ataktesfones@gmail.com

Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Αφγανιστάν: Το δίκτυο Χακανί πίσω από τις επιθέσεις;

Πηγή: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο
Εμπλοκή του δικτύου Χακανί στο μπαράζ επιθέσεων που δέχτηκαν πρεσβείες και άλλα κτήρια στην Καμπούλ και σε άλλες περιοχές του Αφγανιστάν, βλέπει η αφγανική κυβέρνηση. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις, αλλά τα πρώτα στοιχεία κάνουν λόγο για εμπλοκή του δικτύου Χακανί. Γνωστοποίησε ότι οι μάχες στις διάφορες επαρχίες έχουν τελειώσει, ωστόσο συνεχίζονται σε περιοχές της Καμπούλ.
Βομβιστές αυτοκτονίας εξαπέλυσαν συντονισμένες επιθέσεις με εκρήξεις, εκτοξεύσεις ρουκετών και πυροβολισμούς στην πρωτεύουσα. Στόχος ήταν οι ξένες πρεσβείες, ενώ ένοπλοι προσπάθησαν να εισβάλουν και στο κοινοβούλιο.
Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «ένα περιστατικό λαμβάνει χώρα στην περιοχή της Καμπούλ όπου βρίσκονται διπλωματικά κτήρια» και τόνισε ότι είναι σε επαφή με το προσωπικό της πρεσβείας. Σημείωσαν ότι δεν έχουν σημειωθεί τραυματισμοί.

Εκτός Καμπούλ, οι αντάρτες επιτέθηκαν σε κυβερνητικά κτήρια στην επαρχία Λογκάρ, στο αεροδρόμιο της Τζαλαλαμπάντ και σε εγκαταστάσεις της αστυνομίας στην πόλη Γκαρντέζ στην επαρχία Πάκτια.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, λέγοντας ότι πρόκειται για την αρχή των ετήσιων εαρινών τους επιθέσεων. Όπως είπαν σε αυτές έλαβαν μέρος πολλοί βομβιστές αυτοκτονίας. Εκτός από τις ξένες πρεσβείες στόχοι τους ήταν και εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ.

Στη χώρα βρίσκονται περίπου 130.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ, οι οποίοι αναμένεται να αποχωρήσουν στα τέλη του 2014. Καλά στην υγεία τους είναι οι 98 Έλληνες της νατοϊκής στρατιωτικής δύναμης, οι οποίοι δέχτηκαν επίθεση από ενόπλους Ταλιμπάν, στο Αφγανιστάν, σε τουρκική βάση του ΝΑΤΟ. Οι έλληνες στρατιώτες ανταπέδωσαν τα πυρά.

Οι ένοπλοι προσπάθησαν να εισβάλουν και στο Κοινοβούλιο, αλλά απωθήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας. Μάλιστα, εναντίον των ανταρτών άνοιξαν πυρ και οι βουλευτές. Στόχος επίσης ήταν ένας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο Μοχάμετ Καρίμ Χαλίλι. Ένοπλοι προσπάθησαν να εισβάλουν στο σπίτι του, αλλά συνελήφθησαν.

Στην περιοχή που έβαλαν στο στόχαστρο οι ένοπλοι βρίσκονται οι πρεσβείες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερμανίας, του Ιράν, γραφεία του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ και η προεδρική κατοικία. Σε κοντινή απόσταση είναι οι πρεσβείες της Γαλλίας, της Τουρκίας και της Κίνας.

Επιθέσεις σημειώθηκαν κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ. Εκπρόσωπος της πρεσβείας δήλωσε ότι το προσωπικό είναι ασφαλές. Στόχοι έγιναν επίσης οι πρεσβείες της Γερμανίας, της Ιαπωνίας και της Ρωσίας. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι ένοπλοι δεν κατέλαβαν τελικά το ξενοδοχείο Kabul Star Hotel, αλλά ένα γειτονικό κτήριο. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι η αντίδραση των αφγανικών δυνάμεων στις επιθέσεις ήταν «καθαρό δείγμα προόδου» και η δράση τους ήταν πολύ «επαγγελματική». Τουλάχιστον δύο ένοπλοι σκοτώθηκαν στην Καμπούλ, ενώ δύο βομβιστές αυτοκτονίας σκοτώθηκαν στο αεροδρόμιο του Τζαλαλαμπάντ.
 http://www.skai.gr
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου