ataktesfones@gmail.com

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Ολοκληρώνεται σήμερα η δημόσια πρόσκληση για το PSI



Άγνωστο παραμένει το τι θα γίνει με τα 5 δισ. ευρώ των ομολόγων ξένου δικαίου που ενδεχομένως θα μείνουν «ακούρευτα»Άγνωστο παραμένει το τι θα γίνει με τα 5 δισ. ευρώ των ομολόγων ξένου δικαίου που ενδεχομένως θα μείνουν «ακούρευτα»
Ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ το δεύτερο σκέλος της δημόσιας πρόσκλησης για το PSI, το οποίο αφορά στο κούρεμα των ομολόγων ξένου δίκαιου.
Στις 9 Μαρτίου η Κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει μέχρι τις 23 Μαρτίου την προθεσμία συμμετοχής στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων για εκείνους τους επενδυτές που κατέχουν ομόλογα αλλοδαπού δικαίου ή εγγυημένα από το Δημόσιο ομολογιακά δάνεια ΔΕΚΟ.

Κατά την πρώτη φάση του PSI που έληξε στις 8 Μαρτίου από τα ομόλογα αυτά αξίας 28 δισ. ευρώ περίπου, συγκεντρώθηκε εθελοντικά συμμετοχή περίπου 20 δισ. ευρώ. Καθώς το ζητούμενο είναι η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή αποφασίσθηκε να παρασχεθεί πρόσθετος χρόνος για την εθελοντική εμπλοκή των κατόχων αυτών των τίτλων στο PSI.
Πρέπει να σημειωθεί πως τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που διέπονται από ξένο δίκαιο και τα ομολογιακά δάνεια των ΔΕΚΟ διαθέτουν ήδη ρήτρες συλλογικής δράσης ή έχουν νομικά χαρακτηριστικά που δεν επιτρέπουν την εισαγωγή ρητρών. Οι Γενικές Συνελεύσεις για την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης των ομολόγων αυτών θα διεξαχθούν σε δικηγορικά γραφεία του εξωτερικού την επόμενη εβδομάδα και εάν αυτές ολοκληρωθούν ομαλά στις 11 Απριλίου θα ολοκληρωθεί και η ανταλλαγή των ομολόγων του ξένου Δικαίου.
Στόχος της Κυβέρνησης είναι να πετύχει το 100% της συμμετοχής, ωστόσο υπολείπονται 5 δισ. ευρώ περίπου για να μπορέσει να το πετύχει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε σχέση με την συμμετοχή της 8ης Μαρτίου στην πλατφόρμα ανταλλαγής ομολόγων έχουν προστεθεί ακόμη ομόλογα αλλοδαπού δικαίου ή εγγυημένα από το Δημόσιο ομολογιακά δάνεια ΔΕΚΟ ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου, κάτι που οδηγεί στα 22 δισ. ευρώ το ποσό των ομολόγων ξένου δικαίου που εθελοντικά μετέχει στη διαδικασία και στα 198 δισ. ευρώ περίπου τη συνολική συμμετοχή στο PSI.
Άγνωστο παραμένει το τι θα γίνει με τα 5 δισ. ευρώ των ομολόγων ξένου δικαίου που ενδεχομένως θα μείνουν «ακούρευτα». Αρμόδια στελέχη σημειώνουν πως οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν από κοινού με την Ευρωζώνη και το IIF.
Θανάσης Κουκάκης
24h NewsRoom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου