν είχαν καν τη δυνατότητα εκπλήρωσης αυτών των κριτηρίων! Κι όμως αγοράστηκαν!

Το πόρισμα των στρατιωτικών κατατέθηκε στην ιεραρχία...
...και εκείνη με τη σειρά της το προώθησε στη πολιτική ηγεσία. Οι στρατηγοί που υπογράφουν δεν παίρνουν μεν θέση αλλά είναι σαφές ότι έχουν επιφυλάξεις και προσπαθούν με τα σχόλιά τους τουλάχιστον να “παγώσουν” το θέμα.Παρόλα αυτά η προμήθεια προχώρησε κανονικά!

Οι στρατιωτικοί δεν είχαν δει ποτέ θετικά τη προμήθεια των TOR M1 ,γιατί και ανησυχούσαν για την συνέπεια των κατασκευαστών στη τεχνική υποστήριξα αλλά κυρίως γιατί θεωρούσαν δεδομένο ότι τα συστήματα αυτά δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να διασυνδεθούν με τα υπόλοιπα συστήματα δυτικού τύπου που διαθέτουμε.Ακόμη κι αν αυτό τεχνικά γινόταν εφικτό δεν θα το επέτρεπε το ΝΑΤΟ.Κι έτσι πραγματικά έγινε.

Τα TOR M1 αναπτύχθηκαν σε διάφορες στρατιωτικές εγκαταστάσεις για να παρέχουν αντιαεροπορική κάλυψη ...κατά μόνας,χωρίς καμία διασύνδεση.Προβλήματα σημαντικά παρουσιάστηκαν πράγματι και στην υποστήριξή τους.

Η δικαιολογία για την αγορά των TOR M1 ήταν ότι έπρεπε να κάνουμε αγορές και από τη Ρωσία στο πλαίσιο της “στρατιωτικής διπλωματίας” που δεν ήταν τίποτα άλλα από αλόγιστες αγορές οπλικών συστημάτων απ΄ οποιονδήποτε πουλούσε όπλα.Οι Ρώσοι όχι απλά είχαν λόγο να πουλήσουν στην Ελλάδα,αλλά “καίγονταν” κυριολεκτικά ,αφού θα έβαζαν στη “βιτρίνα” μιας νατοϊκής χώρας οπλικά τους συστήματα,κάτι που μερικά χρόνια πριν ήταν αδιανόητο.

Και δεν αρκέστηκαν μόνο στα TOR M1.Από τη Ρωσία και την Ουκρανία είχαμε προμηθευτεί τα σκάφη ταχείας μεταφοράς,τα Zubr! Πρόκειται για σκάφη όμοια με τα αμερικανικά αερόστωμνα ,μόνο που είναι πολύ μεγαλύτερα και είχαν σχεδιαστεί ...για λίμνες και όχι για το Αιγαίο,όπου με ανέμους πάνω από 4-5 μποφόρ...έχουν πρόβλημα! Επί της ουσίας μπορούμε να πούμε ότι μετά βίας είναι ενεργά τα δύο  και στο ΠΝ ποτέ κανείς δεν κατάλαβε γιατί αγοράστηκαν.

Η ξεχασμένη υπόθεση των TPQ 37."Να ακυρωθούν" έλεγαν οι στρατιωτικοί,"προχωράμε" έλεγε ο Άκης


Μία υπόθεση που περιέργως έχει ξεχαστεί από την εποχή της υπουργίας του Άκη Τσοχατζόπουλου,είναι αυτή των ραντάρ αντιπυροβολικού TPQ-37.

Τον Αύγουστο του 1997 το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο ενέκρινε την προμήθεια έξι ραντάρ αντιπυροβολικού TPQ 37 ,αφού ήδη αναμενόταν η παραλαβή ακόμη δύο.

Το Μαϊο του 1999 εκδόθηκε εντολή προμήθειας με απ΄ ευθείας ανάθεση στην εταιρεία RAYTHEON.

Με το που άρχισαν οι βολές αξιολόγησης ...έγινε πανηγύρι,γιατί τα ραντάρ αποδείχτηκαν ότι ήταν ...αλλού.


Η Διεύθυνση Πυροβολικού του ΓΕΣ με έγγραφό της είχε εισηγηθεί:

•Τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με την εταιρεία RAYTHEON.

•Την έναρξη της διαδικασίας συναξιολόγησης σε πεδίο βολής όλων των υπαρχόντων σύγχρονων συστημάτων ραντάρ.


Οι εισηγήσεις των στρατιωτικών δεν έγιναν δεκτές και η ΓΔΕ προχώρησε στη προμήθεια με απ΄ ευθείας ανάθεση.


Κι όχι μόνο αυτό.

Στα έγγραφά του το ΓΕΣ κρίνει το κόστος πολύ υψηλό και εισηγείται τη διακοπή των διαπραγματέυσεων με την εταιρεία και την ακύρωση της εντολής προμήθειας.

Όχι μόνο δεν έγινε αποδεκτή αυτή η θέση αλλά στο χαρτί των υπογραφών φαίνεται ότι αυτές καταλήγουν στον Άκη Τσοχατζόπουλο ,ο οποίος γράφει:”ΟΠΩΣ ΑΡΧΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ”.

Τον Δεκέμβριο του 2003 ,επαναλήφθηκαν οι βολές που είχαν γίνει και τον Ιούνιο του ίδιου χρονου.Όπως προκύπτει από τον πίνακα των αποτελεσμάτων το TPQ πήρε σ΄ όλα ΟΧΙ!

Τότε υπουργός ήταν ο Γ.Παπαντωνίου.

Με την άνοδο της ΝΔ στην εξουσία η υπόθεση πήγε σε εξεταστική.Τίποτα δεν προέκυψε.Όπως και με τους TOR M1!

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου